Menu

Caro’s mannencursus, deel I: Aanleren van gewenst gedrag

juf kleinerDoor: Caro (40)

Laat ik voorop stellen dat echt niet alle mannen een heropvoedingscursus of bijsturing nodig hebben. Sommige zijn al direct vanuit zichzelf fijne, echtgenoten.

[NADENK PAUZE VOOR DE LEZER]

Dat was natuurlijk een grapje. Zo’n man bestaat niet. Elke man kan bijsturing gebruiken. Laten we dus snel beginnen.

Les 1 – Aanleren van gewenst gedrag

Bij de man is het, anders dan bij bijvoorbeeld honden, extreem lastig om ongewenst gedrag af te leren. Dat is het slechte nieuws. Het goede nieuws is echter, dat het juist weer veel makkelijker is om gewenst gedrag aan te leren. Het resultaat is dan een combi van ongewenst en gewenst gedrag. En dat is in de meeste gevallen al een enorme sprong voorwaarts. Een giant leap voor womenkind zeg maar.

Hoe pak je het aan?

Wat je doet is eigenlijk heel simpel: je complimenteert je man of vriend met gedrag dat hij (nog) niet vertoont maar waarvan je zou willen dat hij het ging vertonen. Tegen een man die nooit iets vertelt, zeg je dan bijvoorbeeld: ‘Goh ik merk dat je de laatste tijd steeds meer met me deelt omdat ik dat zo leuk vind, wat lief dat je daar zo je best voor doet!’ Voelt wat ongemakkelijk in het begin, geef ik toe. Maar zeer effectief. De oester uit het voorbeeld zal de volgende dag spontaan een anekdote van z’n werk vertellen. Echt waar. Ik noem deze aanpak vanaf nu de ‘wishfull coaching-methode’.

Bij vrouwen zou dit nooit werken. Wij zouden direct zeggen: ‘Hoezo: wat fijn dat jij af en toe m’n overhemden strijkt?? Ik strijk nooit iets van jou..etc.’ Wij weten dingen. In de brein van de man werkt dat anders. Dat is onderzocht. De reden dat deze aanpak bij de man zo goed werkt, komt door zijn extreem positieve zelfbeeld. Dat beeld ligt ver boven realiteitsniveau. Daarom reageren mannen rustig op een functie terwijl ze niet eens aan de helft van de criteria voldoen. Een vrouw twijfelt al, als ze slechts aan één criterium niet helemaal voldoet.

Deze buitensporige hoeveelheid zelfvertrouwen maakt deze wishfull coaching methode perfect mogelijk. Een man, aan wie je een compliment geeft dat totaal niet op hem van toepassing is, denkt: ‘ik herken het niet, maar het zou natuurlijk waar kunnen zijn. Er zijn zoveel dingen waar ik onbewust goed in ben. Dit zal er wel één van zijn.’

Tot slot nog even een paar oefenvoorbeelden en dan kunnen alle dames direct een de slag:

 • Tegen de man die geen idee heeft wat het woord attent betekent: Weet je wat ik bij jou zo leuk vind? Dat je niet zomaar wat geeft. Nee, jij doet het af en toe en dan komt er ook echt iets waardevols.
 • Tegen de ex die alleen maar aan zichzelf denkt: Jij hebt de kinderen echt op de eerste plaats staan. Dat moet niet altijd makkelijk zijn. Wij zijn het best wel eens oneens maar jij stapt iedere keer over jezelf heen. Daar kan ik nog wat van leren!
 • Tegen de scheldende en tierende en dus driftige man: Zo, dat moet niet makkelijk zijn om altijd jezelf zo te corrigeren. Jij voelt volgens mij die boosheid opkomen en dan BAM grijp je in zodat het niet uit de hand loopt!’

Heb je wat opgestoken van deze cursus? Houd dan het blog goed in de gaten want binnenkort verschijnt Caro’s mannencursus deel 2: Waarom jij beter alle beslissingen kunt nemen.

PS En nu zul je altijd mensen hebben die zeggen: ‘Huh?! Maar die Caro is toch gescheiden? Wat weet die nou van het succesvol trainen van een man?’ Maar dan zeg ik snel: ‘Eh… ja daar heb je dan wel weer een punt.’

 

Lees ook: Caro’s mannencursus deel II: Waarom jij altijd gelijk hebt (en hij nooit).

Deel dit via:

, , ,

4 Responses to Caro’s mannencursus, deel I: Aanleren van gewenst gedrag

 1. Rene Leliveld 30 mei 2015 at 11:04 #

  Leuk stukje, maar is het niet zo dat het accepteren van elkaar beter is. Mannen komen van Mars en Vrouwen van Venus- en het mooie hiervan is dat we elkaar aan kunnen vullen. Wij mannen zijn goed in andere dingen die van waarde zijn voor vrouwen en vrouwen zijn weer goed in andere dingen waar wij waarde uit kunnen halen. Het zoeken naar overeenkomsten is voor onze relatie(jenie en ik) het belangrijkste en niet het veranderen van de ander in een superman of supervrouw geeft echt geen andere uitkomst in mijn ogen. Natuurlijk hebben wij mannen onze fouten en dat is ook het geval bij vrouwen. Moeten wij dan maar steeds proberen om onze klerenkast en schoenenrek weer te veroveren? Voor de rest leuk stukje maar het geeft geen enkele meerwaarde aan relaties in mijn opinie.#

  • Aragorn 23 mei 2016 at 18:09 #

   Jij hebt echt een óntzettend gebrek aan humor

 2. Hedwig 18 juni 2015 at 16:45 #

  @Caro …hoe ga je om met humorloze mannen? Heb je daar ook tips voor 😉

Trackbacks/Pingbacks

 1. Caro’s mannencursus, deel II: Waarom jij altijd gelijk hebt en hij nooit - Wine-up! - 30 juni 2015

  […] de vorige cursus hebben we geleerd hoe je een man gewenst gedrag kunt aanleren. Vandaag gaan we het hebben over […]

Geef een antwoord