Menu

22 Redenen waarom je nú een zonvakantie naar Tunesië wilt boeken

Tunesië – serieus? Dat is toch dat land met dat negatieve reisadvies, kamelen met hoedjes en opdringerige mannen? Guess again. Terwijl je sinds het opheffen van het negatieve reisadvies het gros van de Nederlanders nog voor bent met een reis naar het Noord-Afrikaanse land, geniet je er het hele jaar door van zon, zee, cultuur en – verdomd – fantastische wijnen. Plus: je vliegt er voor een habbekrats naartoe. Hebben we zelf voor je gecheckt. Je hoeft alleen nog maar te boeken, en wel omdat:

#1 Het maar tweeënhalf uur vliegen is. Net zo lang als met de auto van Rotterdam naar Groningen (exclusief de tijd op de luchthaven dan, maar hé, dat is gewoon me-time), alleen is het er een tikkie warmer. En een compleet andere wereld, niet te vergeten.

#2 Ze er zo’n grappige ratjetoe spreken van Frans en Arabisch. En je denkt het in grote lijnen dus wel te kunnen volgen, terwijl ze ondertussen natuurlijk gewoon je grote witte lichaam bespreken – en de dinars die je zojuist ongetwijfeld teveel hebt betaald voor je souvenir.

#3 Je ’s ochtends nog door Duizend-en-één Nachten zwerft, in de straatjes van de medina van Tunis (een stad die hoe dan ook een uitgebreid bezoek waard is, want zo lekker metropolisch maar toch behapbaar), en je ’s middags net zo makkelijk gaat parasailen, jetskiën, of simpelweg met je billen in het zand zakt.

#4 Want die stranden, jongens, die stránden. Die zijn in de meeste kustplaatsen heerlijk, maar zoek na een catamarantocht (doen!) het strandje op van Port El Kantoui buiten het hoogseizoen, en je bent alleen op de wereld – als je je vent uit golfen stuurt. Onder een rieten parasolletje, met alleen het ruisen van de zee om je gezelschap te houden. Gód, de heerlijkheid.

Alleen op de wereld op het bountystrand van Port El Kantoui

 

#5 Waar je een heerlijke alcoholvrije citron-avec-menthe-et-banane-cocktail bestelt, want ja: islamitisch land, maar nee: niet reuze streng in de leer, dus geen enkel probleem als je daarna een glas of wat tot je neemt. Want de Tunesische wijn mag je nooit, maar dan ook nooit laten staan.

#6 Omdat goede lokale wijn (wij zeggen: Magon, grand vin de Mornag) altíjd een reden is om een reis naar het betreffende land te boeken.

#7 En de mannen er in het openbaar blikjes bier drinken met een servetje eromheen, en de rest van de wereld dan gewoon doet alsof ‘ie gelooft dat het cola is.

#8 Omdat het stiekem ook een hartstikke modern land is. Met het hoogste aantal echtscheidingen ter wereld, by the way. Denk: single mannen in overvloed – al zijn veel van hen wel onbehouwen, handtastelijke haantjes, dat vooroordeel klopt dan weer wel.

#9 Je alleen hier (nou ja, zo lijkt dat voor ons, Europeanen) jambon du boeuf eet. En ei met runderbacon.

#10 En – hállo kilo’s – die ‘brik’ (pastei gevuld met ei, garnalen en peterselie)! Couscous! Chakchouka (een stoofschotel van tomaat, ui, aardappelen en knoflook met bovenop een ei)! Kwestie van een middagje sightseeën, en je wandelt het er zo weer af – wij zijn de moeilijkste niet.

#11 Of je werkt je even dansend in het zweet, want stappen kun je in Sousse dus echt prima.

#12 De hotels echt staan te springen om Nederlandse gasten, die als enigen onder de toeristen nog altijd massaal wegblijven uit het land, na de aanslagen op het strand van Sousse in 2015. Doordat Nederland als laatste land pas twee maanden geleden het negatieve reisadvies ophief, terwijl de rest van Europa alweer een jaar met z’n snufferd in de Saharazon zat.

#13 En je dus volledig in de watten wordt gelegd met gezellige praatjes van obers en ander horecavolk, in het Mövenpick Spa & Resort bijvoorbeeld. Wat je overigens de hele vakantie niet hoeft te verlaten met zijn vijf zwembaden, privéstrand, thalassospa en zelfs een eigen shishalounge, maar je wel gek zou zijn, omdat je dan het moois mist wat het land te bieden heeft.

 
Good morning Sousse!  En dan  lekker dwalen door El Djem.                                                    

 

#14 El Djem bijvoorbeeld, het op twee na grootste Romeinse amfitheater ter wereld en het oudste op het Afrikaanse continent. Je struint zo uren rond in dit Unesco-werelderfgoed, waarna je buiten het theater koffiedrinkt tussen de schapen op het terras.

Tunesië, we houden van je, maar we moeten praten. #animalwelfare

 

#15 Of Carthago, nog geen kwartiertje buiten Tunis. De ruïnes van die stad uit de oudheid, tenminste. Ze liggen verspreid over diverse locaties, maar spreken nog zo tot de verbeelding, dat je zelfs je pubers er zo een hele middagje zoet houdt.

#16 De medina’s die in elk stadje aanwezig zijn. Waar je zo goed leert onderhandelen, dat je thuis subiet om salarisverhoging vraagt. En diezelfde pubers nadien met drie woorden de mond weet te snoeren: “Je krijgt vijf euro zakgeld mee naar het schoolfeest, en daarmee basta.” En dan dus weglopen, hè.

#17 Of Sidi Bou Said. Wat je hoe dan ook echt niet mag missen, omdat elke vierkante meter in het blauwwitte kunstenaarsdorpje onweerstaanbaar Instagrammable is. Met talloze winkeltjes, kleine straatjes, en elke voordeur een kunstwerk op zich. En je er koffiedrinkt op een klif, bij Café des Delices. Onderuit op een bankje met een nomadendeken, en uitzicht op de oogverblindende zonsondergang.

Koffie op een klif bij Café des Delices.

 

#18 Havenstadje Monastir ook al zo’n relaxte bestemming is. Met een perfecte mix van zon en cultuur, en dat alles op een steenworp afstand van elkaar.

Klauteren in de verdedigingswerken van Monastir.

 

#19 En je overal in het gebied langs de noordelijke oostkust binnen een zucht zit, omdat taxi’s er vier keer zo goedkoop zijn als in Nederland (en nog goedkoper wanneer je er één deelt met locals). Of gewoon per trein easy peasy voor een dag van Sousse naar bijvoorbeeld Carthago tuft.

#20 Je voor maar twintig euro per dag een auto huurt. Als je durft, tenminste, en vooral onthoudt: áltijd gas blijven geven, wie het hardst toetert heeft voorrang. Maar neem toch de taxi maar. Die Tunesische wijn hè, altijd weer die wijn.

#21 Het ook met kinderen heel makkelijk te bereizen is. Al is het maar omdat ze in de ribat van Sousse of op de verdedigingswerken van Monastir eindeloos kunnen rond klauteren. Dat laatste met uitzicht op zee trouwens, terwijl je suikernoten wegsnoept van één van de vele kraampjes op straat.

#22 En last but not least vooral ook het zuiden van het land een onvergetelijke (want authentieke) reiservaring is, tussen de bedoeïenen in de woestijn. Maar daarvoor geldt in Nederland nu nog wel een negatief reisadvies. Komt nog wel een keer: de wijn smaakt er toch hetzelfde.

www.discovertunisia.com

www.tunisair.com

   
Elke deur is een pareltje in Sidi Bou Said, en elk doorkijkje nog mooier.

 

Deel dit via:

, , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een antwoord