Menu

De Bonus Moeder

Door: Caro (41)

‘Wat is een Bonas moeder?’ We zitten aan tafel en jongste (6) kijkt mij vragend aan. ‘Bonas moeder? Hoe bedoel je?’ vraag ik. Dochter legt uit: ‘Nou bij ballet zei Isa tegen mij dat haar eigen moeder haar niet kon ophalen en dat nu de vriendin van haar papa kwam. En die heet Bonas moeder.’

‘BONUS-moeder bedoelt ze’, zegt oudste (11), ‘zo noemen ze de stiefmoeder tegenwoordig.’

Jongste dochter, die dol is op sprookjes, kijkt verschrikt: ‘dus die vrouw was eigenlijk een stiefmoeder???’

‘Stiefmoeders zijn alleen in sprookjes gemeen, in het echt zijn ze bijna altijd heel lief’, leg ik uit. ‘Maar omdat veel mensen denken wat jij nu denkt, hebben ze waarschijnlijk dat nieuwe woord bedacht. Dat doen ze met woorden die een beetje een scheldwoord zijn geworden, daar bedenken ze nieuwe voor. Die aardiger klinken. Bijvoorbeeld dat je zegt….eh…oudere mensen in plaats van bejaarden en…’

‘Je zegt vagina in plaats van…’

‘Ja, en stevig in plaats van vet over een dik persoon’ oudste helpt wel even mee, ‘en donker iemand in plaats van neger en over iemand met het syndroom van Down mag je ook geen mongool meer zeggen en je zegt ook vagina in plaats van…’

‘Ja, zo is het wel weer genoeg, we begrijpen het, dank voor je bijdrage,’ snoer ik oudste de mond.

‘hallo Bonus moeder!’

Week erna ziet jongste dochter haar vriendinnetje Isa weer op ballet. Isa wordt vergezeld door een vrouw waarvan ik aanneem dat het haar moeder is maar dat blijkt niet het geval want jongste steekt direct van wal:

‘Hoi Isa, hallo Bonusmoeder!’ Er bekruipt me een ongemakkelijk gevoel … Waarom zegt ze dit zo expliciet?? Bonusmoeder zelf kijkt tevreden, ze is duidelijk zeer content met deze term. “Bonus” is toch net dat beetje extra, zie je haar denken. Niets lelijks maar juist iets moois, iets positiefs voor iedereen.

‘Vroeger heette dat stiefmoeder..’

Mijn dochter staart de Bonusmoeder nog steeds aan. ‘Jij bent een Bonusmoeder he?’ zegt ze nu weer. ‘Ja’, knikt de Bonusmoeder bevestigend.

‘Vroeger heette dat stiefmoeder’, informeert mijn dochter haar, ‘maar nu noemen ze dat Bonusmoeder. Omdat stiefmoeder hetzelfde is als mongool. Maar je zegt: syndroom van Down.’

Lees ook: Weg met de ideale moeders.

 

 

Deel dit via:

, , ,

9 Responses to De Bonus Moeder

 1. Angelique 27 augustus 2015 at 14:25 #

  Schitterende column,schaterlachend voor de PC..

  Ik was stiefmoeder voor ik moeder werd en nu ben ik stiefmoeder van de jongere kids van mijn huidige (v)echtgenoot.
  Ik heb de gewoonte om altijd te zeggen dat ik de BozeStiefmoeder ben,die alleen nog moet oefenen in haakneus en pukkel op mn kin…
  (S)tiefkinderen beginnen dan allemaal te lachen en zeggen dat ik een lieve StiefMoeder ben.
  Maar “BonusMoeder” vind ik ook een leuke..

 2. Ina V laardingerbroek@gmail.com Vlaardingerbroek 15 mei 2017 at 17:52 #

  Doorzenden

 3. Angelina 26 oktober 2017 at 09:19 #

  Geweldig die laatste alinea! 😀

 4. Andrea 26 oktober 2017 at 11:44 #

  ‘Plusmoeder’ hoorde ik laatst ook. Klinkt best OK. Net als ‘bonusmoeder’. Ik ben ook stiefmoeder maar ik gebruik de termen afwisselend. Pas het een beetje aan aan de situatie. Of maak een grapje over boze stiefmoeders of zo.

 5. Jacqueline 26 oktober 2017 at 12:41 #

  Ik zeg altijd “stiefheks”

  Haalt het beladene er ook af

 6. Irene 26 oktober 2017 at 18:59 #

  Heel blij met m’n Bonus status ..

 7. Irene 20 september 2018 at 09:16 #

  Ik ben liever een’liefmoeder’ met twee geweldige ‘liefkinderen’. Omdat we elkaar gewoon erg lief vinden ❤️

 8. Diana 21 september 2018 at 00:01 #

  Geweldig…!!!

 9. Annemieke 21 september 2018 at 23:36 #

  Bonusmoeder vind ik persoonlijk een vreselijk woord. Weinig woorden die mij meer irriteren…..
  Als “vrouw of vriendin” van een vader verwordt je niet automatisch tot moeder in welke vorm of verbastering dan ook.
  Althans in mijn optiek….

Geef een antwoord