Menu

LETS FETZ! Patricia zet de bloemetjes buiten in Oostenrijk


Eindelijk konden we na anderhalf jaar te zijn gegijzeld door Corona weer op reis. En wel naar het prachtige Oostenrijk, het Paznauntal, Ischgl. En nee, we gaan geen oude koeien uit de Kuhstal halen. Net als vorig jaar genieten we van de meest innovatieve kookkunstenaars van Europa, maken schitterende wandelingen en genieten midden op de berg aan gedekte tafels van hun culinaire hoogstandjes. Want een goede dis smaakt beter als je er voor hebt gewerkt.

Zeven zonden

Als wine-upper had ik het genoegen om de eerste avond in Ischgl de culinaire kookkunsten van meesterchef Martin Sieberer in Hotel Trofana Royal, waar we ook sliepen, op wijn- en eetbaarheid te testen. Het was een culinaire feest van zeven gangen.

Als flexitarier genoot ik van het kalfsvlees. Iemand vond dat het niet meer kon, kalfsvlees eten, waarop ik antwoordde:

“Ik heb je kaas zien eten. Weet je dat een koe eerst een kalf krijgt om die melk te kunnen produceren? Dus het zou hypocriet zijn om dit ‘restproduct’ (hoe schattig ik kalfjes ook vind natuurlijk) niet te consumeren.” Zo. Die zat. De Oostenrijkse witte wijnen uit Wien-Bisamberg (vnl. van Weingut Walter) waren trouwens ook niet te versmaden, net als de rode wijnen. Na een maand niet drinken (wie verzint dat in de zomer) had ik er zo’n zin in dat ik de glazen wijn als limonade dronk. Met alle gevolgen van dien. Het is laat geworden. Dat herinner ik me nog wel.

Met een kater in de voetsporen van Heidi und Geissenpeter

De lucht in het Paznauntal is strakblauw. Koeien grazen op hun gemak op de groene alpenhellingen. Af en toe loeit er een tussen de rinkelende bellen door. Terwijl ik over de culinaire Jacobsroute wandel en de gezonde berglucht opsnuif om mijn ellendige hoofdpijn kwijt te raken, post ik een foto op instagram van een groepje herkauwende Milka-koeien. Een oplettend heerschap herinnert mij eraan dat ‘Milka’ koeien Zwitsers zijn. Ach, voor een Amsterdammer zijn alle koeien Milka koeien. Toch?

Flirten met de chef tijdens de Kulinarischer Jacobsweg

Martin Sieberer, chef-kok van vijfsterrenhotel Trofana Royal wandelt mee. Hij heeft er flink de pas in zijn lederhose. Gelukkig is er een stop halverwege de berg bij het Alm-museum. We worden verwelkomd door muziek en schnabs en een kaasplankje met o.a. Tiroler Almkäse. Ik weet niet hoe snel ik moet aanvallen. Vet. Daar verlang ik naar. Ik herinner me nog de mooie rondleiding van vorig jaar door Hermann Huber, chefkok en kaasmaker. De milde, smaakvolle alpenkaas is in vele traditionele gerechten terug te vinden, zo ook op de Kulinarischer Jacobsweg. Als geboren Goudse en Gouds kaasmeisje val ik aan en geniet vervolgens van het panorama. De culinaire wandeling krijgt extra cachet als de topchef ineens naast me komt zitten en zijn arm om me heenslaat, terwijl ik puffend en zwetend zit bij te komen met mijn mond vol alpenkaas.

‘S-avonds een grote meid, ‘s-ochtends een grote meid

De beloning is groot wanneer we boven op de berg aankomen. In elk van de vijf berghutten (zie lijst) langs de Jacobsweg, kookt een van de vijf top chefkoks uit het Paznauntal zijn meestergerecht. Alle vijf de chefs koken natuurlijk ook gewoon in hun ‘eigen’ hotel in het dal. Wat een lunch had Martin Sieberer met zijn staf voor in ons in petto. Hebben jullie ooit bitterballen van een elfenbank gegeten met een glas rose champagne? Of ijsjes op de ‘BBQ’ afgeblust met bubbels? Maar eerst moet je dat verdienen. Dus trek je portemonnee en goede bergschoenen aan. Maar ik kan werkelijk iedereen, jong en oud, single of met gezin, de goed begaanbare wandeltochten aanbevelen langs deze ‘Kulinarischer Jacobsweg’.

Deelnemende hutten & chefs presentaties:

  • Almstüberl (opening 10 juli jl.)

Martin Sieberer, Hotel Trofana Royal, Ischgl

  • Friedrichshafener Hütte (24 juli 2021)

Benjamin Parth, Hotel Yscla, Ischgl

  • Heidelberger Hut (31 juli 2021)

Patrick Raas, Schlosshotel, Ischgl

  • Ascherhütte (21 augustus 2021)

Andreas Spitzer, Fliana Gourmet – Hotel Fliana, Ischgl

  • Jamtalhutte (4 september 2021)

#YoungChefsPaznaun

  • Faulbrunnalm ( 18 september 2021)

Hermann Huber, Huber Hotel Almhof, Galtur

 

Handige weetjes:

  • De vijf wandelroutes/hutten vind je hier.
  • Voor de durfals of verveelde pubers is er de zip-line. Gegarandeerd dat de adrenaline twee kilometer lang, terwijl je met een snelheid van 84 km pu naar het dorp vliegt, door je aderen giert: sky fly
  • Ischgl ligt op 900 kilometer van Utrecht. Je vliegt in ruim een uur naar Innsbruck en met een taxibusje ben je in vijf kwartier in Ischgl. De internationale trein naar Innsbruck is ook altijd nog een optie.

 Deze reis is een samenwerking van Wine-up, pr-communigate,  ischgl.com, kappl.com, see.com & galtur.com (links)

 

https://www.trofana-royal.at

https://www.patriciasnel.nl/

Deel dit via:

, , , , ,

No comments yet.

Geef een antwoord