Menu

‘Alstublieft, madame: uw ski’s’

Twaalf jaar geleden vertrok Wine-Ups Jorinde– toen hoogzwanger – voor het eerst op Club Med-zonvakantie. Twee pubers later doet ze het nog eens dunnetjes over. Maar dan wel mooi op de latten, vanuit het ultracomfortabele, nieuw geopende resort Les Arcs Panorama in wintersportdorp Arc 1600, dat ook open is in de zomer.

Het is hypermodern. Aangemerkt met een ‘vier drietand en Exclusive Collection-gedeelte’, wat in Club Meds classificeringssysteem zoiets betekent als vier en vijf sterren. We kunnen zo vanuit onze hotelkamer de piste op, de bedden zijn nog nooit beslapen en de inbegrepen ski’s en schoenen nog nooit gebruikt. En o ja, het skigebied – onderdeel van skigebied Paradiski met 425 pistekilometers, waarvan zeventig procent boven de tweeduizend meter – is officieel nog niet open, maar stelt speciaal voor vierhonderd wereldwijd ingevlogen journalisten en een handjevol celebrities, toch een deel van de pistes beschikbaar. Of we misschien ook willen komen om de boel eens uitgebreid uit te proberen? Er is wijn zoveel we willen.

Het klinkt bijna als een practical joke. Niet first tracks, maar first season de pistes van Les Arcs af, één van de mooiste skigebieden van Frankrijk, en dat alles all-inclusive. Of we wíllen?!

Nieuw, nieuwer, nieuwst

De laatste paar honderd meter die de transferbus vanaf het vliegveld van Genève aflegt over het besneeuwde bergweggetje naar Les Arcs Panorama, verlopen glibberig. We zijn de eerste gasten, en chauffeurs uit de regio moeten de weg nog leren kennen. Niet dat het resort – met zevenhonderd man personeel op pakweg een dikke duizend gasten – te missen valt. De schijnwerpers die vanaf het clubdorp de lucht in seinen, zijn op kilometers afstand al te zien.

Het ruikt er naar nieuwe vloerbedekking en verse meubels. Skischoenen, helmen, servies en handdoeken; alles komt nieuw uit de verpakking. Mocht comfortabeler skiën dan met Club Med al bijna onmogelijk lijken, dit werpt er nog een flinke scheut luxe bovenop. Onvoorstelbaar overigens dat deze architectonisch opvallende kolos – ontworpen in lijn met de piste – slechts in anderhalf jaar uit de grond is gestampt.

Alles van tevoren geregeld

Via de Easy Arrival Service van Club Med hebben we van tevoren alvast ingecheckt, én onze schoenmaten, lengtes en skiniveaus (voor eventuele skilessen) opgegeven. De armband met token die ik krijg bij het inchecken en die ik ons hele verblijf dien te dragen, opent niet alleen onze kamerdeur, maar ook de lockers waarin de skispullen op maat al klaar staan. Niks gedoe met verhuurshops, eindeloos passen en sjouwen dus: na het ontbijt spring je direct in je ski’s, en zoef je vanuit de lockerruimte zo de piste af.

Niet voordat je een glaasje Génépi hebt aangepakt bij de uitgang, overigens, ook al is het negen uur ’s ochtends. ’s Lands wijs, ’s lands eer. “En het is goed voor de knieën”, knipoogt gids en skileraar Franc, die we er voor het gemak ook bij krijgen. Waarom hannesen met pistekaarten, als je ook gewoon achter een pro aan kunt knallen? Club Med stelt ze trouwens voor tweeëntwintig verschillende skiniveaus (!) beschikbaar – inclusief skipas, uiteraard.

Ontzorgd tot de kinderen aan toe

Heel eerlijk: hoe comfortabel mijn eerste (en enige) verblijf in Club Med ook was, twaalf jaar geleden met een eigenwijze dreumes die net leerde lopen en een tweede telg op komst, ik weet niet helemaal zeker of het wel zo bij me past, het Club Med-concept. Ik reis het liefst buiten de gebaande paden, en zelfs wanneer ik ski, ontdek ik graag lokale dorpjes, restaurants en mensen.

Skiën met Club Med betekent volledige ontzorging. Het eten, je skimateriaal, de après-ski, entertainment, de skiklasjes voor de kinderen die vanuit het hotel vertrekken: álles is geregeld. Je zou wel gek zijn het hotel te verlaten tijdens een verblijf van een week: je kunt het zo gek niet verzinnen of het is aanwezig, tot – uiteraard – een boetiek met (ski)kleding en een uitgebreide spa en zwembaden aan toe.

Voor wie qua luxe echt niet genoeg kan krijgen, is er zelfs een speciale vleugel – Le Belvedère – met onder andere vierentwintig suites, eigen lounges, onbeperkt champagne en een dakterras met jacuzzi. Kost evenveel als een minimum jaarinkomen, maar dan verkeer je ook wel een hele week in een droombubbel.

Wil ik dit allemaal wel?

Uit eten zonder portemonnee

Ja, dus. Vanaf het eerste moment dat ik zonder handtas (want geen geld nodig), zonder jas (want alles zit onder één dak) richting het gigantische buffetrestaurant loop, ben ik om. In de vlakbij gelegen bar drinken skiërs onbezorgd hun cocktails en wijntjes, kinderen mogen koken in hun eigen kinderrestaurant, en onze ski’s drogen rustig in onze lockers, waar we de volgende ochtend op kousenvoeten heen kunnen, als we willen.

Ik begrijp opeens niet hoe ik het al die voorgaande jaren heb volgehouden, het gesjouw met je eigen ski’s op de ene schouder, die van de kinderen op de andere, ploeterend door de sneeuw naar de skischool die een ziljoen kilometer lopen lijkt. De boodschappen waaraan je nog moet denken als je in een appartement verblijft. Het koken. Naar het hotel waggelen op je skischoenen, na de après-ski, en dan nog een restaurant zoeken. Op tijd weer terug zijn, want ja, kinderen.

Het bestaat hier allemaal simpelweg niet. De babyfoon werkt indien nodig overal, en pubers gaan hun eigen gang in het hotel. Ik kan wel janken van geluk.

Inclusief wijn

Oké, er hangt een pittig prijskaartjes aan. Maar als je de suites van Club Med even vergeet, en alle faciliteiten, skipassen en lessen waarvan je gebruikmaakt, afzet dezelfde faciliteiten die je elders zelf moet regelen, ontloopt het elkaar niet eens zoveel. Of nou ja, minder schrikbarend veel dan je zou verwachten. Want kinderen tot vier jaar mogen gratis mee en worden naar wens nog opgevangen ook. Kinderen tot zeventien jaar krijgen korting. En dan calculeren we voor het gemak óók even een literwijn per dag in. Per persoon. Van een mooi wijnhuis.

Feit is dat weinig concepten op kunnen tegen de verwennerij van Club Med. Al is het maar vanwege het onthaal met wijn, een dj en een beetje mazzel kaasfondue, wanneer je na een dag op de piste, met een noodstop voor het hotel arriveert. En het enige waarover je druk hoeft te maken, is: doe ik nog een wijntje met mijn all-inclusive skileraar, of neem ik nog een facial?

Auteur: Jorinde Benner

Het skigebied Paradiski is geopend t/m 22/04/2019. Het skigebied Les Arcs / Peisey-Vallandy is geopend t/m 28/04/2019. Wine-Up was in Les Arcs op uitnodiging van Club Med.

Lees ook: Niet ver, niet duur, wél superleuk: 10x waarom een weekend skiën in Innsbruck echt een aanrader is.

Deel dit via:

, , ,

No comments yet.

Geef een antwoord