Menu

Grijp nú een vriendin mee naar Gouda

Een romantisch weekend in Gouda, was de planning. Maar bij een plotseling gebrek aan een lover, sleurde Wine-Ups Jorinde (41) een vriendin de idyllische bed & breakfast in. Fantástisch idee, zo bleek. En niet alleen dankzij die vers hervonden vrijgezelle status.

Een romantische stedentrip, die maak je naar Parijs of Rome – dat weet ik ook wel. Oesters en champagne doen het hart nu eenmaal sneller kloppen dan Goudse kaas en een glas Goudsch Wit. Hoe pittoresk de Goudse grachten ook zijn, ze kunnen niet op tegen de smalle straatjes in Montmartre, en de Markt is geen Piazza del Popolo. Zeker wanneer je je ‘bakkie pleur’ geserveerd krijgt met een stroopwafel, in plaats van de harde, wereldberoemde cantuccini naast je dolce espresso.

Dat dacht ik allemaal, tenminste, voordat ik in de auto richting Gouda stapte. En zomaar in de leukste stedentrip sinds tijden belandde.

Vrouwenliefde

We logeren in een bed & breakfast in een piepklein steegje in hartje stad: Het Suikerpandje, in een voormalige opslagplaats voor suiker. “Wikkel je sauvignon volgende keer even in een wintersjaal”, giert vriendin het uit, terwijl ik mijn trolley rinkelend over de klinkers richting voordeur trek. Eigenaresse Jeannette Lugthart doet na een telefoontje open voordat we aanbellen. “Wat fijn dat jullie er zijn, ik heb jullie slaapkamer al gezellig gemaakt!”, zegt ze – en twijfelt even. “Eh, jullie kwamen voor een romantisch weekend – toch?”

De verleiding is groot om de schijn op te houden. Een zinderende vrouwenliefde te faken. Drie uur geleden nog stuurde vriendin – één van mijn beste sinds we negen jaar waren – me een appje met een perzik en drie scharen: “Heerlijk mop, twee nachten met jou” – en een vette knipoog toe.
“Je haalt het niet in je hoofd!”, sist ze. Ik gehoorzaam braaf.

De ontvangst is hartverwarmend, en Het Suikerpandje zelf – geschikt voor twee bevriende stellen, dankzij twee slaapkamers met veel privacy en eigen, jaloersmakend smaakvolle badkamers – blijkt een schot in de roos. “We kunnen hier ook gewoon blijven wonen”, zucht ik – en trek een wijntje open in de woonkamer met keuken. “Laten we de kerels het uitzoeken met de kinderen en wijd ik me hier wel aan mijn schrijverij – o, en het broodnodige shoppen, natuurlijk.”

Strak programma met wijnpauzes

Dat shoppen kan namelijk fantastisch in Gouda, ontdekken we al snel. Langs de grachten en in kleine straatjes barst het van de bijzondere boetiekjes. Je doorkruist de binnenstad in een halfuur, maar het programma dat we vastberaden zijn te volgen (wijnpauzes ingecalculeerd) is strak. Dus stoppen we onze rokende creditcards na twee uur plunderen weg voor een lunch bij crêperie Anne de Bretagne, één van de best bewaarde geheimen van Gouda. Verstopt onder de winkel op grachtniveau, bevindt zich een restaurant waar je de heerlijkste – hartige – galettes eet. Zonder wijn, constateren we bedremmeld, maar dat blijkt maar goed ook, als we niet veel later na een flink stuk slenteren neerzakken bij het IJsselhuis.

‘Doe mij de ober maar’

Ze hebben iets nieuws op het menu, bij het IJsselhuis: de wijn-kaas-battle. Die blijkt een in werkelijkheid een wijn-kaas-bier-battle, en alleen geschikt voor stalen levers. In drie gangen krijgen we een kaas voorgeschoteld met zowel een glas wijn, als een glas bier. Aan ons de schone taak de beste drank-food-pairing te maken. Bij twijfel is de enthousiaste serveerster – op zich al een reden om er te borrelen – niet te beroerd om bij te schenken. We winnen de battle beiden glansrijk met de enige mogelijke eindconclusie: álle drank past bij deze kazen – of in elk geval bij ons.

Wanneer we jolig arriveren bij restaurant De Zalm waar we al tijden een reservering hadden staan, hebben we eigenlijk geen trek meer. “Doe mij de ober maar”, zeg ik, verdwijn om te plassen – en laat onderweg twee borden zalm aanrukken.

‘Mevrouw, niet likken!’

Verrast – of eigenlijk ronduit stomverbaasd – over hóe leuk Gouda is voor een stedentrip, brengen we het weekend door in een roes. We bezoeken musea, brunchen met een high-cheese en mimosa’s in het Museumcafé, maken bonbons bij Olalachocola (“Mevrouw, alstublieft! Níet likken boven de chocoladebakken!”) en zakken af bij De Koffiefabriek, waar ze goddank óók gewoon een prima malbec schenken. In nieuwe boots en jurken rijden we na twee dagen – precies lang genoeg – terug naar gezin (vriendin) en hond (ik). De Goudse kaas die we cadeau kregen, parkeer ik na zoveel overdaad éven in de koelkast: die slacht ik op een later tijdstip wel met mijn kinderen. Of een nieuwe liefde, natuurlijk.

Wine-Up was in Gouda op uitnodiging van VVV Gouda in samenwerking met Travelproof en alle genoemde horeca.

Lees ook: Als een God in Noordwijk

Deel dit via:

One Response to Grijp nú een vriendin mee naar Gouda

  1. Robert van Oel 4 maart 2019 at 15:00 #

    Maak je dag of weekend nog leuker met een Stadswandeling. Stadswandelingengouda.nl heeft een ruime keus in interessante Stadswandelingen. En zeker niet saai. We zien jullie graag terug.

Geef een antwoord