Menu

Cultuur, schattige winkelstraatjes, prachtige moskeeën: Istanbul is de perfecte locatie voor een stedentrip

In nog geen drie uur vliegen ben je in een compleet andere wereld: Istanbul. Deze miljoenenstad aan de Bosporus is een van de grootste steden van de wereld (15 miljoen inwoners!) en heeft een roemrijke geschiedenis: de Grieken stichtten de stad als kolonie, het was de hoofdstad van het Romeinse, Byzantijnse én het Ottomaans keizerrijk. Niet zo gek dus dat het er stikt van de fantastische oude bouwwerken uit verschillende tijdperken en culturen. Wie liever gaat shoppen zal ook niet teleurgesteld zijn, zowel in het Europese als in het Aziatische deel vind je naast de grote ketens als Zara en Mango ook de bekende Grand Bazaar en schattige kleine boetiekjes en kraampjes met van alles en nog wat.

 Istanbul is een enorme stad waar je makkelijk een week kunt blijven en nog steeds het gevoel kunt hebben dat je van alles gemist hebt. We zetten daarom de 11 plekken die je echt gezien móet hebben even voor je op een rijtje.

# 1 Rondstruinen op de Grand Bazaar

De Bazaar, ook wel bekend als Kapali Carsi, is een grote overdekte markt met tussen de 3.000 en 4.000 winkeltjes, 61 overdekte straten en er schijnen dagelijks zo’n 250.000 tot 400.000 mensen te komen. De bazaar is een wirwar van kleine winkeltjes, geuren, kleuren, spullen, kruiden en heel veel mensen. Een perfecte plek om te winkelen, souvenirs te spotten of lekker te verdwalen. Mocht je hier iets kopen, vergeet dan vooral niet af te dingen.

#2 Met open mond voor de Hagia Sophia staan

De Aya Sofya (of Hagia Sophia) is een van de oudste Byzantijnse bouwwerken die Istanbul nog rijk is. De bouw van de huidige Hagia Sophia startte in 532 na Christus. Opdrachtgever voor de bouw was Justinianus I, keizer van Byzantium. Het leuke van het gebouw is dat er zowel christelijke als islamitische elementen zichtbaar zijn.  Het is een ongelooflijk groot en imposant gebouw dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en dat je echt zeker niet mag missen. Als je er toch bent, ga dan ook even naar de graven van de sultans op het terrein.

#3 Tegeltjes spotten in de Blauwe Moskee

Aan het Sultan Ahmetplein vind je, naast de Aya Sofya, ook Basilica Cisterne en de Blauwe Moskee. De Blauwe Moskee, of de Ahmet Moskee, wordt zo genoemd vanwege de blauwe tegeltjes in het plafond. De moskee heeft een centrale koepel van 33 meter doorsnede waaromheen lagere koepels zijn geplaatst. De moskee heeft maar liefst zes minaretten die symbool staan voor de rijkdom van de sultan.

Deze parel van Istanbul is gewoon in gebruik en mag daarom alleen bezocht worden buiten de gebedstijden om. Zorg dat je een hoofddoek meeneemt: in moskeeën ben je verplicht een hoofddoek om te doen en mocht je blote benen hebben dan wordt zowel mannen als vrouwen verzocht om de benen te bedekken. Bij de moskee hebben ze trouwens ook doeken liggen die je mag lenen, maar als je dat goor vindt moet je zelf even wat meenemen.

#4 Laat je verrassen door een opera in het Atatürk Cultureel Centrum

Wij waren in Istanbul voor de feestelijke opening van het Atatürk Cultural Center (in het Turks: ‘Atatürk Kültür Merkezi’ daarom meestal aangeduid als AKM). Dit cultureel centrum is in tweeëneenhalf jaar tijd helemaal opnieuw ontworpen en ziet er zowel van binnen als van buiten super flitsend en high tech uit. In het midden van het gebouw lijkt een soort enorme bordeauxrode golfbal te zitten maar eigenlijk is dit een operagebouw waar ruim tweeduizend mensen in kunnen. Er zit ook nog een grote theaterzaal in, een galerie en een muziekstudio, bioscoop, boekencafe’s, een kinderkunstcentrum, een bibliotheek en tig andere dingen op het gebied van kunst en cultuur. Leuk om even rond te lopen.

#5 Staren naar het hoofd van Medusa in het Verzonken Paleis (Basilica Cisterne)

Het Basilica Cisterne is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Istanbul. Het is een soort ondergronds waterreservoir uit de 6e eeuw, gemaakt door de Byzantijnen. De lokale naam is Yerebatan Sarayi, de Nederlandse naam is Verzonken Paleis. Een bezoek aan de Basilica Cisterne is echt meer dan indrukwekkend. Het gebouw is 143 bij 65 meter groot en 9 meter hoog. Je ziet hier maar liefst 336 zuilen waarvan er twee op het hoofd van Medusa staan, een monster uit de Griekse mythologie.

#6 Pak een 360 graden view vanaf de Galatatoren

Deze 14e eeuwse toren is onlangs gerestaureerd en bied je voor 100 Turkse lira (10 euro) een fantastisch uitzicht over de stad. Omdat je rondom de toren kunt lopen kun je vanaf de toren zowel het Aziatische als het Europese deel zien.

#7 Cocktails drinken in Beyoglu

Beyoglu is een van de leukste wijken in Istanbul. De wijk is flink in opkomst. Er komen steeds meer leuke winkels, mooie restaurants en hippe barretjes bij. Oude panden worden opgeknapt en in de wijk komt steeds meer leven. Overdag kun je er terecht voor hippe interieurwinkels, vintage kleding, Turkse ontwerpers en gezellige koffiebarretjes. ’s Avonds luister je er naar jazz, kun je lekker cocktails drinken en prima uit eten in de vele restaurants. Niet voor niets loopt hier de Beyoğlu Culture Route doorheen (van de haven Galataport tot het Taksim plein). Ieder jaar vindt hier het Beyoğlu Culture Route Festival plaats waaraan meer dan duizend artiesten meedoen.

Catstantinopel: grappig detail van Istanbul zijn de zwerfkatten die je overal ziet. De inwoners van Istanbul, en met name de wijk Beyoglu, zorgen heel goed voor de zwervers: overal vind je bakjes water en voer. De katten beschouwen de stad een beetje als hun huis en worden ook als huisdieren behandeld.

#8 Kaneel, kardemom, pepers … oftwel de Kruidenbazaar

Deze kleine bazaar bevindt zich in de wijk Eminönü en is één van de oudste overdekte markten van Istanbul. De markt is te vinden naast de Yeni Moskee, op een steenworp afstand van de Galatabrug. Deze bazaar is net als de Grote Bazaar een overdekte wirwar van kleine kraampjes. In en rondom de bazaar zijn vele kruidenkraampjes te vinden waar de specerijen in hoge stapels liggen uitgespreid. Het ruikt er verrukkelijk naar kaneel, kardemom, kruidnagel en honderden andere specerijen die wij niet konden thuisbrengen. De bazaar stamt nog uit de Ottomaanse tijd, toen Istanbul een belangrijke schakel was in de specerijenhandel met India.

#9 Sinans oogappel moet je zien: Rüstem Paşa Moskee

Deze moskee is een onbekend pareltje aan de rand van de Egyptische Bazaar. Volgens een inscriptie gaf Rüstem Pasha, grootvizier van het Ottomaanse Rijk onder Süleyman I, hofarchitect Mimar Sinan aan het einde van de Middeleeuwen opdracht om na zijn overlijden een moskee te bouwen. Rüstem Pasha was getrouwd met Mihrimah Sultan, dochter van Süleyman I en bijzonder invloedrijk in haar tijd. De moskee schittert door kleurrijke Izniktegels en er is een heel mooie lichtinval. De moskee ligt een beetje verborgen in de drukke wijk Eminönü.

 

#10 Zonsondergang vanaf de Galatabrug

Veel terrassen vind je niet in Istanbul, maar op deze plek onder de Galatabrug wel en het terras is gelijk ook een hele bijzondere plek. Het is een fijne plek om even bij te komen van de dag en een biertje te drinken. Je kijkt vanaf dit terras onder de brug uit op de Gouden Hoorn (en de vele vissers die hun hengel vanaf de brug gooien). Vooral tegen de avond als de zon zakt, heb je hier een prachtig, zeer romantisch uitzicht op Istanbul.

 

#11 Eigenlijk de grootste: de Süleymanmoskee

Deze moskee kun je letterlijk en figuurlijk niet missen want hij torent hoog boven de stad uit. Met een afmeting van 58 bij 59 meter en een koepel van 53 meter hoog en ruim 27 meter breed, is de moskee iets kleiner dan de Hagia Sofia. Ook deze moskee werd ontworpen dor de architect Sinan in opdracht van de sultan Süleyman I. Hij wilde een nog grotere moskee dan de Hagia Sophia laten bouwen en zag zichzelf als de bekende koning Salomo die de eerste tempel op de Tempelberg bouwde. Door de locatie lijkt de Süleymanmoskee inderdaad de grootste, maar hij is net iets kleiner dan de Hagia Sophia. Maarrrrr aangezien de Hagia Sofia tegenwoordig een museum is, is Süleyman alsnog de grootste moskee van Istanbul.

De wanden en de koepel zijn prachtig versierd met geometrische figuren en bloemmotieven. Er zijn veel ramen in het gebouw, waardoor het veel lichter is dan in de andere moskeeën van Istanbul.

Tot slot…

In Istanbul kun je prima gebruik maken van de metro. De meeste grote bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar, maar bezoek je plaatsen uit de buurt van Sultan Ahmetplein, dan is er een uitgebreid openbaar vervoersnetwerk waar je mee kunt reizen. Je kunt voor enkele dagen een Istanbulkaart kopen of voor losse ritjes apart betalen. Dit kost je iedere keer een paar lira. Voordeel is wel dat je verschillende tokens tegelijkertijd kunt kopen.

 

Wine-up was in Istanbul op uitnodiging van GoTurkey.

Deel dit via:

, , ,

No comments yet.

Geef een antwoord