Menu

De voor- en nadelen van dochters met lang haar … (spoiler: geen enkel voordeel)

Door: Gastcolumniste Plien (35)

Afgelopen week struikelde twitterminnend Nederland over het opvallende kapsel van Matthijs van Nieuwkerk. Hij zou Hans Klok opgegeten hebben, zijn kapper zou nog met vakantie zijn of hij zou graag als Bonnie Tyler door het leven gaan. Matthijs moest er vooral om lachen, evenals Simon Keizer die afgelopen week met hipsterknotje op het scherm verscheen. In RTL Boulevard gaf hij aan dat zijn haar al sinds jaar en dag een onderwerp van discussie is. “Het is mijn haar en het boeit me allemaal niet zoveel wat een ander daarvan vindt.” 

Hij ligt duidelijk helemaal op dezelfde lijn met mijn twee juniors, die het woord ‘boeien’ ook verheven hebben tot het woord van het jaar 2017.

Nou mij boeit het wel. Niet dat kapsel van Matthijs of van Simon, dat laat ik graag aan hun eigen moeders over, maar wel dat van mijn dochters. De oudste junior besloot een jaar of twee geleden dat ze haar haren lang wilde laten groeien voor Stichting Haarwensen, die pruiken maakt van echt haar voor zieke kinderen. Ik vond het een nobel doel. Nog steeds zelfs. Maar wat ik toen nog niet wist is dat er toch een aantal nadelen kleven aan het bezit van immens lang Rapunzelhaar. De jankpartijen bij het uitkammen konden we enigszins voorkomen door de haren bij iedere wasbeurt goed in te smeren met anti-klit (tip voor Matthijs en Simon) en het invlechten van het natte haar na het volgen van een YouTube instructievideo.

Help, de kinderen zijn in de rui

Dat kinderen echter ruien als ware heb je een langharige retriever in huis, dat wist ik echter niet. Overal lagen immens lange haren: in het doucheputje, op het kussen in het bankstel, tussen het brood en onder mijn sokken als ik me waagde aan een wandeling zonder schoeisel door de woonkamer. Dochterlief zag het allemaal niet zo zwaar in en attendeerde mij met enige regelmaat op het goede doel wanneer ik weer eens een spinnenwebje haren uit het bad viste.

Met een meetlint

Ondertussen stond ik bij iedere kappersafspraak van mezelf direct naast dochterlief klaar om met een liniaal haar haren op te meten: 20 cm, 25 cm, 26 cm. Shit, nog steeds geen 30 cm. Iedere keer kon ik naar huis met een ongeknipt kind. Hier en daar verloren we wel wat millimeters met het puntjes knippen, maar het liefst had ik persoonlijk aan haar haren gaan hangen om het eruit te trekken. Je doet het niet, maar je denkt het wel.

Bij 27 centimeter besloot oudste ineens dat het genoeg was: “Mam, jij wil niet weten hoe warm het is met dat lange haar. Ik laat het eraf knippen.” Als ware commerciële tel sell medewerker heb ik nog geprobeerd haar te overtuigen om nog een paar centimeter door te zetten. Er werden valse beloftes gedaan, er werden haaraccessoires in alle kleuren van de regenboog beloofd, maar mevrouw besloot dat het lang genoeg had geduurd. “Ik laat het knippen tot aan mijn schouders, want dan kan ik het nog op een staartje doen. Want mam, jij kunt wel zeggen dat het bijna 30 centimeter is, maar straks knippen ze het af en dan blijf ik met stekeltjes zitten.”

Alles er af

En dat is op je achtste natuurlijk helemaal not-done als je net de kleur roze begint te ontgroeien, maar je nog niet kunt leven met een ruig kort rock kapsel. Dus eindigden we haar spaaravontuur en mijn ik-ben-slecht-met-lang-haar-periode.  Binnen een half uur had ik weer een meisje met een bob tot onder haar oren in huis. Lekker hip en met een speldje of ander haargevalletje een kapsel dat zonder mijn hulp zelfstandig in model te brengen is. Het leven lijkt weer rustig in dit meidenimperium. Tot vandaag de jongste junior van school komt: “Mam, ik ga mijn haar lang laten groeien!”

Let the party begin…

Lees ook: Vrouwengedoe
Deel dit via:

, , ,

11 Responses to De voor- en nadelen van dochters met lang haar … (spoiler: geen enkel voordeel)

 1. Maaike 7 september 2017 at 21:08 #

  Top Plien!! Heb er weer om gelachen! Herkenbaar ook!

 2. Rob 7 september 2017 at 21:23 #

  mooi geschreven!

 3. Judith 7 september 2017 at 22:06 #

  Hahahaha super column!

 4. Brenda 7 september 2017 at 22:17 #

  Wat geweldig beeldend geschreven!

 5. Brenda 7 september 2017 at 22:17 #

  Wat geweldig beeldend geschreven! Super goed gedaan.

 6. Cornelie 8 september 2017 at 05:34 #

  sterkte!!!

  • Cornelie 8 september 2017 at 05:35 #

   De lachende smilies komen niet door! Maar heb wel erg gelachen

 7. Wim van Limpt 8 september 2017 at 09:42 #

  Geweldig verhaal. Zo gaat het dus.

 8. Judith 8 september 2017 at 11:45 #

  Super!

 9. Wim van Limpt 8 september 2017 at 13:22 #

  Geweldige column. Hoop er nog veel van je lezen.

 10. Mascha Rensen 9 september 2017 at 08:38 #

  Zo herkenbaar!!

Geef een antwoord