Menu

Heeft íemand een valium?!

 

Door: Pien (39)

Ik verslik me bijna in mijn Sancerre wanneer ik op een warme avond een appje ontvang van ex. Ik kan het maar beter van hem horen, zegt hij, maar hij heeft al een tijdje een vriendin en morgen – zijn weekend – gaan mijn kinderen haar ontmoeten.

Slik.

Oh well”, denk ik aanvankelijk dapper na mijn eerste reflex, “ze mag hem hebben.” Wat ik meen. Dit moest natuurlijk een keer gebeuren, een vrouw in mijn voetsporen. Thuis in het huis dat ik ooit gebouwd heb. Op de bank die ik kocht, in het bed waarin ik mijn kinderen baarde én voedde. Die angstaanjagend dichtbij mijn kinderen zal komen en pleisters op knieën zal plakken op de momenten dat ik er niet ben.

Straks is ze nog aardig ook

Dan maakt een rap groeiende paniek zich toch van me meester. O god, straks is ze nog áárdig ook. En twintig ofzo. En dun. Vinden mijn kinderen haar geweldig en mij maar een zeurende dragonder. Als ze maar niet denkt dat ze hun moeder kan worden. Of het woord ook maar als een verbastering kan gebruiken. Stiefmóeder. Over-my-dead-body. Ze noemen haar maar tante. Nee, veel te intiem. Loeder is beter. Heeft íemand een recept voor valium?!

Ik heb hulptroepen nodig, besluit ik. Timmer een appgroep in elkaar met mijn beste vriendinnen en gooi er een militair programma in: ‘Kam Google, Facebook, Instagram en LinkedIn door tot op de laatste duckface-selfie! En Tinder! Hij heeft haar vast van Tinder. Natúúrlijk heeft ‘ie dat – waar anders?! De onderste druppel dirt zullen we boven krijgen.’ Ze is vast nog stiekem getrouwd. Of een golddigger. Werkloos, hersenloos en gevoelloos. Eén foute bemoeienis en ik trek haar aan haar haren door de brievenbus.

“Relax, Pien”, zegt vriendin C. wanneer ze drie seconden na het aanmaken van mijn hysterische appgroep aan de telefoon hangt. “Wat is er nou helemaal aan de hand? Denk je nou echt dat íemand ooit jouw plek kan innemen? Bovendien: het is niet dat ze nog baby’s zijn; als er iets gebeurt wat niet in de haak is, hoor je het echt wel. Daarnaast: stel je voor dát ze een monster is. Dat ze daar dan niet meer heen willen. En jij elke avond huilende zieltjes onder je armen hebt omdat ze een stiefloeder hebben, en hun vader zo missen. En jij nóóit meer een avond vrij hebt om zelf misschien weer eens tegen een geinige Mister Right aan te lopen. Neem nog een glas en adem even drie keer diep in en uit.”

Gezellig met z’n allen op vakantie

“Ja ja”, reageer ik, een tikkeltje geërgerd, maar me zeer bewust van het feit dat C. natuurlijk gewoon gelijk heeft. Want het kán natuurlijk ook heel anders lopen, denk ik – inmiddels iets gekalmeerd. Worden we vriendinnen. En belt ze mij dan voor advies enzo. Omdat ik tenslotte de Queen Bee ben. De Moeder Van Zijn Kinderen. Ik wil ook best advies geven over haar kinderen. Als ze die heeft. Ik ben tenslotte stukken ouder. Als ze leuk is, en wijn drinkt en zo, kunnen we misschien wel met z’n allen op vakantie. Als zo’n lekker modern samengesteld gezin. Leuk! Ze is vast een schat. Ik bedoel: hij viel tenslotte ook op mij. Ik verbaas me over de constructieve gedachten waartoe ik mezelf kan dwingen.

“Ze is vast binnen een maand weer vertrokken”, schamper ik, nog niet helemaal los van de eerste, rauwe emotie. Maar ik meen het niet. Ik hoop dat ze gelukkig worden. Mijn kinderen zich in beide gezinnen veilig en geliefd voelen. Met niet één, maar twee keer een liefdevolle relatie als voorbeeld. Hebben ex en ik tenminste één ding goed gedaan toen we scheidden.

Lees ook: De Bonus moeder

 

Deel dit via:

, , ,

One Response to Heeft íemand een valium?!

  1. Conny Hoogendoorn 14 juni 2017 at 08:56 #

    Natuurlijk heeft C gelijk. Dat hebben C’s altijd 😉

Geef een antwoord