Menu

“Schatje, zullen we een weekendje naar Split?” 5x Stedentrips waar je nog nooit aan hebt gedacht

Omdat de zon schijnt. Omdat jullie er nodig samen weer eens uitmoeten. Omdat je hem soms een beetje verwaarloost terwijl je je rot rent tussen werk, kinderen en vriendinnen, én iets wat op een huishouden moet lijken. Omdat je die vlinders weer éventjes wat nieuw leven in wilt blazen. En omdat je Parijs en Barcelona nou wel een keer gezien hebt met die Sagrada Família en Tour Eiffel. Daarom, speciaal voor jou, 5 onverwachte bestemmingen om hem vandáág nog mee te verrassen!

#1 Bergamo, Italië

Nee, Italië is echt niet alleen maar Rome, Florence en Venetië. Probeer studentenstad Bergamo! Noord-Italië, dus gemakkelijk aan te vliegen (Milaan) óf rijden, en met alles in huis wat je verwacht van een Italiaanse stad. Het historische centrum is het hooggelegen en ommuurde Citta Altà (don’t worry: er is een lift), met palazzo’s en kerken uit de middeleeuwen en de renaissance. Talloze barretjes en terrassen, kleine winkeltjes… Maak er alvast plannen voor een langere trip met het hele gezin, als je toch samen aan de feestelijke Oltrepo Paveso Pinot Nero Metodo Classico hangt: Bergamo ligt aan de Valle Brembana-vallei. Prima stek om te mountainbiken en wandelen, maar vooral ook om eindeloos te hangen op terrasjes in kleine dorpjes.

Zowel EasyJet als Ryanair vliegen voor weinig naar Milaan. De twintig meest populaire vakantiehuisjes in Bergamo via Airbnb vind je hier.

#2 Split, Kroatië

Denk: wuivende palmen langs een boulevard vol terrasjes. Een overvloed aan culturele oudheid en de beste inktvis, zó uit de zee. Je slentert er op sandaaltjes door Italiaanse sferen, maar met het heerlijke laid-back karakter van Kroatië. En: Split – na hoofdstad Zagreb de grootste stad van het land –  is sinds deze maand ook nog eens met een directe vlucht van grofweg twee uur te bereiken vanaf Schiphol. Oók leuk: pak na je bezoek aan Split een huurauto en toer langs de Zuid-Kroatische kust. Het Romeinse stadje en Unesco-erfgoed Trogir ligt nog geen twintig kilometer buiten Split, en een dikke tweehonderd kilometer kronkelende kustweg (romantisch!) verder, ben je al in Dubrovnik. Ook eilandjes als Hvar en Brac zijn meerdere malen per dag makkelijk bereikbaar vanuit het havenstadje. O, en de omgeving is een walhalla voor outdoorsporters – maar dat kun je misschien maar beter bewaren voor een vakantie met het hele gezin. Eén must: de Kroatische wijnen. Echt. Die moet je proeven. Als je dáár al niet spontaan weer verliefd van wordt…

Je kunt een retourtje boeken met KLM en zelf een leuk hotelletje boeken of je laat het regelen aan anderen over en boekt een stedentrip via Neckermann

#3 Bilbao, Spanje

Eén woord (oké, twee): Guggenheim Museum. Als in: 10 duizend vierkante meter kunst. Ook van buiten trouwens indrukwekkend hoor, als je geen enorme kunstbeminner bent. Eet je je gewoon ongans aan pintxos (de tapas uit Baskenland), slentert door het oude stadsdeel Casco Viejo en de gigantische overdekte markt Marcado de la Ribera, en prijs je je nog een keer gelukkig, dat het hier tien keer minder toeristisch is dan in Barcelona en Madrid. O, soms wel een beetje regenachtig, dus check de weersvoorspellingen.

Veel reisorganisaties bieden stedentrips naar Bibao, bijvoorbeeld TUI en D-reizen. De goedkoopste vliegtickets vind je via Skyscanner (o.a. KLM vliegt op Bilbao)

#4 Hamburg, Duitsland

Er is een reden hè, dat Sylvie Meis het er al zo lang uithoudt. Wij zeggen: vis. Verser krijg je het niet – in Duitsland dan. Op de drie eeuwen oude Fischmarkt in de wijk St. Pauli brengen kooplui hun waar nog schreeuwend aan de man. Belevenis op zich, als je de geur negeert. Maar ergens doet het ook een beetje denken aan Amsterdam. Vanwege de grachten vooral, al is het als tweede stad van Duitsland een tíkkie groter. Qua horeca is de keuze zo breed, dat je van gekkigheid niet weet waar te beginnen. En spreek je een klein mondje Duits? Het Deutsches Shauspielhaus is één van de belangrijkste schouwburgen van Duitsland.

In ruim vier uur ben je met de auto vanaf Utrecht  in Hamburg. Voor de leukste logeeradresjes in Hamburg, check je Airbnb of je belt Sylvie Meis. 

#5 Minsk, Wit-Rusland

Serieus?! Minsk? Ja: serieus. Klinkt wat streng en grauw, ís het niet. Oké, het valt nog altijd binnen een dictatuur, en door de Sovjet-hoogbouw moet je even heen kijken. Minsk is namelijk ook: brede boulevards, barokke kerken, spiksplinternieuwe winkelcentra en bijzondere architectuur (alleen al de Nationale Bibliotheek, met uitkijkplatform: doen!). Bovendien weet je zeker dat je niet tussen de meutes toeristen loopt.

Met Belavia vlieg je rechtstreeks naar Minsk. Maar als je nou denkt: ik vlieg liever met iets Lufthansa-achtigs dan kan dat ook. Check Vliegtickets.nl voor de beste vlucht. Of boek een georganiseerde trip, bijvoorbeeld via Sovjet Reizen

Lees ook:

Deel dit via:

, , , , , , , ,

One Response to “Schatje, zullen we een weekendje naar Split?” 5x Stedentrips waar je nog nooit aan hebt gedacht

  1. Fem 5 april 2017 at 08:03 #

    Zéker eens met Hamburg! Aan Minsk had ik inderdaad nog nooit gedacht… Maar ik ben wel een architectuurfan én het is vanuit Hamburg een niet héél onhandige vliegroute, dus wie weet. :

Geef een reactie