Menu

Je mag nooit liegen tegen je kinderen…alleen heel soms

44181974_s

Door: Caro (40)

‘Jongens wat zullen we gaan doen vandaag?’ Het is zondag en het regent pijpenstelen. Dochter (11) en vriendin kijken niet op of om van hun mobieltje. ‘Gewoon lekker HELEMAAL niets!’ zegt zoon (10) met een zucht, opkijkend vanaf z’n vijfde Enzo Knol filmpje van deze ochtend. ‘Gewoon lekker chillen mam.’ Jongste (6) veert op als door een wesp gestoken. Als ze het woord ‘chillen’ hoort begint ze tegenwoordig onmiddellijk Drank & Drugs van rapper Lil’Kleine te zingen.

Als je bitch wil chillen is het geen probleem

dan ga ik er heen ik kom niet alleen

want ik heb drank en drugs …

‘Bitch is niet echt een heel aardig woord op zich’

‘Je zingt dit toch niet op school he?’ vraag ik benauwd. ‘Het is echt een raar liedje hoor, weet je wel wat je zingt?’ Jongste kijkt me triomfantelijk aan. ‘Ik weet het mam, echt, en het is helemaal niet zo’n erg lied als jij denkt!’ Oudste schuift wat onrustig heen en weer op haar stoel. Ik werp haar een waarschuwende ‘heb jij je kleine zusje dit MDMA lied uitgelegd??-blik’ toe.

‘Nou kijk mam, het gaat over een jongen die zingt dat als je vriendin wil uitrusten, dan moet je er gewoon naar toe gaan en haar wijn geven.’ ‘Hmm jaja maar bitch is op zich niet echt een heel aardig woord voor vriendin’ zeg ik nog wel even. ‘Nee’ vervolgt jongste, ‘weet ik. Dat zeg je alleen als je vriendin stom doet of als je een neger bent’.

‘Drugs is voor vissen’

En weet je dan ook wat drugs zijn?’ informeer ik nog even. ‘Ja visvoer.’ ‘Visvoer??’ ik twijfel of ik het goed heb gehoord. ‘Ja de jongen die dat liedje zingt en zijn vriendin hebben samen een aquarium met vissen en daarom neemt hij visvoer mee.’ Oudste grinnikt achter haar mobiel. Jongste heeft niets door en neuriet verder terwijl ze de strijkkralen netjes een voor een in het Hello Kitty vormpje legt.

Over kinderlokkers en haaien

Ik loop naar de keuken en maak oudste duidelijk met armgebaren dat ze zich moet komen melden. ‘Hoezo heb jij dat arme kind dat rare verhaal over visvoer op de mouw gespeld??’ ‘Eh mam, van wie zou ik het hebben? Jij verzint de hele dag bizarre verhalen als je het echte verhaal te erg vindt.’ ‘Nietes’ heb ik als ijzersterke repliek. Heel irritant dat als je kinderen groter worden dat ze je dan gaan confronteren met dingen die je zegt en doet.

‘Ohnee? Weet je nog vroeger dat je zei dat we niet met kinderlokkers mee mochten gaan? Dat die je in hun auto sleuren en dan keihard gaan knijpen? In je bovenarm. Je deed het zelfs voor, zo met twee velletjes.’

‘Ohja en toen we heel klein waren en er een zwembad was waar je bang was dat we in zouden vallen, zei je dat er haaien in zwommen die alleen weggingen als er grote mensen in de buurt waren.’

‘En vorige week, zei je dat er nooit meer oorlog kwam in Nederland omdat alle leiders van de wereld dat hadden gezworen. Met spugen erbij.’

‘Eerlijk gezegd’ vervolgt dochter, ‘zou ik zelf over dat liedje hebben gezegd dat bitch een scheldwoord is en dat drugs gedoogd wordt in NL en dat je er verslaafd aan kunt raken. Maar wat ik nu verteld heb leek me meer wat jij tegen haar zou zeggen.’ …

Deel dit via:

, , , , ,

4 Responses to Je mag nooit liegen tegen je kinderen…alleen heel soms

 1. Shona 22 september 2015 at 10:49 #

  Wat een lieve moeder en wat een leuk gezin!

 2. Els 22 september 2015 at 19:20 #

  Ja mijn oudste van 4 jaar zingt dit liedje ook geregeld, hij vraagt verder niks en ik denk ook niet dat hij weet wat hij zingt, dus ik laat het maar lekker voorbij gaan….

 3. Marion 3 oktober 2015 at 09:15 #

  Ach ja zo hoorde ik ooit een klein meisje van hooguit 3 jaar oud midden in de supermarkt zingen: like a virgin oe like a virgin.

 4. Mamvanmannen 3 november 2015 at 15:34 #

  2 jongens hier, van 5 en 6.
  wij zingen:

  als je beetje wil chillen is ’t geen probleem
  dan ga ik erheen, ik kom niet alleen
  want ik heb chips en cola.

  met dank aan vriendin, die deze versie heeft getest op haar kleuter 😉

Geef een antwoord