Menu

Boze exen zijn de beste psychiaters

Door: Caro (45)

‘Ik hoop, ook voor hem zelf, dat ie zich eens laat onderzoeken want hij gaat bij een volgende partner echt tegen dezelfde dingen aanlopen. Geloof me.’De rest van het gezelschap knikt instemmend, ze weten er alles van. Ook hun exen lijden aan verschillende psychische aandoeningen.  

Zo heeft de ex van vriendin één antisociale persoonlijkheidsstoornis en sinds de ex van vriendin twee door haar gediagnosticeerd is met narcisme, bestaat het vermoeden binnen de groep dat de ex van vriendin drie er waarschijnlijk ook aan lijdt. Ex van vriendin vier heeft kenmerken van het syndroom van Asperger en ex van vriendin vijf is ‘gewoon knettergek’.

Het vaststellen van de diagnose is een groepsproces

Kenmerk van deze ex-diagnose-trend is dat de aandoening maar zelden officieel is vastgesteld door een arts. Dat is logisch natuurlijk want ‘ze zien het zelf niet.’ Verder hangt de mate waarin hij aan de aandoening lijdt meestal samen met de mate van overeenstemming over geldzaken sinds het scheidingsmoment. Mannen die niet genoeg betalen, hebben ergere aandoeningen dan wanneer dit niet zo is. Maar dat is ook logisch, want een gek betaalt niet.

Het vaststellen van de diagnose is meestal een groepsproces waarbij de verlaten vrouw de stoornis insinueert en haar vriendinnen deze vervolgens vaststellen.

Verlaten vrouw: ‘Hij kan zich echt helemaal niet in een ander verplaatsen’

De rest: ‘Oh?’

Zij: ’Ja ook met de kinderen merk je dat; heel weinig invoelend’

De rest: ‘Dus geen empathie?’

Zij: ‘Ja weet niet hoe dat heet. Vooral in contact hè, moeilijk in contact. Merk je op z’n werk ook hoor.’

De rest: ‘Wat dan?’

Zij: ‘Nou ja hij heeft natuurlijk maar een heel klein kringetje om zich heen, is toch erg op zichzelf. Kan niet tegen teveel prikkels.’

De rest: ‘Hmmmm kan niet tegen prikkels. En qua hobby’s?’

Zij: ‘Ja hij bijt zich altijd helemaal in een ding vast, slaat daarin door. Heel apart, kan niemand hem meer bereiken.’

De rest: ‘Klinkt wel haast autistisch’

Zij: ‘Zou je denken? Jeetje nu jullie het zo zeggen. Misschien hebben jullie wel gelijk. Goh zeg, jullie openen me echt de ogen, die verklaart alles!’

‘Krachtige vrouw stapt eindelijk uit moeizame relatie’

Het grote voordeel van deze methode is dat ‘de mensen’ direct scherp hebben hoe het komt dat je relatie voorbij is en dat dat niet aan jou lag. Jouw ex is nu eenmaal niet in staat is tot een gezonde relatie. Vanwege zijn door-jou-vastgestelde-Asperger/Narcisme/antisociale persoonlijkheidsstorrnis. Sterker nog, dat maakt jou tot een reuze krachtige vrouw die jaren met een psychiatrische patiënt opgescheept zat en toch maar doorging zonder klagen en voor wie het nu eindelijk genoeg was.

De ex-diagnose-trend kan overigens al toegepast worden na slechts één date. Dan zeg je bijvoorbeeld: ‘nee, het is niets geworden. Hij spoorde niet helemaal’. Wat je eigenlijk bedoelt, is: ‘ik hoor niets meer van hem.’ Het is voor je gevoel van eigenwaarde veel beter dat jij niets mankeert of niet zo leuk bent, maar dat hij eigenlijk een enorme gek bleek.

Andersom hoor je dit soort DSM-IV diagnoses eigenlijk maar zelden. Dat een man tegen z’n vrienden aan de bar zegt: ‘Ze was ook heel zwak in het delen van haar echte emoties en heel weinig empathisch.’ En dat een vriend dan zegt: ‘Even hè, heb je er wel eens aan gedacht dat ze iets in het narcistisch spectrum heeft?’

En dat hij dan, na een gepaste stilte, plechtig zegt: ‘zo, die komt even binnen zeg. Een narcist. Wow. Dit verklaart echt álles. Ik ga het direct met al mijn vrienden, collega’s en vage kennissen bespreken en als het vanaf nu over haar gaat, zal ik het altijd even en passant noemen. Dankjewel voor dit mooie inzicht.’

Lees ook: Zullen we anders een tweede nemen.

 

Deel dit via:

, , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie