Menu

Generatiekloofje

18190175_s

Door: Caro (41)

‘Kaarten voor Bruce Springsteen??’ collega (25) kijkt me verbaasd aan, ‘leeft die nog?’ Een felle pijnscheut schiet door mijn lichaam. Een confrontatie met de sterfelijkheid van mijn grote held doet altijd pijn. Bij zijn laatste optreden in het Goffertpark in Nijmegen pinkte ik aan het einde een traantje weg. Hij was tenslotte toch al 63, misschien dus wel zijn laatste keer in Nederland. 

Nou kent collega “de groten der aarde” sowieso niet zo goed. Eerder deze maand vroeg ze ook al waarom iedereen zo hysterisch deed over het overlijden van “die engerd van een David Bonie” (een combinatie van Bono en Bowie??). En tijdens de lunch, toen een andere collega (46) vertelde dat hij dat weekend ‘Wo ist der Bahnhoff’ had teruggekeken van Van Kooten en de Bie, vroeg de twintiger: ‘Wat?? Kootje en De Brie?’

Als ik ze niet ken dan waren ze kennelijk niet zo belangrijk

Haar reactie leverde een hoofdschuddende tafel vol veertigers en vijftigers op. Ze haalde haar schouders gewoon op over dit grote vergrijp. ‘Als ik ze niet ken dan waren ze kennelijk niet zo belangrijk.’ Nog meer hoofdgeschud. ‘De echt belangrijke dingen ken ik wel hoor, ik bedoel Anne Frank, de Tweede Wereldoorlog, de NASA’s.’ Ze nam ondertussen een hap van haar zelfgemaakte pompoensoep. ‘Nazi’s’ verbeterde mijn buurman (52), vanaf zijn boterham met oude kaas. Met een ‘What ever’ ronde de jonge collega het gesprek toen af.

Met een vinger startklaar op de playknop en de record knop.

Wij zelf gingen nog even door met herinneringen ophalen aan de tijd waarin we…

 • mochten roken in de trein en in het vliegtuig
 • je de Dukes of Hazard in je vaders auto naspeelde (wat de enige auto was want moeder had geen auto nodig)
 • sneeuwbeeld hadden op de TV na 23.00 uur
 • het bloedspannend vonden dat Ted de Braak stokjes moest opvangen uit een boom
 • Ron Brandsteder met die irritante Bella loeivals zingend de Honeymoon showtrap afkwam
 • je moeder dwars door je telefoon gesprek tetterde: [klik] “nog 1 minuut Caro, het geld groeit ons niet op de rug!” [klik]
 • je onderweg naar Zuid-Frankrijk 14 uur lang uit het raampje staarde in plaats van naar een beeldscherm
 • je de hele vrijdagmiddag zoet was als je een liedje uit de Top 40 wilde opnemen. Met een vinger startklaar op de playknop en de record knop.

oh wacht 40 is gewoon 40 hahahaha

Na de lunch, toen we weer op onze werkkamer zaten, begon de twintiger er toch nog even over.  ‘Wat is dat toch met die veertigers? Ze roepen altijd ‘40 is het nieuwe 25’. Tot ze er in het echt eentje tegenkomen. Ik zeg altijd tegen mijn vriendinnen: 40 is het nieuwe 30, oh wacht het nieuwe 35, oh wacht 40 is gewoon 40 hahahaha.’ Ze lachte er zorgelijk lang en hard bij.

‘Eh …ik ben op zich ook 41 he?’ waarschuwde ik haar voordat ze het nog erger ging maken.

‘Ja weet ik’, zei collega, ‘maar jij hebt niet dat krampachtige van “oh jongens eigenlijk ben ik nog gewoon 25”. Ik bedoel jij doet ook gewoon 40-achtig, jij weet volgens mij gewoon wel echt dat boven de 40 oud is. Toch?’

Lees ook: Je bent zo jong als je je voelt. NOT.

 

Deel dit via:

, , , , ,

2 Responses to Generatiekloofje

 1. Annelies 18 februari 2016 at 23:59 #

  Ik merk dat ik nog net geen 40 ben (nog 11 maanden te gaan), maar wat heerlijk geschreven

 2. Ingrid in den Bosch 19 februari 2016 at 09:52 #

  Ja het is vreselijk… Zo’n collega! Ik werk vaak met jonge mensen (begin twintigers) en ze verbazen mij keer op keer. Ik organiseer feestje voor ze en zij komen met swing-dance acts, willen graag een jazz trio tijdens de borrel en dansen wild op TT’s big wheel keep on turning terwijl ik net daarvoor riep wie het verzint dit nummer op te zetten?! Bij de borrel wordt vaak naar een cola gegrepen want morgen vroeg moet er gewerkt worden. Daarnaast barstte mijn 27 jarige collega in lachen uit toen zij vroeg waar het station was en daarop mijn antwoord luidde: Do ist der Bahnhof! Ze blijkt groot dan van Van Kooten en De Bie. Wat fijn dat ik deze mensen in mijn omgeving heb. They make me feel 25 in stead of 40 !

Geef een antwoord