Menu

Coronaproof: wandelen, stop, eet en val af.

Wie wil dat niet: midden in de natuur culinaire hoogstandjes verorberen in Oostenrijkse berghutten en afvallen? Schrijver en columniste Patricia weet hoe je dat moet doen: door bergen en dalen.

In de voetsporen van Heidi und Geissenpeter en de alpenmarmot
De lucht in het Paznauntal is strakblauw. Koeien grazen op hun gemak op de groene alpenhellingen. Terwijl ik over de culinaire Jacobsroute wandel en de gezonde berglucht opsnuif, post ik een foto op Instagram van een groepje herkauwende Milka-koeien. Een oplettend heerschap herinnert mij eraan dat ‘Milka’ koeien Zwitsers zijn. Ach, voor een Amsterdammer zijn alle koeien Milka koeien. Toch?

Nou, volgens de gepassioneerde Hermann Huber, chefkok en kaasmaker, natuurlijk niet. De berglucht en de frisgroene alpenweides geven de melk een bijzondere volle smaak. Op de eerste route naar de Jamtal Hutte geeft hij een rondleiding in zijn kaasmakerij. En niet zo maar een! Met mondkapjes, schoenbeschermers en schort worden we rondgeleid. Als geboren Goudse en Gouds kaasmeisje ben ik een en al neus en oor. Mijn vader had namelijk een kaasgroothandel en is nog steeds kaaskeurmeester. Op de lagere school hield ik elk jaar een spreekbeurt over kaasmaken. Deze Tiroler Almkäse wordt eveneens traditioneel bereid en na afloop mogen we van al Hermann’s alpenkaasjes snoepen. De milde, smaakvolle alpenkaas is in vele traditionele gerechten terug te vinden, zo ook op de culinaire Jacobsweg. In elk van de vijf berghutten kookt een van de vijf top chefkoks uit het Paznauntal zijn meestergerecht. Alle vijf de chefs koken natuurlijk ook gewoon in hun ‘eigen’ hotel in het dal. Ik kan werkelijk iedereen, jong en oud, single of met gezin, de goed begaanbare wandeltochten aanbevelen langs deze culinaire Jacobsweg. Eerst hard werken en dan de beloning. En zorg er wel voor dat de alpenmarmot de almkase niet van je bordje eet!

Schnapps: Gelbe Enzian, het exclusieve wonderplantje
Ik drink bij alles wijn, behalve mijn ontbijt. Daar kan nu ook de schnapps van de zeldzame gele gentiaan aan toevoegen. Wat een zalige hartverwarmer met zijn zachte, mild bittere smaak, een combinatie van Pastis en Sambucca. De wortel van dit beschermde plantje wordt jaarlijks in oktober geoogst en na drie maanden gisten, rond kerst en oud en nieuw, gedistilleerd en gebotteld. Een hele klus schijnt het overigens te zijn om als een gems tegen steile hellingen en rotsige grond de wortels te plukken. Dat het een exclusieve drank is bewijst het feit dat 100 kilo wortel ‘maar’ goed is voor zeven liter schnapps. Een glas kost 250/300 euro. Dus …

Culinaire kookkunsten combineren met je skinny goals, hier kan dat.

Als wine-upper had ik het genoegen om de laatste avond de culinaire kookkunsten van meesterchef Martin Sieberer in Hotel Trofana Royal in Ischgl op wijn- en eetbaarheid te testen. Het was een filmische, surrealistische setting. Hebben jullie ooit bitterballen van een elfenbank gegeten? Of als amuse een champignon gegeten, gedoopt in witte chocolade ? Om nog maar te zwijgen over de bijpassende romige witte wijnen uit Burgenland, de volle Franse rode Bordeaux of de Sauternes van de familie Rothschild. Als het mijn laatste avondmaal had moeten zijn, dan zeker hier. Ondanks de talrijke copieuze gerechten en de vele glazen wijn zijn de kilo’s door de bergen op en af te lopen, er vanaf gevlogen. Nog een rede om te gaan bergwandelen.

Handige weetjes:

 • De vijf wandelroutes met hutten vind je hier.
 • Voor wie van culinaire snackjes houdt, dit zijn de chefkoks van de regio met hun specialiteiten:
  • Gunther Döberl’s (Hotel Silvretta Ischgl) gerecht voor de Heidelberger Hütte ‘Alpen-Bolognese vom Wild mit Erdäpfelgnocchi
  • Hermann Huber’s (Hotel Almhof Galtur) gerecht voor de Jamtalhütte ‘Paznauner Bergkäsenocken mit warmem Spitzkohlsalat’
  • Benjamin Parth’s (Hotel Yscla Ischgl) gerecht voor de Friedrichshafener Hütte ‘Speck-Pfifferlingsknödel’
  • Martin Sieberer’s (Hotel Trofana Royal Ischgl) Gericht für das Almstüberl
  • Andreas Spitzer’s (Hotel Fliana Ischgl) Gericht für die Ascherhütte Rindsgulasch mit Steinpilz-Bergkäse-Nockerl, Wildkräuter-Salat und Zwiebelknusper
 • Sky Fly: voor de durfals of verveelde pubers is er de zip-line. Gegarandeerd dat de adrenaline twee kilometer lang, terwijl je met een snelheid van 84 km pu naar het dorp vliegt, door je aderen giert.
 • Vliegen of auto? Ischgl ligt op 900 kilometer van Utrecht. Je vliegt in ruim een uur naar Innsbruck en met een taxibusje ben je in vijf kwartier in Ischgl. De internationale trein naar Innsbruck is ook altijd nog een optie.

Deze reis is een samenwerking van Wine-up, PR-Communigate, ischgl.com, kappl.com, see.com & galtur.com

 

Patricia (48)
Bestsellerauteur Patricia Snel leefde zeven jaar lang uit een koffer en reisde de wereld over voor haar boeken en columns. Ze werd bekend met De expat, een van de best verkochte thrillers van 2013. Na een jarenlang verblijf in Singapore en op de Kaaimaneilanden keerde zij in 2016 terug naar Amsterdam. Ze leeft en werkt op haar woonboot Gratia Deo, schrijft columns, is redacteur en doceert aan de Schrijversacademie.

Lees alles van Patricia

Deel dit via:

, , , ,

One Response to Coronaproof: wandelen, stop, eet en val af.

 1. impact 18 augustus 2020 at 17:09 #

  Wat een promotiegeneuzel…
  Een schrijfster onwaardig…

Geef een antwoord