Menu

Afvallen? Verwen jezelf met een detoxweekje in Turkije (-5,4 kilo)

‘Een week zonder koffie en wijn? Jij??’ van tevoren verklaarde iedereen me voor gek. Een week sapvasten en drie keer per dag sporten klinkt dan ook meer als iets voor een fitgirl dan voor een wijngirl. Maar nu de broeken steeds kleiner uit de was lijken te komen, en er zelfs cellulitis op mijn kuiten is verschenen, wordt het toch tijd om het fenomeen sapvasten eens uit te proberen. En als je dan toch slank en strak moet worden, kan dat maar beter in een zonnig oord gebeuren. Dus op naar Turkije.

Wie niet afbouwt, moet maar voelen.

Na drie uurtjes vliegen komen we aan op het vliegveld Dalaman waar een man met een bordje ‘Health Holidays’ op me wacht tussen nog zeshonderd andere mannetjes met bordjes. In een rit van ruim 2 uur, ontdek ik dat een groot deel van de andere gasten al vaker heeft gevast. Ik leer dat het beter was geweest me te houden aan het toegestuurde afbouwschema, omdat je dan minder hoofdpijn hebt de eerste dagen. Met de take away koffie van het vliegveld nog in mijn hand, stappen we niet veel later uit in het schattige plaatsje Kaş.

Ons hotel ligt aan de zee, tegen een klif en je loopt via trappetjes naar beneden. Trappetjes die een paar dagen later de hel zullen blijken qua spierpijn.

Mijn kamer heeft uitzicht op zee en ik heb een klein koelkastje, televisie met BVN, een waterkokertje en een mooie ruime badkamer met bad en douche. We worden hartelijk welkom geheten door Hennie, één van de oprichters van de organisatie en deze week onze allerliefste gastvrouw.

Iedere dag om 7 uur opstaan??

Het programma begint ’s ochtends om 7 uur zodat we voordat het echt warm wordt weer terug zijn voor ons eerste sapje. We gaan drie keer per dag sporten (wandelen, bodyshape en aquajoggen in zee) en we krijgen ook vier keer per dag sap waarvan de tweede het lekkerst zal blijken (want met fruit). Hennie waarschuwt ons voor de derde dag want dat is voor veel mensen een ‘dipdag’ zoals ze het noemt. Je bent dan strontchagrijnig en hebt overal spierpijn.

Los je dipdag op met naaktlopen

Mijn dipdag is direct op dag één en loopt door in dag twee. Door m’n waardeloze conditie heb ik overal spierpijn vooral van de ochtendwandeling die berg op, berg af blijkt te gaan. Ik heb gek genoeg geen honger maar wel een wee gevoel en knallende hoofdpijn. Er worden verschillende activiteiten aangeboden zoals een boottochtje en een bezoek aan Kaş maar ik wil alleen maar in de schaduw aan het strand liggen. Tot iedereen zegt dat een bezoekje aan de Hammam me gaat helpen om sneller van mijn afvalstoffen af te komen (en dus van mijn hoofdpijn) dus ik zwicht voor een stevige scrubbeurt en een massage in de Hammam.

Sporten zonder te eten, kan dat?

Na de derde dag krijg ik een enorme energie boost en wil ik overal aan meedoen. Ik huppel de trappen op naar m’n hotelkamer en ga fluitend naar de bodyshape die wordt begeleid door onze eigen personal trainer. Ik vind het zelf ook een beetje gek. Hoe kan dit nou want ik eet niets en sport drie keer per dag? Waar komt die energie vandaan?

Smalle koppies

Ik zie de dames en heer (daar hebben we er deze week maar eentje van) slinken voor m’n ogen. Benen worden dunner en bolle wangen vallen weg. Door het zonnetje krijgt iedereen ook steeds meer kleur en we geven elkaar dan ook de hele dag complimentjes. Behalve over onze adem want die is werkelijk verschrikkelijk. In de taxi naar Kaş doet de chauffeur zijn mondkapje over zijn neus als wij met z’n drieën instappen en hij doet na vijf minuten ook nog een raampje open. Het schijnen de afvalstoffen te zijn, waardoor we naar open riool ruiken.

Ultiem relaxen

Hoewel je veel extra energie krijgt in de loop van de week, is het toch vooral ultiem relaxen zo zonder man, kinderen en huisdieren. Je hoeft helemaal niets. Het strandje waar de accommodatie ligt, is echt bloedmooi. Overal ligbedjes met parasols en felgekleurde zitzakken. Je kunt daar heerlijk met je boekje de hele dag een beetje chillen. Het is fijn afgeschermd van de etende mensen uit het hotel. Die wil je namelijk echt niet zien in zo’n week.

En? Hoeveel is er af??

En dan is het na 7 dagen alweer afgelopen. De week is voorbij gevlogen en hoewel  ik inmiddels wel klaar ben met de sapjes (en dan vooral met het avondsap van groenten) heb ik nog geen zin om naar huis te gaan. Alles is hier zo relaxed en fijn en ik hoef niets. De laatste dag zit iedereen elkaar gek te maken over ‘het weegmoment’. Op de eerste dag ben je gewogen en opgemeten en nu zullen we zien hoeveel er af is. Gemiddeld zijn we tussen de 3 en 5 kilo afgevallen en ik ben zelf zelfs 5,4 kilo kwijt en 9 cm buikomvang. Hennie drukt ons op het hart dat we nu wel langzaam moeten opbouwen en niet naar de Mc Donalds meer mogen in Nederland anders zit het er zo weer aan.

Kauwen

Waar ik me het meest op verheug is kauwen. Als we vertrekken richting Dalaman krijgen we allemaal een tasje mee, waarin noten, vijgen, olijven, een banaan en wat groenten blijken te zitten voor onderweg. Het voelt als zuivere kaviaar en ik wacht helemaal tot in het vliegtuig voor ik het eerste hapje weer eet. Ik weet zeker: ik ga dit zeker nog een keer doen.

Leuke actie!

Wine-up was in Kaş op uitnodiging van de organisatie Health Holidays. Zij organiseren detox reizen naar Portugal, Turkije en Fuerteventura. Speciaal voor de Wine-up lezers hebben zij een aanbieding voor de bestemming Turkije:

  • Wie met z’n tweeën in één kamer verblijft, krijgt €100,00 korting op de 2-persoonsreissom. Strik dus snel een vette vriendin en sleep haar mee naar Kaş.
  • Reis je alleen? Dan krijg je nu een kamer upgrade ter waarde van €50,00.

Wil je gebruik maken van één van deze twee aanbiedingen? Boek dan snel een weekje Turkije en zet bij het boeken ‘Wine-Up’ in het opmerkingenveld. Health Holidays verwerkt de aanbieding in je bevestiging.

 

 

Deel dit via:

, , , , , , ,

No comments yet.

Geef een antwoord