Menu

Verdachte situatie? Mama komt in actie!

Door: Suus (46)

Om meer in contact te staan met mijn omgeving en een bijdrage te leveren aan de maatschappij heb ik me onlangs aangesloten bij de Buurtpreventie WhatsApp groep. Want wat is er mooier dan samen onze buurt veiliger te maken?
Nou woon ik in een dorp waar nooit iets gebeurt, dus afgezien van een misplaatst kattenfilmpje van één van de groepsleden (‘Oeps verkeerde groep, sorry!’) en de vijftig verwijtende reacties hierop, valt de actie in deze WhatsApp groep een beetje tegen.
Tot een aantal weken geleden werd aangekondigd dat we het spel ‘Boef in de wijk’ gaan spelen. Kort gezegd komt dit hier op neer: een aantal ‘verdachten’ infiltreert in onze buurt en wij, de buurtpreventie deelnemers, moeten deze ‘criminelen’ oprollen.

Yes, dit is dus echt mijn ding! Ik ben al jaren verslaafd aan ‘Wie is de Mol?’ (het is weer begonnen J) en als doorgewinterde molloot weet ik alles over verborgen aanwijzingen, geheime verbondjes en complottheorieën (o, en ether-discipline natuurlijk). In al die jaren heb ik alleen nog nooit de Mol geraden, dus dit is mijn kans om revanche te nemen. Die boef is van mij.

Op de bewuste dag sta ik voor dag en dauw op. Ik kleed me warm aan en begin mijn surveillanceronde door de buurt. Na ongeveer een uur voel ik mijn telefoon in mijn jaszak trillen, de eerste appjes komen binnen!

‘Zien jullie ook steeds een vrouw met een zwarte jas en oorwarmers voorbij lopen?’

‘Ja, heel verdacht! Moeten we dit melden?’

Ik stuur snel een appje in de groep:

‘Haha, nee hoor jongens, ik ben het maar ;-)’

Na een hele ochtend posten, keer ik gedesillusioneerd huiswaarts. De eerste boef is opgepakt, terwijl ik net in een andere straat liep.

“Zo Sherlock, al iets gevangen?” vraagt manlief heel grappig. “Vergeet je niet dat je zo met de buuf naar de dokter moet?” Shit, bijna vergeten, het oude mensje heeft zelf geen auto en moest even langs de huisarts.
Na het doktersbezoek drink ik nog een kopje koffie bij haar, op hete kolen, want de tweede boef is inmiddels ook al door de anderen geïdentificeerd. Ik heb nog maar één kans.
“Doe jij even open?” vraagt buurvrouw als er wordt aangebeld. Ze is slecht ter been. Er staat een verkoper van een telecombedrijf voor de deur en op één op andere manier krijg ik de rillingen van hem. Hij kijkt een beetje raar en het logo op zijn jasje zit los, alsof hij het er zelf haastig op heeft genaaid.
Dan voel ik de adrenaline door mijn aderen stromen. Dit is hem, mijn boef! Ik poeier hem af en terwijl hij een deurtje verder gaat, bedenk ik koortsachtig wat ik nu moet doen. Een signalement, ik moet doorgeven hoe hij eruit ziet.
“Ik kan mijn tas nergens vinden,” zegt mijn buurvrouw dan. Hij heeft ook nog haar tas gestolen! Ik sprint naar de buren aan de andere kant, zij hebben een bewakingscamera bij de voordeur hangen. Gelukkig zijn ze thuis en tien minuten later heb ik een mooie printscreen van de telecom-man op mijn telefoon. Ik post hem meteen in de WhatApp groep.
‘Deze man is zeer verdacht, hij heeft de tas van mijn buurvrouw gestolen!’

De reacties stromen binnen:

‘Oooo, die is hier net ook aan de deur geweest!’

‘Hier ook, ik ga meteen checken of er iets weg is’

‘We weten waar hij werkt, zal ik ze eens bellen?’

Ik wordt overvallen door een warm gevoel van saamhorigheid. Prachtig dat je dit samen met je medemensen kunt bewerkstelligen. Dan komt een berichtje binnen van de beheerder van de groep, die in contact staat met de politie:

‘Deze man hoort niet bij het spel. Als er iets is gestolen dan moet daar aangifte van worden gedaan op het politiebureau.’

Het wordt steeds beter. Ik heb een échte boef ontmaskerd, geen neppe! Samen met mijn buurvrouw loop ik naar mijn auto om aangifte te gaan doen van haar gestolen tas.

“O kijk, daar staat ie, op de achterbank,” zegt ze blij.
Met het schaamrood op mijn kaken besef ik wat dit betekent. Haastig zet ik mijn fout recht.

‘Vals alarm, mensen. De tas is terecht. Deze man heeft niks gestolen. Ik herhaal: deze man heeft niks gestolen.’

Oeps. Voorlopig houd ik het maar bij zaterdagavonden op de bank met mijn Molboekje en een wijntje, dat lijkt me veiliger.

Lees ook: Doet u ook mond-op-mond beademing? #fabulousforties

Deel dit via:

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie