Menu

9 redenen waarom Rwanda de ideale bestemming is voor een familiereis

Als je zegt dat je naar Rwanda gaat, krijg je vaak verbaasde blikken. ‘Is dat niet heel gevaarlijk?’ vragen mensen dan. Een van de kleinste landen van Afrika, heeft een van de grootste reputaties. Het land wordt helaas nog steeds geassocieerd met de Genocide op de Tutsi’s van 1994. En hoewel deze gruwelijke geschiedenis zijn sporen heeft nagelaten, heeft Rwanda zich in de afgelopen 25 jaar ontwikkeld tot één van de veiligste en schoonste landen van Afrika. Dit land, in het hart van Afrika, wordt ook wel het land van de duizend heuvels genoemd. Niet vaak zie je een land dat zó groen is, waar de mensen zó vriendelijk en positief zijn, de economie zó hard groeit en wat zoveel aan natuur te bieden heeft. Nieuwgierig geworden? Lees dan de 9 redenen waarom je echt moet gaan.

#1 Rwanda de onontdekte parel

Het fijne van Rwanda is, dat het nog niet ontdekt is door het massatoerisme. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Thailand, Indonesië en Vietnam, sta je hier nog niet in iedere lodge met andere Nederlandse families te highfiven. En het leuke is: ondertussen is alles wel heel goed voor elkaar. De infrastructuur van Rwanda is top, je  hebt er goede wegen, fijne restaurants en super accomodaties. Alleen weinig andere toeristen waardoor je heerlijk rustig kunt reizen. Wees er wel snel bij want deze rust duurt waarschijnlijk niet lang meer.

#2 Kigali the place to be in Oost-Afrika

Voor de meeste mensen zal de hoofdstad Kigali het startpunt zijn van een rondreis door Rwanda. Laat deze stad, die zich uitstrekt over verschillende heuvels, niet links liggen want dat zou super zonde zijn. Houd een scootertaxi aan, spring achterop en laat je door de stad rijden. Bezoek een van de kleurrijke markten vol etenswaren en souvenirs. De grootste markt van Kigali is de Kimironko markt. Op deze markt wordt letterlijk alles verkocht: kleding, groenten, vlees en de leukste souvenirs. Je kijkt je ogen uit en iedereen is even vriendelijk en behulpzaam. Je kunt er ook een leuk stofje uitkiezen en kleding laten maken

Wie iets wil weten over de roerige geschiedenis van Rwanda, mag het Genocide Memorial museum niet overslaan. Het museum vertelt in beeld en verhaal welke gruwelijkheden zich afspeelden in 1994 toen ruim 1 miljoen Tutsi’s systematisch werden opgejaagd en vermoord. Het is een heftig maar noodzakelijk bezoek voor iedereen die iets van dit land wil begrijpen. Met deze geschiedenis in je achterhoofd, heb je nog meer bewondering voor de positieve instelling die de Rwandezen hebben. Ze focussen zich op de toekomst en geloven in het land en elkaar.

Als je met jonge kinderen reist, is het wel handig om even voorop te lopen door het museum en te scannen welk beeldmateriaal je je kinderen wel en welk materiaal je ze liever niet laat zien.

#3 Doe de Nyungwe Canopy walk

In het zuiden van Rwanda, op ongeveer vijf uur rijden van Kigali, vind je Nyungwe National Park. In dit regenwoud vind je de enige canopy walk van Oost-Afrika. Je kunt op een bungelende brug, op maar liefst 70 meter hoogte, door het regenwoud lopen. Met smalle touwbruggen loop je tussen de boomtoppen en kijk je uit over het regenwoud. Geen aanrader voor mensen met hoogtevrees maar wat mij altijd helpt is om melodie loos te gaan neurien. Dit is een geheel zelfontwikkelelde, zeer efficiënte methode die heel goed helpt bij vliegangst en hoogtevrees omdat je melodie loos neuriën niet kunt combineren met angstgedachten. Deze activiteit is echt top als je met grote tieners reist!

# 4 Oog in oog met brullende chimpansees

In het Nyungwe National Park leven verschillende groepen chimpansees die je met een gids  kunt bezoeken. De chimpansees worden gevolgd door zogenaamde “trackers”. Dit zijn mensen die aan de gidsen doorgeven waar ze met hun groepje naar toe moeten hiken. Omdat de chimpansees nogal beweeglijk zijn, weet je van tevoren niet of je 1, 2 of 3 uur moet hiken door het regenwoud om ze te vinden. Chimpansees zijn behoorlijk groot en enorm luidruchtig. Je moet op een veilige afstand blijven ook al houden ze zich hier zelf niet altijd aan.

#5 Het spectaculaire landschap

Ik geloof dat ik nog nooit zoveel verschillende landschappen heb gezien in twaalf dagen. Van rijstvelden en felgroene theeplantages tot dichtbegroeid regenwoud. En van kale savanne tot bananenplantages tot kleurrijke bloemenvelden. En overal tussendoor huppelen vrolijke kinderen die zwaaien en een handje willen geven. Iedereen vindt het leuk om een beetje Frans of Engels te kletsen en te vertellen hoe goed het gaat met hun land. Opvallend is hoe schoon de wegen zijn. Dat heeft ermee te maken dat plastic tasjes al tien jaar verboden zijn in Rwanda. Daarnaast doen de Rwandezen iedere laatste zondag van de maand samen community werk. Ze gaan dan samen hun direct omgeving opruimen en schoonmaken.

#6 Relaxen aan het Kivu meer

Na al dat dieren spotten moet je ook even een paar dagen gestrekt aan een lekker meertje. Daar is het Lake Kivu bijzonder geschikt voor. Omdat het op de grens ligt met Congo, kun je dit land aan de overkant zien liggen. Rondom het meer heb je mooie lodges waar je je prima een paar dagen kunt vermaken. Je kunt ook bij iedere lodge een bootochtje regelen of een kayak huren. Super leuk om te doen omdat je van alles tegenkomt aan dieren, vogels en vissers.

# 7 Absoluut highlight: een ontmoeting met gorilla’s

In het noorden van Rwanda, in het Volcanoes National Park bij Musanze, leven twintig berggorilla families en tweehonderd berggorilla’s. Dit vulkanische gebied, dat op de grens ligt met Uganda en Congo, is de enige plek ter wereld waar berggorilla’s in het wild voorkomen. Niet alle families zijn te bezoeken. Twaalf van de eenentwintig families mogen door toeristen bezocht worden onder begeleiding van een gids. ‘s-Ochtends heel vroeg, rond zes uur, hoor je van je gids welke van de twaalf families je die dag gaat bezoeken. Omdat de families gevolgd worden door trackers, weten de gidsen in de loop van de ochtend hoelang je ongeveer zult moeten hiken. De gorilla’s bewegen zich in het gebied van de vijf vulkanen wat betekent dat je de ene groep een half uur moet zoeken en de andere groep vijf uur. Ik heb twee jaar geleden de Suza familie bezocht die uit vierentwintig gorilla’s bestaat waaronder verschillende silver backs en deze keer de Kwitonda familie met 4 silverbacks en een paar baby’s.

Oog in oog staan met een gorilla is een ongelooflijke en onbeschrijfelijke ervaring. Ze zijn zo immens en menselijk dat het bijna onecht lijkt. Anders dan de chimpansees zijn de gorilla’s heel rustig en relaxed. Ze zijn meer bezig met het naar binnen proppen van bladeren en het kapot trekken en knagen aan stukken boom, dan met jou en hun omgeving. Wel houden ze goed in de gaten dat er niemand aan de baby’s komt. Je moet officieel op een afstand van minimaal zeven meter blijven (en een mondkapje op) maar soms komt een gorilla uit zichzelf opeens dichterbij en kun je niet snel genoeg achteruit. Om een gorilla van tachtig kilo vlakbij je te hebben is even eng als spectaculair. Ze zijn overigens niet gevaarlijk als je doet wat de rangers zeggen. Alleen de jonge wilde jongens willen nog wel eens stoer doen en langs je rennen en een duwtje uitdelen.

Je mag maximaal een uur bij de gorilla’s blijven en dat uur is zo voorbij. Het is lastig om afscheid te nemen en het liefst wil je dan nog “één allerallerlaatste foto maken”. Maar de rangers zijn streng, om de gorilla’s te beschermen en na een uur is het echt klaar. Dit is echt een once in a lifetime experience en eentje om nooit te vergeten.

#8 Olifanten spotten en zebra’s zoeken in Akagera Park

In Rwanda heb je verschillende wildlife parken die heel geschikt zijn voor de “beginnende safari ganger” en dus ook voor kinderen en tieners. Akagera National Park is de ideale plek voor het spotten van de Big Five, zebra’s, giraffen, nijlpaarden en vele andere dieren. Je hoeft er maar een paar uur voor te reizen vanaf Kigali. Overigens zijn zo ongeveer alle activiteiten een paar uur rijden van Kigali waardoor je ook je gehele reis in de vorm van uitjes vanuit de hoofdstad zou kunnen doen als je dat fijn vindt. Akagera is ongelooflijk groen en heeft niet dat kale savanne karakter wat veel andere parken in Afrika wel hebben. Het park is ruim duizend vierkante kilometer en je kunt een gamedrive met je eigen auto doen, met of zonder gids.

#9 Nijlpaarden spotten op het Hema meer

Als je in Akagera park bent, moet je beslist een boottochtje maken over het Hema meer. Het stikt er van de nijlpaarden. Hoewel deze dieren de grootste doodsoorzaak zijn in Afrika, met name van vissers, kun je vrij dichtbij komen om de dieren te bekijken. Zo lang je maar goed let op de signalen die ze afgeven. Onder water om de boot heen rennen betekent in ieder geval: ‘Back off!’ en beter ga je dan met je boot een stuk verder naar vogels of apen kijken.

Als je echt een spectaculaire hippo ervaring wilt, moet je een nachtje boeken in de Rizzizi tenten in Akagera park. Deze luxe tenten staan weliswaar op vlonders maar grenzen wel aan het meer en ’s nachts, als de zon niet schijnt, komen de hippo’s uit het water om te grazen. De kans is groot dat ze dan rond drie uur ergens rond jouw tent scharrelen. Oh ja, je hebt geen Wifi in je tent …

Praktische tips!

Vliegen:
Je kunt op twee manieren vanuit Nederland naar Rwanda vliegen:

  • KLM vliegt rechtsreeks van Amsterdam naar Kigali (op de heenreis een dagvlucht, heel relaxed)
  • Het goedkoopst is om vanuit Brussel naar Kigali te vliegen met RwandAir (€ 560,- voor een retour). Het tijdsverschil met Rwanda is maar 1 uur  uurtje dus je komt jetlagloos aan.

Overnachten:
In Rwanda vind je hele bijzondere accommodaties, we hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Handig om te weten!

  • Als je naar Rwanda gaat moet je (op dit moment) een negatieve uitslag van een PCR test (max 72 uur) uploaden en wanneer je aankomt moet je direct nog een PCR test doen. De uitslag hier van wacht je af in een quarantaine hotel (max 24 uur). Voor alle parken en hotels moet je ook een negatieve PCR uitslag (max 72 uur) bij je hebben maar je kunt deze testen overal doen.
  • De lokale taal is Kinyarwanda, maar er wordt ook Frans en Engels gesproken.
  • De lokale valuta is de Rwandese Franc (RFr).
  • Het tijdsverschil met Nederland is tijdens onze wintertijd één uur. Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil.
  • Voor Rwanda heb je een visum nodig dat je op de luchthaven kunt kopen voor 40 dollar.
  • Rwanda heeft twee regenseizoenen: het lange regenseizoen van half februari tot mei en het korte regenseizoen van half september tot half december.
  • Gidsen/tours: je kunt gewoon een ticket naar Kigali boeken en vervolgens vanuit Kigali alles regelen bij je lodge maar wij hadden alles van te voren geregeld met de organisatie Wolf (Nederlands!). Zij zorgden voor een chauffeur en gids (dezelfde persoon, onze was geweldig: Nuuru!) en regelden alle accomodaties, PCR testen en activiteiten.
  • Meer informatie over reizen door Rwanda vind je ook op de website van Visit Rwanda.

Tekst: Yvanka van der Zwaan

 

 

Deel dit via:

, , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een antwoord