Menu

16 dingen die een puber superirritant vindt

Door: Caro (43)

We doen soms weleens alsof we het zwaar hebben met onze puberende kinderen. Maar dat is natuurlijk helemaal niet waar. Zelfs niet nu in deze coronaquarantaine. De enige mensen die het zwaar hebben zijn de pubers zelf. Met zichzelf, dat natuurlijk allereerst, maar vooral ook met ons. Want we voelen voortdurend niet aan wat wel en niet gepast is. We zetten ze voor schut met ons gedrag, we vervelen ze met onze saaie vragen, we betuttelen ze met onze kinderachtige regeltjes en last but not least, we remmen ze in hun creativiteit met onze totaal achterhaalde opvattingen.

Om alle puberouders wat op weg te helpen en hun leven te beteren, een rijtje met tips. Als jij het leven van je puber niet wilt verpesten, doe je het volgende beter niet:

1. Zwaaien naar je kind.

Als je je puber met haar vriendinnen of zijn vrienden tegenkomt, knik je ingetogen. De ander zal terugknikken. Als deze geen contact met je maakt en zijn of haar hoofd beschaamd wegdraait, kun je het knikje ook achterwege laten.

2. Zwaaien naar vrienden van je kind.

Deze zien puberouders nog weleens over het hoofd. Want je denkt dat je alleen een schaamtelijk wezen bent voor je eigen kinderen maar dat is dus niet waar. Zwaaien naar een vriend of vriendin van je kind, bijvoorbeeld bij de kassa van de supermarkt, toen daar nog mensen vrij rondliepen zonder mondkapjes, brengt de ander in grote verlegenheid. Zie punt 1.

3. De slaapkamer inlopen.

Dit gebied is heilig en er dient eerst geklopt te worden. De kans is groot dat je ook na kloppen niet welkom bent maar dat zul je dan wel aan jezelf te danken hebben. Mogelijk heb je het kind in kwestie die week een strobreed in de weg gelegd en heb je nu terecht negeerstraf.

4. Commentaar leveren op eetgedrag.

Pubers hebben veel honger, dat lees je overal. Ze zijn volop in de groei en dat is een proces waar jij je niet mee dient te bemoeien. Als je kind dus met drie zakken chips naar de slaapkamer vertrekt, knik jij hem of haar bemoedigend toe en zegt: “groei maar lekker schat!”

5. Klagen over lege verpakkingen.

Je kent het wel, je doet je voorraadkast open en treft daar een dozijn lege verpakkingen aan. Dat heeft weer allemaal met dat eetgedrag te maken. Ze hebben gewoon zo’n honger dat ze vergeten de verpakking weg te gooien. En echt niet alleen met snoep en koekjes, ook in de ijskast staan lege pakken melk en lege potjes jam. Dit moet je absoluut niet als een opgestoken middelvinger naar de medemens opvatten. Ze hadden het best willen doen, als ze eraan gedacht hadden. Maar ja dat lukt dus niet. Dat komt door het puberbrein. Dat is nog niet af. Allemaal wetenschappelijk bewezen. Dus.

6. Protesteren wanneer ze vragen “mag ik geld”.

Ja, dit is ook een hele storende reactie, waar veel ouders zich schuldig aan maken. Niets is zo vervelend als dat je even naar de supermarkt wil om snacks te halen en je vraagt om geld,  dat je dan allerlei vragen krijgt over wat je van plan was te halen en of je wel een mondkapje op doet en handschoenen aan. Hallo!? Hoezo moet jouw kind daar verantwoording over afleggen? Ga jij ook aan iedereen uitleggen wat je in de supermarkt koopt? Nou dan. Dus hup, geef dat kind wat moneys. Hoeveel? Gewoon zoveel als ie vraagt natuurlijk.

7. Vragen hoe school was

Als je een puber goed chagrijnig wilt hebben, moet je gaan zitten informeren naar school. Ook nu dat allemaal online en in boxershort vanuit bed gaat. En dan bij voorkeur als ze net aan die hel zijn ontsnapt en even rustig theedrinken, op hun mobiel staren en jouw contactgretige blik proberen te negeren. En als je echt graag de plank wilt misslaan, informeer dan ook nog even naar cijfers.

8. Magister checken.

Niet alleen is dat irritant (“ik zie dat je gisteren niet ingelogd hebt tijdens de Zoomles van AK, hoe komt dat?”) maar ook zinloos. Want alles wat op Magister staat is een leugen. Dat weet iedereen. Behalve voldoendes, die kloppen meestal wel.

Lees ook: “Ja, sorry, dat is m’n moeder.”

9. Grappig doen.

Sowieso is het al knetterend irritant dat je bestaat, laat staan dat je ook nog eens leuk gaat zitten doen. Stel je kind is strontchagrijnig want heeft tot twee uur ’s nachts op z’n mobiel naar nieuwe likes zitten staren en jij denkt grappig te zijn door op te merken: “zo, zo, er is ook iemand wat laat naar bed gegaan geloof ik”. Dan begrijp je echt niet wat humor is.

10. Als ze met vrienden zijn, erbij gaan zitten.

Stel jouw puber nodigt een vriend of vriendin uit in de tuin. Kan jij daar dan op 1,5 meter afstand bij gaan zitten of geïnteresseerde vragen gaan zitten stellen? NEE! Natuurlijk niet. Jouw belangrijkste taak is: voer aanleveren en onzichtbaar zijn. Niemand mag last van je hebben en bij voorkeur zien we jou niet. Ga anders maar even een paar uur op je slaapkamer zitten of naar een vriendin. Ga in ieder geval niet meepraten of de Popi Jopie moeder uithangen.

11. Regels opleggen

Bijvoorbeeld zeggen tot hoe lang ze op hun mobiel mogen (“Ik heb m’n mobiel 24/7 nodig vanwege huiswerk”). Totaal zinloos en heel storend. Beter doe je dat niet.

12. Commentaar leveren op Lil’Kleine

Lil’Kleine is een hele sympathieke, fijne jongen die mooie muziek maakt en het goed voorheeft met alle mensen. Zelfs met de bitches en de burgemeester van Hilversum.  Daarbij: alle muziek van vroeger is sowieso super stom wat maakt dat mensen die van muziek van vroeger houden, geen smaak hebben en niet begrijpen waarom Lil’Kleine zo ziek gaaf is.

13. Aan hun spullen zitten.

Als ze hun jas in een hoek hebben gegooid, dien je daar gewoon vanaf te blijven. Het ligt daar toch niet voor niets of wel dan? Ik bedoel als jij die jas naar de kapstok gaat zitten verplaatsen, dan vinden ze die toch nooit meer terug? Want hoe logisch is het dat ie opeens daar hangt?

14. Vragen of ze mee willen helpen.

Als je dat doet, dan snap je echt niet hoe zwaar het leven van een puber is. Weet je hoeveel huiswerk ze hebben? Ja, dat zie je misschien niet altijd als ze urenlang Netflix films zitten te kijken, maar dat is ook allemaal “school”. Want dat is ENGELS. Dat valt niet te combineren met afruimen, tafeldekken en vaatwasser uitruimen. Dus beter belast je ze niet met klusjes die je ook prima zelf kunt doen.

15. De leraren serieus nemen

Als een leraar in het tien minuten gesprek heeft gezegd dat jouw puber niet oplet, zijn of haar best niet doet, slechte cijfers haalt of vaak afwezig is, dan is dat per definitie een leugen. Zie ook punt 8 (Magister). Ze deugen niet en ze liegen om jouw kind een hak te zetten. Beter bemoei jij je er dus even niet mee en steun je je kind die de hele dag met deze vreselijke mensen moet zijn.

16. Praten over alcohol

Praten over alcohol is nergens voor nodig want jouw kind is juist altijd de enige die niets drinkt. De rest wel. Die drinken als malloten. Maar jouw zoon of dochter niet. Dat zweert ie als je dat per se wilt. Maar hoezo wil jij eigenlijk over alcohol praten? Met alcohol is niets mis en dat weet iedereen. Jij drinkt het zelf ook dus waar hebben we het over? Maar goed, belangrijkste punt is: pubers drinken niet. Alleen hun vrienden.

Lees ook: 37 dingen die je de hele dag hoort met ene puber in huis.

Deel dit via:

, , , ,

58 Responses to 16 dingen die een puber superirritant vindt

 1. Elisabeth 6 oktober 2017 at 13:20 #

  Geloof dat we echt bijna alles verkeerd hebben gedaan we hadden wel het geluk dat er indertijd geen smartphones waren of Netflix ..
  maar bij hun vrienden en vriendinnen zijn we zelden ook gaan zitten. We hadden een groot huis. Het was heerlijk dat de jeugd ergens anders kon zitten. Vond het zelf als puber zooo erg dat mijn moeder er altijd bij ging zitten enz.
  Geweldige column. Met ern knipoog.

  • Marg 13 april 2020 at 12:29 #

   Haha ik denk dst mijn puber nodig een andere verblijfplaats moet gaan zoeken. Bij ons kan duidelijk niet aan al zijn voorwaarden voldaan worden..

 2. Patrice 6 oktober 2017 at 19:02 #

  Hahaha geweldig!!!

 3. Barbara 7 oktober 2017 at 00:55 #

  Volgens mij is dit door een puber geschreven!

  • Babette 5 september 2018 at 09:37 #

   Hahahaha

  • Joost2B 6 september 2018 at 01:43 #

   Ik maak mij zorgen *naam
   Niet zozeer over de geponeerde ’16 liever nietjes’ aangaande het adolescente deel der Nederlandsche bevolking, noch het feit dat jij daar kennelijk aanstoot aan neemt.

   Dat ‘de moeders van’ een uitlaatklep vinden in dozen Lidl-wijn kan ik nog geheel begrijpen, en dat ze zich na voldoende consumptie bloot geven aangaande hun machteloosheid inzake het kroost, waar ze gedurende minstens tien jaren hebben verzaakt grip op te krijgen… dat geeft niet, dat schijnt erbij te horen

   Edoch, hoewel de website -Wine Up- een welkome uitlaatklep zal zijn voor deze frivole mamma’s (FKA ‘mjammiemammies’) die hun onvermijdelijke strijd met de upcoming generation met sarcasme en ironie belijden en bestrijden, ..hier zit iets mis!

   De te berde gebrachte beslommeringen en daarop gebrachte aflaten zijn te geslepen en tegelijk te week voor een ‘vrouw in haar kracht’… ik mis de ‘revanche’.. het klopt eenvoudigweg niet

   Derhalve heb ik het 50-tinten donkerbruine vermoeden dat de (niet beveiligde) website is gehacked door de puberale nazaten van de autrice (auteurresse/ auteurster/ auterin/ etc).. daar liggen mijn zorgen

   Net als jij ben ik ontzettend #metoo en Metro (en lesbisch) en vraag mij af of “Caro (43)” wellicht hulp nodig heeft?

   (Overigens wel fijn dat coolblue een advertentie voor stofzuigers toont op de website)

  • iris 29 mei 2019 at 13:43 #

   ja haha ik denk het ook

   • Joshua 26 februari 2020 at 20:20 #

    Denk het ook ja maar sommige dingen zijn wel waar maar andere zijn ook best overdreven

    (Ben 14 dus weet wel hoe het zit)

 4. oma ria 7 oktober 2017 at 07:52 #

  ook handig voor grootouders ook al hebben die , soms een streepje voor

 5. Carolina 7 oktober 2017 at 08:04 #

  Helemaal goed!

 6. Natalie 7 oktober 2017 at 08:52 #

  Ha ha, echt een super leuk stukje en heel herkenbaar. Je slaat de spijker op zijn kop. Ik zal mijn leven beteren en excuses aan mijn puberzoon aanbieden want er is met mij niet te leven. Ik doe echt alles “fout”, ha ha.

 7. Yvonne 7 oktober 2017 at 10:21 #

  Zit met een big smile te lezen. Geweldig.

  • vanessa 27 april 2020 at 15:07 #

   Heel ver gezocht puber of niet! Er is nog wel zoiets als normen waarden regels en respect! .

 8. Dirk Kemp 7 oktober 2017 at 11:45 #

  Behalve privacy respecteren in de slaapkamer, is dit dunkt me een fout zeurverhaal vol cliché’s.
  Pubers en jongere kinderen hebben voorbeeld, begeleiding en sturing nodig van ouders, om normen en waarden te respecteren.

  • Tony 20 oktober 2017 at 11:06 #

   Jij bent vast leuk op feestjes

   • Marian 3 september 2018 at 13:33 #

    Meneer Kemp, u heeft het stukje duidelijk niet goed begrepen 🙂

   • Chantal 5 september 2018 at 21:51 #
  • Anonimonominous 3 september 2018 at 22:45 #

   R/woosh

  • Babette 4 september 2018 at 20:09 #

   Hahaha meneer Kemp u bent het korreltje zout vergeten

  • Simone 22 juli 2021 at 21:41 #

   Bent u wel van deze tijd?
   Geweldig stuk! Heel herkenbaar!!

 9. Manda 7 oktober 2017 at 14:24 #

  Geweldig geschreven. Hoewel bij ons weinig herkenbaar. Denk dat ze niet echt gepuberd hebben. Een gegeven ogenblik gingen ze zich wel afzetten en losmaken maar dat ging geleidelijk en we hebben het met beleid en humor bekeken. En echt… Lil’kim is te wreed. Dat is de echte dope, dude!!

 10. Monique Van Hoof 7 oktober 2017 at 15:46 #

  Goed gezien! Ik zou daar nog aan toevoegen: je puber imiteren. Zijn of haar kledingstijl overnemen, dezelfde jeans dragen, op dezelfde sneakers rondlopen. Naar de kapper stappen en met hetzelfde kapsel weer buitenkomen. Of nog erger: in je puber zijn kleerkast duiken en met zijn kleren pronken. Want jullie hebben toch dezelfde maat?

 11. Jol 7 oktober 2017 at 17:02 #

  Haha, heerlijk herkenbaar, leuk geschreven!

 12. Mirjam 7 oktober 2017 at 17:51 #

  Ik vond het hilarisch om te lezen. Erg herkenbaar ook..
  Het leuke is, ik heb het aan mijn puber laten lezen en die ging helemaal stuk. Vooral om de zin het is al irritant genoeg dat je bestaat… was erg komisch.
  We geven er samen smakelijk om gelachen.
  Erg leuk geschreven!

 13. Mirjam 7 oktober 2017 at 17:52 #

  Ik vond het hilarisch om te lezen. Erg herkenbaar ook..
  Het leuke is, ik heb het aan mijn oudste puber van 16 laten lezen en die ging helemaal stuk. Vooral om de zin het is al irritant genoeg dat je bestaat… was erg komisch.
  We hebben er samen smakelijk om gelachen.
  Erg leuk geschreven!

 14. Anoniem 7 oktober 2017 at 21:06 #

  Opzich grappig, en met een knipoog is het leuk
  Om door ten lezen. Al concludeert de schrijver van deze column dus vooral een aantal jaar je kinderen niet op te voeden 😉 dat gaat een beetje te ver, vooral punt 11,14 & 16 , onrealistisch.

 15. Angelique 8 oktober 2017 at 08:09 #

  Alles is zo herkenbaar! Heerlijk een puber dochter van bijna 16 on huis

 16. Nick 8 oktober 2017 at 09:21 #

  Met andere woorden opvoeden is niet nodg dat doen ze zelf wel. Sorry maar ik hoefde.dat als tiener echt niet te flikken dat soort dingen. Nu ben ik er blij om. Je hebt nou eenmaal.opvoedeing nodig ook al vind je day irritant. Dat met de vrienden kwestie kan ik mij in vinden. Al wisselen ik en mijn vrienden dat echt wel af.

 17. Harry 8 oktober 2017 at 10:03 #

  Dit antwoord kan alleen maar geschreven zijn door een puber zelf.

 18. arie 8 oktober 2017 at 10:19 #

  Opvoeden is niet het sterkste punt van een Nederlander

 19. frank 8 oktober 2017 at 16:05 #

  puntje 4. chips is byzonder slecht voor de gezondheid… leer ze dat als ze nog niet puberen en puntje 5: zet alles maar op hun bureau…en niet over praten…

  • Frank 10 juni 2018 at 21:53 #

   FRANK!

   eerste puntje: ‘byzonder’ schrijf je zo: ‘bijzonder’
   tweede puntje: CHIPS ZIJN LEKKER EN GEZOND!
   derde puntje: IK HEB GEEN BUREAU!
   vierde puntje: doeiiiiiiiii!

 20. De "stereotypische" puber 8 oktober 2017 at 18:02 #

  Geloof het of niet maar dit “artikel” komt nogal aanvallend over, als ik mijn mening mag uitspreken als puber zijnde.
  Zelf ben ik dol op sarcasme, maar hierin worden pubers afgeschilderd als de meest onbeleefde, asociale en altijd liegende personen die op aarde rondlopen. Deze lijst toont niet de dingen die elke puber absoluut haat, maar de stereotypen zoals volwassenen pubers blijkbaar zien. Het zegt mij heel veel als jullie als volwassene mij zien als een persoon waarmee niet gepraat kan worden over school, vrienden, uitgaan, alcohol, docenten of cijfers. Ik kan jullie verzekeren, ik heb er helemaal geen moeite mee om met mijn ouders te praten over deze onderwerpen. Ik ga niet LIEGEN over mijn cijfers, ik ga geen geld AFTROGGELEN van mijn ouders om er alcohol mee te kopen over de grens en me vervolgens vol te ZUIPEN. Natuurlijk kan ik helpen met klusjes in huis, alleen verwacht ik dat ze het begrijpen als ik even in tijdnood zit. En als zij mij willen wijzen op het feit dat ik al twee zakken chips heb gegeten in twee dagen zal ik niet veranderen in een soort woeste Hulk, maar hoor ik graag wat gezondere alternatieven die we in huis hebben om mijn honger te stillen.
  Het is wel erg makkelijk om ALLE pubers af te schilderen als zeurderige kindertjes die hun ouders respectloos behandelen, als jullie vinden dat respect niet betekent ‘behandel de ander zoals jij behandeld wil worden’, maar ‘behandel de ander als iemand die hoger staat dan jij en dus meer waard is’.
  Misschien wordt het tijd om de vooroordelen-bril af te zetten en dan eindelijk in te zien dat je je kind ook als een gelijke kan behandelen, waardoor hij of zij zich veel opener durft op te stellen tegenover jou. Of ga lekker door met het al vooraf beoordelen van hun gedrag waardoor zij automatisch in het “schuldig”-vakje wordt geplaatst en zich daarnaar zal gedragen.
  Aan de ouders die tot hier hebben gelezen zonder meteen een semi-woeste, semi-sarcastische opmerking hieronder te hebben geplaatst: alsjeblieft, volg het voorbeeld van mijn ouders en zorg goed voor je puber. Oordeel niet meteen, maar vraag waarom hij of zij iets anders doet dan jij van hem/haar verwacht. Let goed op tekens die erop duiden dat het niet goed gaat (self harm, depressie, anxiety). Neem het ze niet kwalijk als ze introvert zijn, taken uitstellen, te laat gaan slapen, altijd op hun telefoon zitten, want wellicht zit er iets anders achter. Begrijp dat mijn generatie anders is dan de jouwe, dat ik ook vrienden online heb en graag met hen praat, dat ik leuke liedjes van Lil’Kleine eerder ontdekt heb dan leuke liedjes van The Beatles, dat ik net zo laat thuis wil komen als jij vroeger mocht ook al is het nu misschien gevaarlijker op straat dan toen, dat ik niet altijd wil praten met de tante die op bezoek is, dat ik mijn kamer als mijn terugtrek-plek beschouw…
  Maar zijn we dan op alle punten zo anders? Zijn jullie dan niet van de generatie van de hippies, waarover ik bij geschiedenis geleerd heb dat juist zíj zo goed voldoen aan het “don’t care” – rebelse gedrag dat hierboven tussen de regels door gesuggereerd wordt?
  Ik kan er wel grappig over doen, of boos, maar het is niet fijn om zoveel artikelen op internet te lezen die mij en mijn leeftijdsgenoten belachelijk maken en, nog erger, over één kam scheren. Pubers worden nog té vaak behandeld als kinderen en tegelijk geacht zich te gedragen als volwassenen. Ik kan verder slechts beloven dat ik, later, als ouder mijn kind hopelijk beter begrijp en waardeer, en dat de andere pubers van nu dat later ook gaan doen. Wij weten immers hoe het voelt als je persoonlijkheid zo vaak genegeerd wordt.
  Dankjewel voor je aandacht.

  • Ramona 22 oktober 2017 at 11:53 #

   Beste Stereotype puber,

   Op veel punten snap ik je reactie. Alleen vraag ik me af op welk punt je als gelijke behandelt wil worden. Ga jij als puber dan ook dezelfde verantwoording nemen? Open gesprekken heb ik ook altijd met mijn ouders gevoerd, maar wel met een natuurlijk respect naar hen.

   Wat betreft de hippies. Dat was in de jaren 60 en 70. De ouders die in die jaren geboren zijn hebben dit dus veelal niet meegekregen. Simpelweg omdat ze daar te jong voor waren.

   En ondanks dat je me nu misschien niet zult geloven. De regels die ouders stellen die stellen ze vaak omdat ze het beste met hun kind voor hebben. Als een puber laat zien dat hij een bepaalde verantwoordelijkheid kan dragen, zal de puber deze ook krijgen. En weet dat jij veel van de beslissingen van ouders pas zult begrijpen als je zelf ouder bent van een puber…

   Dank voor je openheid!

  • Marion 4 september 2018 at 16:34 #

   Ik ben blij te horen, van een puber, hoe hij dit ziet en absoluut niet in het hokje gestopt wil worden als de schrijver van het artikel. Met verbazing lees ik het artikel. Werkend in de hulpverlening (kinderen) snap ik nu waarom zo veel pubers het spoor bijster zijn. Wat hoor je je kind mee te geven als volwassenen/ouder? Vertrouwen! Maar ook een vorm van wederzijds respect. Als je met meerdere in een huis woont, zijn er nu eenmaal regels nodig (rekening houdend met) waaraan je je moet houden. Zowel de ouders als de pubers/kinderen. Liever dat een kind bij je komt met problemen die hij of zij in het moeilijke leven tegen komt, je in vertrouwen neemt, en waarde hecht aan je voorbeelden of ideeën. (of ze er nu wel of niet wat mee doen) Natuurlijk horen kinderen /pubers “fouten” te maken. Daar leren ze alleen maar van. Ik ben het eens met de “streriotype” puber eens, dat het inderdaad lijkt op de flower power tijd, dat elk kind zichzelf maar moest ontwikkelen , geen sturing kreeg en werd losgelaten. Daar zijn heel wat verslavende pubers van overgebleven. Goed geschreven Steriotype puber. Blij dat je van zulke fijne , betrokken maar ook volwassen ouders hebt. Kunnen heel wat ouders die hierop reageerde nog wat van leren. Het is jammer dat er geen opleiding bestaat over het goed opvoeden van kinderen…..

  • Babette 5 september 2018 at 09:48 #

   Jij lijkt me (of althans op het moment van dit artikell, nu ruim een jaar geleden) een zeer aimabele persoon, ik zou je geen puber noemen.

  • Mario 7 september 2018 at 12:58 #

   Mooi stuk en ik herken dit van mijn pubers. Kijk naar elk kind, puber, jong volwassene zelf en zie wat die nodig heeft. Praat vooral met elkaar en behandel ze idd zoals je zelf ook wil. Dan zijn deze punten heel anders. Hier word er gevraagd of ik ze wakker wil maken zonder op de deur te kloppen, willen ze zelf dat ik erbij kom zitten, trekken hun vrienden ook naar ons toe om over hun problemen te praten omdat wij er wel zijn en ze met respect behandelen.

  • Ellen 20 januari 2019 at 00:30 #

   Helemaal mee eens! Typische vorm van Hollandse moeder die niet wil/kan/durft op te voeden. Wat een dommigheid! Triest ook, als ze zo’n puber heeft… Voor deze mevrouw haar kinderen is dus de opvoe poli opgericht. Een krampachtige poging om “cool” gevonden te worden door haar kinderen, die zich waarschijnlijk doodongelukkig voelen.

 21. Myrian 8 oktober 2017 at 18:40 #

  Wat een raakvlakken, dit komt zo bekend voor.

 22. Carolyne 8 oktober 2017 at 23:44 #

  hahahaha ken je ons ?

 23. Lotte 9 oktober 2017 at 19:14 #

  Dit is zo waar. Groetjes een puber

  • Marc 11 oktober 2017 at 09:47 #

   Lotte, je zit op school. Let liever wat op.

 24. Bon 10 oktober 2017 at 20:14 #

  Onzin!

 25. Jenny 13 oktober 2017 at 11:58 #

  Als column en als vermaak prima! Zolang je het niet te serieus neemt. Allemaal stereotype denkbeelden en die zijn vaak grappig (mits duidelijk met knipoog gebracht), cabaretiers maken daar ook dankbaar gebruik van.

  Blijkbaar, gezien de reacties, ziet niet iedereen het als luchtig vermaak. En dan gaat de lol er snel af. De puber is gewoon een mens en mensen behandelen elkaar respectvol. Toch? Een puber is geen ‘bijzondere’ soort, die recht heeft op alles en geen plichten. Dat het leven van een puber soms ‘heel zwaar’ is, is genoegzaam bekend. We zijn allemaal puber geweest. En by the way: dat geldt voor iedere levensfase.

  Mensen willen graag duidelijkheid, referentiekaders, voorbeelden en vrijheid. Ook pubers. Een slaapkamer van een puber binnenlopen vindt niet alleen een puber irritant, maar ook ouders delen hun ‘slaapkamergeheimen’ niet graag met hun kinderen. Pubers zoeken, net als alle mensen (en dieren) grenzen op. Aan de mens-met-levenservaring de taak de mens-zonder-levenservaring daarin te begeleiden. We hebben er een woord voor: opvoeden.

  En beste ouders: de perfecte manier van opvoeden bestaat niet. Gebruik vooral je gezond verstand. Honderden generaties voor ons waren daarmee zo succesvol dat wij er nu zijn!

 26. Thymen 24 maart 2018 at 14:50 #

  Oké mooi zeg al die dingen wees er blij mee, eet me toch lekker vol als ik dat wil

 27. Thymen 24 maart 2018 at 14:50 #

  Hahahahaha

 28. Andrea 18 juni 2018 at 19:02 #

  Hilarisch geweldig me zoon gaat uitprinten en in.zijn kamer hangen..

 29. Esther 3 september 2018 at 21:22 #

  Hahahahaha bijna alles is herkenbaar maar bij het ‘commentaar leveren op Lil’ kleine’ schoot ik direct in de lach en dat doe ik nog steeds hahaha ik geef alleen maar commentaar op die ‘gast’ hahahaha

 30. Theo Beckers 4 september 2018 at 11:02 #

  Wat een onzin.

 31. karin 4 september 2018 at 19:43 #

  vooral ook geen gesprek aangaan met de vrienden van je puber als ze in de supermarkt bezig zijn met hun bijbaantje 🙂 Puber komt dit altijd te weten. …

 32. Jose van Vliet 5 september 2018 at 12:00 #

  Oh ja en nog een regel blowen is hetzelfde als een biertje drinken

 33. thea 14 maart 2019 at 17:40 #

  zo is dat. helemaal gelijk. . als je iets te geven hebt dab mag je ook regels opstellen .
  dit gebeurd helaas te weinig i tegenwoordig.

 34. Gloria 2 augustus 2020 at 10:19 #

  Dus eigenlijk mag je niks doen, niet bestaan

  • Anoniem 10 februari 2022 at 21:13 #

   Wat moet je dan doen als ze zowel verbaal als fysiek agressief zijn tegenover de ouders gewoon omdat je je stem verheft hebt (Dit omwille van ongepast gedrag) + vanavond niet op de smartphone?
   Zijn reactie is pijnlijk, plus hetgeen hij zegt is er echt over.
   Ik kan het eerlijk gezegd niet meer aan.
   Hij is 17j, de oudste van de bende.

 35. Isa 28 oktober 2020 at 03:15 #

  Ja ja we weten het, wij pubers zijn vreselijk, maar kom op man. Overdrijven is ook een vak. Ja, natuurlijk wil je niet dat iemand zomaar je kamer inkomt of constant kijkt naar wat je cijfers zijn, als je ze zelf nog niet gezien hebt. Ook is het volkomen logisch dat je als ouder niet doet alsof je bij je kind zijn vrienden hoort door te gaan zwaaien of erbij te gaan zitten. Als kind/puber leef je in 3 werelden, die van je ouders, die van je vrienden en je eigen. Is het zo raar dat ze deze gescheiden willen houden?

  Verder heb je opmerking 4, 5, 6, 11, 16 enz. Ik bedoel, natuurlijk mag je je kinderen opvoeden. Graag zelfs! Maar dat houdt nog niet in dat je hier constant op hoeft te hameren, zoals in deze kopjes wordt gesuggereerd.

  Beste ouders, als je zo ver heen bent dat je je opvoeding op dit soort sites baseert, moet je ook niet raar opkijken als je kind je niet serieus neemt.

  ~ Een 16 jarige puber

Geef een antwoord