Menu

20 dingen waarover iedere vrouw zich wel eens schuldig voelt

Door: Tess (35)

Gisteren liet een vriendin me zien wat voor enorme berg wasgoed er op haar lag te wachten. Het resultaat van eindeloos uitstellen. Ik ken het. Terwijl ik ernaar keek, bedacht ik me dat ik thuis niet alleen nog zo’n elf wassen moest draaien; ook de kattenbak moest hoognodig verschoond worden, de ramen een keer gelapt (al sinds januari niet meer gedaan) en sowieso zou de stofzuiger eens flink door het huis gerausd moeten worden.

Het gekke is dat ik enerzijds heel opgeruimd ben en zeker een keer per week de perfecte huisvrouw ben. Op vrijdag poets ik het hele huis ‘weekend-klaar’ en ben ik uiterst tevreden met mijn capaciteiten als interieurverzorgster. Het teleurstellende is dat het huis er op maandag alweer uitziet alsof er een bom ontploft is; de consequentie van een vriend, zoon en twee katten houden. Je zou denken dat ik dan op maandag weer ijverig aan de slag ga. Maar niets is minder waar. Ten eerste heb ik een eigen bedrijf te runnen. Iets met carrière enzo. Dus ik heb allerlei Zeer Belangrijke Zaken te doen. Ten tweede ben ik, naast opruimerig, ook uitstellerig. En niet alleen op het gebied van huisvrouwgerelateerde klusjes. Ook als het gaat om een gezonde en actieve levensstijl en het ouderschap laat ik heel wat steekjes vallen. Iets in de trant van ‘het hoeft niet altijd perfect te zijn’.

Daarom ga ik nu alle vrouwen een hart onder de riem steken. Alle vrouwen die zich regelmatig schuldig voelen over de dingen die ze hadden moeten doen. Of juist niet hadden moeten doen. Kijk maar naar de 20 dingen waar ik mezelf op betrapt heb in de afgelopen week:

 1. Die was die ik gisterenavond nog snel even draaide zit de volgende dag nog steeds in de machine. Daarom draai ik ‘m nog een keer. Daarna ga ik ‘m écht ophangen. Denk ik.
 2. Mijn auto is een slagveld van lege koffiebekers, blikjes en mueslireepverpakkingen, verkreukeld huiswerk van mijn zoon, schoenen met te hoge hakken die ik meenam voor dat etentje en frummels uit Kindersurprises.
 3. Ik hang ’s avonds geregeld twee uur lang op Zalando, H&M of ander online shoppingparadijs rond en vul mijn mandje tot de nok toe. Vervolgens sluit ik de website af en ga douchen. #tijdverkwanselen
 4. Onbekend telefoonnummer? Ik neem niet op. Spreek maar wat in.
 5. De deurbel gaat op een onchristelijk tijdstip. Ik was nét voornemens de hele avond te bingewatchen in pyjama met kat op schoot. Daarom wacht ik tien minuten in de badkamer. De ongenode gast is nu vast wel weg.
 6. In een fles wijn zitten twee, hooguit drie glazen. Dat weet iedereen.
 7. In een vlaag van verstandsverbijstering heb ik voor de hele week gezonde boodschappen gehaald. De week erna gooi ik een uitgebloeide broccoli bij de geitjes over het hek, verdwijnt een tot-snot-getransformeerde komkommer in de container en vries ik die vegaburgers toch maar in. De filet americain, voorraad wijn en witte chocola met stukjes framboos zijn trouwens wel netjes opgegaan.
 8. Mijn zoon heeft vanmiddag geen zin om naar zijn sportclub te gaan. Ik geef meteen toe. Prima om een keertje over te slaan. Scheelt mij ook weer een middag taxichauffeuren. #schenktmeteeneenwijntjein
 9. De kattenbak kan nog prima een dagje zonder uitscheppen. Die speciale geurkorrels eroverheen doen wonderen.
 10. Mijn prepuber vindt de hele zondagmiddag Youtuben een prima dagbesteding. Ik ook.
 11. Het is nog amper oktober, maar ik heb de eerste glühwein, pepernoten en stamppot zuurkool met spek reeds geconsumeerd. Oh, en ook warme choco met rum en slagroom toen het van de week zo hard regende.
 12. Op zondagavond realiseer ik me dat mijn kind morgen op school moet trakteren. Bij het tankstation koop ik tweeëndertig ChupaChups en een doos Merci. Schouderklopje voor mezelf dat ik de juffen niet vergeten ben!
 13. In plaats van aan de weg zetten, ga ik naar de milieustraat om plastic, karton en lege flessen glas af te voeren. #burenhoevennietallesteweten
 14. Het is Stoptober. Ik doe, zeg maar, een soort van mee met mijn elektronische Iqos.
 15. Een broodje hamburger met twee schijfjes tomaat en een blaadje sla kan best doorgaan voor een gezonde maaltijd. Toch?
 16. Ik sta om 19.30 uur ingepland. Tijdens het wachten neem ik een handvol Smintjes. Straks denkt de docent dat ik alcoholist ben.
 17. Stiekem ben ik jaloers op mijn kat. Die ligt lekker de hele dag met een warm bontjasje aan in z’n gezellige mandje. Wil ik ook wel.
 18. De Ici Paris XL zit om de hoek. Toch bestel ik mijn make-up online. Gewoon, omdat ik geen zin heb de deur uit te gaan.
 19. De Albert Heijn zit om de hoek. Toch bestel ik mijn boodschappen online. Gewoon, omdat ik geen zin heb om de deur uit te gaan. En om te sjouwen.
 20. De rotzooi in de prullenbak duw ik eindeloos aan. En als nieuwe troep er écht niet meer bij past, zet ik een plastic tas naast de prullenbak. Opgelost!

De volgende keer dat je je ergens schuldig over voelt, denk je maar aan dit lijstje. Hopelijk ebt het schuldgevoel dan heel rap weg, trek je lekker een fles wijn open en zap je door naar je favoriete programma. Afgesproken?

Lees ook: De waardeloze huisvrouw geeft haar genen door.

Deel dit via:

, , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie