Menu

Fatbikes, bont en buckels: bijna 900 km skiën vanuit (betaalbare!) wintersportplaatsen

Toegegeven: Wine-Ups Jorinde moest ook héél even googlen toen we werden uitgenodigd door de Franse wintersportplaatsen Serre Chevalier en Brides-les-Bains. En deed er naast de gebruikelijke liters wijn en skikilometers, een héél nieuwe passie op…

Fabian, heet ‘ie. En hij ziet het aan mijn benen: dat fatbiken, dat wordt wel wat. Ik heb er tijdens de culinair verantwoorde (want Franse) lunch in een pisterestaurant in Serre Chevalier twee glazen lokale Savoie-wijn op gedronken, want eerlijk: ik blufte maar wat, toen ik zei dat ik goed kon fietsen. Ik bedoel: als je kunt skiën én bent opgegroeid in Nederland, dan moet op een soort mountainbike met autobanden van de piste racen een eitje zijn, toch? Mits die piste blauw is. Of groen, nog liever. Maar who cares, als ik Fabio in zijn groene ogen kijk. “Ik breng mijn kinderen elke dag in een sleetje achter de fatbike naar school”, verzekert hij me. Ik ben als was in zijn handen.

Knieënknikkend van de piste in Serre Chevalier

Eigenlijk is Fabian een echte outdoorman. IJswatervallen beklimmen, snowboarden, toerskiën, mountain karten, hondensleetochten maken, fatbiken (vast zónder elektrische hulpmotor, waarop ondergetekende nog net off-piste glooiend omhoog weet te klimmen) – dat kan dus allemaal, in Serre Chevalier, op pakweg 2830 meter hoogte in de zuidelijke Franse Alpen. Persoonlijk val ik meer voor de 250 ongerepte kilometers skipiste, constateer ik na de eerste piste-afdalingen per fiets, knieënknikkend. Want in verhouding tot de 81 (lange!) pistes, is het aantal hotels minimaal en vooralsnog redelijk onbekend bij de Nederlanders. Lekker rustig. En smullen voor geoefende skiërs, met meer rode en zwarte pistes (43), dan blauwe en groene (37). Tel daarbij op dat tachtig procent van de pistes boven de tweeduizend meter ligt, en je vraagt je af waarom je niet al lang een ticket voor een lang weekend (want dat is prima, voor deze locatie) naar Turijn hebt geboekt.

Kaasfondue en liters wijn in Villeneuve

Eh, Turijn ja. Italië. Zo’n 125 kilometer verwijderd van Serre Chevalier. Of naar Genève, Chambéry of Grenoble – want ook vanaf die vluchthavens bereik je Serre Chevalier binnen een uur of anderhalf. Kwestie van de goedkoopste tickets checken.

Leuk: het skigebied van Serre Chevalier ligt niet ver van de stad Briançon, en beslaat verder de dorpen Chantemerle, Villeneuve en Le Monêtier Les Bains. Verwacht geen uitbundige après-ski, maar wel authenticiteit. O, en kaasfondue. Met (veel) wijn. In restaurant Manouille bijvoorbeeld, middenin Villeneuve. Lekker overnachten? Kijk eens naar Hotel Grand Aigle. Waarom je nog voor de hoofdprijs in een bij Nederlanders alom bekend skioord gaat zitten: Fabian mag het weten.

Skiën én afslanken in Brides-les-Bains

Met de mooiste pistes nog in de knieën, reis ik met een wijntje tegen de spierpijn daarom af naar kuuroord Brides-les-Bains, noordelijker in de Savoie, dat door middel van de antiek ogende Olympe Gondola van twintig minuten met skipas gratis toegang biedt tot het sneeuwzekere Méribel, in één van Frankrijks populairste skigebieden: Les Trois Vallées. Brides ontglipt met zijn ligging op zeshonderd meter hoogte nogal eens aan de aandacht van Nederlanders (want niet sneeuwzeker), en dat is mooi. De hotels kosten er een fractie van die in het hart van Les Trois Vallées, en het hele dorp staat in het teken van thermale baden. Sterker: níet skiën is een prima optie hier. Tijdens speciale detox-weken, gericht op afslanken, werken restaurants, hotels en diverse chef-koks samen om verantwoorde menu’s te serveren. Smokkelen onmogelijk. O, en het ligt nog amper twintig minuten verwijderd van Annecy ook.

Off-piste bergpaadjes in Méribel

Ondenkbaar voor fervente skiërs, want niet alleen is het skigebied het summum voor zowel de geoefende als beginnende wintersporter, met meer dan zeshonderd kilometer aan pistes, funparks, picknickmogelijkheden in berghutten (al dan niet met de kinderen) en off-piste skiën. Schiet héél even Courchevel in, tussen de Russen en etalages vol bont (ja echt, ze bestaan nog), en je belandt in een andere wereld. Duik via off-piste-bergpaadjes naar Le Clos Bernard, en je eet niet alleen de lekkerste, maar ook de meest romantische lunch buiten de menigte (hoewel: reserveer toch maar even, want er zíjn mensen die zich per sneeuwscootertaxi laten brengen). Of gooi je ski’s gewoon helemáál aan de kant, voor een stukje rodelen, sneeuwschoenwandelen of, eh, nog een fles van die heerlijke wijn. Meegenomen: omdat het gros van de Nederlanders wél afreist naar het hart van het skigebied, vermijd je files, naar Brides-les-Bains. Je rijdt in twintig minuten overigens ook zó naar het skigebied van La Plagne.

Afgeslankt verliefd

Val Thorens en massaskitoerisme: we houden van je, maar eat your heart out. Wij zijn een beetje verliefd geworden op deze niche om betaalbaar tóch kwalitatief te skiën. Oké, en afslanken. En fatbiken, inclusief lekkere gids. Zeker omdat al die dingen ook met kinderen heerlijk te combineren zijn. Of vriendinnen. De wijn en sneeuw zijn er al; nu alleen nog een leuke winterlover.

www.france-montagnes.com

Auteur: Jorinde Benner

Foto’s: Robert van Weperen en Jorinde Benner

Lees ook: ‘Kan iemand even een banaan regelen?’ Jorinde gaat op wijn-ski safari.

 

Deel dit via:

, , , , ,

No comments yet.

Geef een antwoord