Menu

29 dingen die je denkt als je puber voor het eerst op vakantie gaat

Door: Caro (45)

De Puber gaat alleen op vakantie. Voor het eerst. Alleen. Zei ik al “alleen”? En alsof dat niet al baanbrekend genoeg is, gaat ze niet naar een fijne natuurcamping in Noord-Limburg maar naar “die ene camping” op Terschelling. Je weet wel, waar ze in onze tijd torens bouwden van lege kratten bier. Nu zullen dat lege wodkaflessen-piramides zijn. Of tentdecoraties van afgekeurde MDMA pillen. Maar verder sta ik er heel relaxed en ontspannen in.

Dingen die door je hoofd schieten als je kind voor het eerste op vakantie gaat:

#1 Is het niet nog maar twee jaar geleden dat we de zijwieltjes van haar fietsje haalden?

#2 En dat ze naar de basisschool ging? Dat is toch ook nog niet zo lang geleden? Hoezo zijn we opeens bij “alleen op vakantie” aanbeland?

#3 Wat gaat ze daar eten behalve chips? Ik heb helemaal geen Buta-gasfles gezien of plastic bordjes en bestek.

#4 Heeft ze wel geld? Kan ze wel pinnen überhaupt? Oh ja, tuurlijk kan ze dat. Zorgelijk goed zelfs.

#5 Hoe gaan ze eigenlijk uit? Terschelling is toch ook NIX18? Of zouden ze fake ID’s hebben? Nee, dat doet ze niet. Jaaaa, dat doet ze wel.

#6 Waar laten ze hun kostbare spullen als ze uitgaan? Dochter smijt met een beetje geluk haar paspoort, geld en sleutels dóór de hele tent maar meer waarschijnlijk is dat alles in een straal van vijf meter rondóm de tent ligt. Als een soort gratis vrijmarkt event.

#7 Wij mochten vroeger echt nog niet op vakantie toen we zo oud waren. Zéker niet. Ik was, minstens 18, even denken, 1990 moet dat zijn geweest, de vakantie naar Cap d’Agde, toen was ik dus … néé dat kan toch niet waar zijn? Toen was ik 16!! OMG, dat was die vakantie met die gladde, foute Serge, die voor het eerst ….neeeeee!!

#8 Rustig. Dat was een heel andere tijd, die jaren negentig. Dat kun je niet vergelijken met nu. En bovendien zijn alle gladde Serge’s gewoon in Frankrijk. Niet op Terschelling. Absoluut niet op Terschelling.

#9 Wat weet ze eigenlijk van drank en drugs? Ik moet nú alle voorlichting van de afgelopen jaren bundelen tot een handzame hand-out die ze dan mee kan nemen op de boot en met haar vriendinnen kan doornemen.

#10 Straks let ze niet op haar drankje? Terschelling is vast vergeven van de loverboys in de zomermaanden. Die gooien dan natuurlijk GHB in haar drankje en voor je het weet wordt ze verkocht aan een paar Oekraïners als seksslavin.

#11 Nee, nee, niet overdrijven. Op Terschelling zijn geen loverboys. Op Terschelling zijn alleen goede mensen. Fijne, gelovige jongeren die de wereld een stukje mooier willen maken. Die camping is vast een soort EO jongeren event. Laten we dat aanhouden.

#12 Zou het gek zijn als ik iedere dag even langskom? Even kort. Voor een kleine wrap-up van de dag.

#13 Of liever nog: even onzichtbaar langskom. Dat ik haar wel zie en zij mij niet. Dat ik samen met haar vader achter de tenten langs tijger met telelens om eventuele misstanden bijtijds te kunnen signaleren.

#14 Zouden ze gaan roken? Nee, dat doen ze niet, ze is super anti. Wacht eens even, was ik niet ook eerst anti en toen ….

#15 Zouden ze wel samen fietsen? En met licht? Die tractoren rijden daar als gekken over dat eiland natuurlijk. Ze hadden ook naar dat andere eiland gemoeten, zonder auto’s. Terschelling is levensgevaarlijk qua verkeer.

#16 OMG wat weet ze over seks? Nee, dat is een absurde gedachte. Mijn dochter heeft geen seks. Dat is pas vanaf 21. Tuurlijk weet ik dat zeker.

#17 Wat is er gebeurd met die moderne moeder die ik wilde worden? Die condooms mee ging geven tijdens de eerste vakantie alleen? Wanneer is die verwisseld met deze bekrompen, hysterische versie?

#18 Zou ze haar grenzen wel durven aangeven? Als ze niet mee wil drinken of als ze niet met een of andere gast wil zoenen?

#19 Zou ze zich wel insmeren? Met factor 50?

#20 Tuurlijk smeert ze zich in. Of ze laat zich insmeren. Nee!! Het stikt daar natuurlijk van de hitsige puberjongens die mijn oogappel maar al te graag van top tot teen zullen willen insmeren met factor 50! Ik app wel even dat ze gewoon helemaal uit de zon moet blijven. Insmeren is nergens voor nodig. Totaal achterhaald concept.

#21 Hebben ze wel EHBO-spullen mee? Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ik bedoel, straks struikelt ze over een haring, hele knie kapot, geen jodium of pleister in de buurt, dan is het wachten op infecties. Beter laat ik dag en nacht m’n telefoon aan voor noodgevallen.

#22 Zouden de andere ouders al iets gehoord hebben? Ik vraag het wel even in de appgroep. Ik heb al een uur niets meer geappt. Oh wacht, ex heeft de groep verlaten. Zou dat een hint zijn dat m’n “betrokkenheid” iets too much is?

#23 Kent ze het noodnummer wel uit haar hoofd? We hebben nog nooit doorgesproken wat ze moet doen als er iemand stopt met ademen. Ik app direct even een filmpje van een reanimatie en een stappenplan wanneer ze het noodnummer moet bellen.

#24 Hmmm, laatste keer online was 4 uur geleden. Beter bel ik de camping direct even. Die kan dan omroepen dat ze op haar telefoon moet kijken.

#25 Heeft ze wel insectenspray mee? Op zo’n eiland stikt het natuurlijk van de muggen. En met een mug in de tent doe je geen oog dicht. En als je nachten niet slaapt is er niets over van je weerstand en dan zit een kinkhoest infectie in een klein hoekje.

#26 Sowieso hadden we afspraken moeten maken over minimale slaapuren. Ze heeft echt wel een uur of zeven nodig. Of acht. Nee, beter zorgt ze dat ze minimaal negen uur slaapt. Even met de andere ouders afstemmen.

#27 Als ze maar niet te ver de zee in gaat. Ze heeft wel A, B en C maar toch, je hebt daar heel veel verraderlijke stromingen in het noorden.

#28 Adem in, adem uit.

#29 Met een beetje geluk lijkt ze op haar vader en niet op haar moeder …

Deel dit via:

, , , ,

No comments yet.

Geef een reactie