Menu

Een mijlpaal voor een moeder

Door: Caro (42)

Daar gaat ze dan. Op haar fietsje, dapper door de wind. Zeven is ze al. Dus heel groot. Vindt ze zelf.

Ik weet nog goed, de eerste keer dat ze kon draaien. Ik stuurde iedereen de beelden door. Mijn vriendinnen vonden niet het kind maar de moeder aandoenlijk. Die gillend en met overslaande stem de prestaties van commentaar voorzag: ‘Ja ja ja je kunt het wel, je kunt het wel, ja ja daar ga je, JAAAAAAAH!!!! Het is je gelukt, het is je gelukt!! Jij kan draaien he, jij kan draaien!’ In niets hoorde je de routine van een moeder van drie die al twee keer eerder een dergelijke prestatie had geregistreerd.

Eerste kind in de Tummy Tub, derde kind onder de kraan

Op andere gebieden was ze overigens wel het slachtoffer van de derde zijn. Daar waar we nummer 1 nog in zo’n onhandige Tummy Tub wasten en daar vervolgens veertig vreselijke saaie filmpjes van maakten, haalden we nummer drie gewoon even door het ligbad als de andere twee er toch inzaten. Maximaal een keer per week. ‘Zo!’ zeiden we dan, ‘dat was ook wel weer tijd zeg, ze stonk al een beetje.’

Maar de échte  grote momenten zijn bij het zoveelste kind net zo mooi als bij de eerste. Eerste keer fietsen zonder zijwieltjes, eerste keer plassen op de WC, eerste keer naar school, eerste keer spelen bij een vriendinnetje. En vandaag is er zo’n moment.

Rages zijn haar lust en haar leven

Jongste is verzot op supermarkt acties. Ik kan zelden boodschappen halen bij de supermarkt om de hoek. Die heeft namelijk geen vette acties. Iedere week krijg ik instructies naar welke supermarkt we gaan. De deal is dat als zij meegaat als hulpje, ik bereid ben om tot vier km te rijden voor een actie. Oke soms zes km. Maar die Angry Birds van de Plus waren ook wel echt “ziekgaaf”.

Dinoplaatjes zijn ziek falend

En nu zijn het die plaatjes van Freek. Met zijn dino’s. ’s Ochtends bij het ontbijt zit jongste al met die verrekte VR bril op haar hoofd. Ze weet precies alle botjes en categorieën. En nog veel beter weet ze welke we nog missen. Ja “we” want als het over acties gaat, dan voelt dochter dat als iets wat we met het hele gezin moeten dragen. Oudste twee hebben twee keer door de VR bril gekeken en het ding toen achteloos weggelegd. ‘Falend fake’ vond oudste (12). Zoon kon er met zijn verstand niet bij. ‘Het is allemaal bedacht om geld af te troggelen. Wist je dat wel?’ zegt hij steeds tegen zijn zusje die dat weinig lijkt te kunnen schelen. ‘Zo’n boek kost wel achthonderd euro als je het gaat uitrekenen. Nog los van mama’s benzine. Je krijgt per tien euro boodschappen namelijk vier kaartjes waarvan je de helft maar kunt gebruiken want de andere helft had je al. Nou, en je hebt er honderdzestig nodig voor dat boek dus achthonderd euro.’ Iedereen probeert op zijn eigen manier mee te rekenen maar we snappen het niet helemaal. Maar ik neem het gewoon van hem aan. Dat het ergens een duur boekje is. Maarja, je moet toch ergens boodschappen doen, denk ik dan.

‘Mama mag ik zo naar de Albert Heijn?’ jongste kijkt me met een opgewonden gezicht aan. ‘Helemaal alleen bedoel je?’ vraag ik voorzichtig. Ik weet het antwoord al, ze springt op en neer van sensatie over dit voorgenomen avontuur. ‘Ja ik heb soort van afgesproken met Mila. We missen allebei nog negen plaatjes. We gaan daar staan.’ Het is maar een klein stukje fietsen. Dat kan ze al wel, zeg ik bemoedigend tegen mezelf. En voor ik het weet heb ik het gezegd: ‘Is goed.’ Nu kan ik niet meer terug.

Kinderlokkers enzo

Als ze vijf minuten later wegfietst, wacht ik even minuten en rijd dan stiekem achter haar aan. Alleen even kijken hoe het gaat. Je weet nooit. Kinderlokkers enzo. Als ik de AH binnenkom staat ze achter het bekende dranghek. Met haar blonde haren in een staartje en haar handje keurig uitgestoken naar het winkelend publiek. Haar hoofd een beetje schuin bij oudere mensen, schalks lachend bij jonge mensen, zielig kijkend bij twijfelaars. Ze beheerst de techniek perfect. Prachtig om te zien. Weer een mijlpaal. Mijn moederhart gloeit: haar eerste keer zelfstandig bedelen. Wat wordt ze groot.

 

Deel dit via:

, , , , ,

No comments yet.

Geef een antwoord