Menu

“Ga je zo naar je werk?”en 11 andere hartverwarmende puberuitspraken

Door: Caro (43)

Ik had ooit een Amerikaanse collega die iedere seconde van de dag bezig was met zelfontplooiing. Op dag twee vroeg ze me al feedback te geven op haar functioneren. ‘Nou je doet het hartstikke goed voor een tweede dag!’ complimenteerde ik haar. Maar dat was niet de bedoeling. Ze had een vragenlijstje gemaakt dat ik moest invullen, zo kon ze de volgende keer beter meten of er echt vooruitgang was.

Na vier maanden vond ze dit vragenlijstje ook te beperkt en ontwikkelde ze een 360 graden feedbacksysteem voor zichzelf. Onder andere de receptioniste, de directeur, de gehele marketing en communicatie afdeling en ondergetekende, waren vervolgens een paar uur zoet met de bijbehorende scorelijst van zes pagina’s. Alles online uiteraard want ze wilde geen punten verliezen op “is innovatief”. Na het invullen kreeg je een automatische bedankmail en kon je aangeven of je de onderzoekresultaten wilde ontvangen. In het kader van de transparantie wilde ze die eerst op intranet publiceren maar dat ging de afdeling personeelszaken wat te ver.

Niets in mij wil graag zo grondig en frequent beoordeeld worden. Niets. Maar met twee pubers in huis word je tegen wil en dank een ambitieuze Amerikaanse met een dagelijkse 360 graden feedback cyclus. Helaas zonder vriendelijke inleiding, zonder opbouwende verbeterpunten en zonder genuanceerde eindrapportage. Ik deel graag mijn elf belangrijkste feedbackpunten van de afgelopen week met jullie.

 1. ‘Jij bent echt zo niet grappig. Had je zelf ook door dat niemand van die mensen jouw grap leuk vond?’
 2. ‘Jij komt nooit je afspraken na. Hoezo met een voorbeeld komen? Ik zeg het toch.’
 3. ‘Ga je me zo wegbrengen? Met wat je nu aanhebt? Ik mag hopen van niet.’
 4. ‘Ik zou dat niet allemaal opeten. In jouw geval.’
 5. ‘Wat jij net tegen die andere vrouw zei was echt super gênant. Die vrouw schaamde zich kapot. Zag je dat dan zelf niet?’
 6. ‘Andere moeders doen toch ook normaal? Waarom moet jij altijd zo zijn zoals je bent?’
 7. ‘Ik denk niet dat als wij even oud waren geweest dat we dan vriendinnen waren geweest. Ik houd gewoon niet zo van jouw soort types.’
 8. ‘Hoezo is het erg dat ik alle koekjes heb opgegeten? Een andere moeder zou juist blij zijn dat haar kind geen anorexia heeft.’
 9. ‘Ik moet al zoveel doen! Waarom doe jij nooit eens wat? Ik moet vroeg opstaan, naar school, huiswerk, toetsen, stress. En jij zit maar de hele dag lekker een beetje koffie te drinken en op Facebook.
 10. ‘Je kunt me toch wel wegbrengen? Het regent en het is donker. Of wil je soms graag dat je kind een longontsteking krijgt of door een pedo in een sloot gegooid wordt?
 11. ‘Niet lullig bedoeld maar ik denk dat best wel veel mensen jou irritant vinden. Gewoon hoe jij doet.’

En eerlijk is eerlijk, ik kreeg ook nog een compliment. Dochter (13) had met twee vriendinnen afgesproken om te gaan bakken in ons huis. De keuken lag uiteraard bezaaid met havermout en agavesiroop. Toen de dames weg waren, zei ze liefdevol tegen me: ‘dankjewel, mam, dat we hier mochten koken. En dankjewel dat je het niet verpest hebt.

Heb jij ‘m al? Dé feelgoodroman van 2018.

Een heerlijk boek vol vaart en humor, ik kon het niet wegleggen – Telegraaf-vrouw

Een even hilarische als meeslepende roman – JAN Magazine

Deel dit via:

, ,

9 Responses to “Ga je zo naar je werk?”en 11 andere hartverwarmende puberuitspraken

 1. Jacqueline 7 maart 2017 at 08:45 #

  Haha, nummer 10 vooral. Alhoewel mijn dametje nog niet zulke sterke argumenten heeft waarom ik het zou moeten doen.

 2. Femke 7 maart 2017 at 09:41 #

  Als ik even zo snel niet begrijp waar ze het over heeft: “Ja, maar jij bent oud. Ja, sorry, maar dat is toch zo?”

 3. Manuela 7 maart 2017 at 10:00 #

  Wat dacht je van; Waarom moet ik dat doen? Jij wilde toch moeder worden?

  • Ellie 8 november 2017 at 19:53 #

   Die heb ik inderdaad ook al heel vaak langs horen komen

 4. Bit 7 maart 2017 at 10:05 #

  In the Desigual: zucht alweer deze winkel, je koopt hier toch nooit wat. En dan meteen erachteraan: mam, dat soort hippiekleding kan echt niet meer op jouw leeftijd. Gek he, dat ik er nooit wat durf te kopen.

 5. Kim 8 maart 2017 at 00:14 #

  Omg dat ‘compliment’… valse puberdochters

 6. Annelies 8 november 2017 at 09:00 #

  ‘Ik ben je kind dus je bent verplicht om voor mij te zorgen’, als ik vraag of ze de afwasmachine wil uitruimen…

 7. Carla 8 november 2017 at 17:53 #

  Haha zo herkenbaar, vooral: “hou je dat aan?” En dan nog “niet lullig bedoeld hoor, maar…”

 8. Germa 4 september 2018 at 09:07 #

  Wow schrik hier van. Totaal niet grappig. Ik heb twee pubers thuis, twee hele verschillende meiden. Maar zo onbeschoft tegen mij gelukkig niet. Ik denk ook niet dat ik dat zal fileren.

Geef een antwoord