Menu

Mam, jij hebt helemaal geen principes


Door: Anna (44)

‘Mam, jij hebt eigenlijk helemaal geen principes.’ Ik zit met dochter aan het ontbijt terwijl ze deze boute stelling dropt. Ik ben direct geïrriteerd. ‘Hoe kom je daar nu weer bij, zo maar out of the blue’, vraag ik.  ‘Heb je het woord principes soms net gehad bij Nederlands of zo”.

Soms schiet zo’n bijdehante puber opmerking me helemaal in het verkeerde keelgat. Heb ik net ontbijt voor haar gemaakt, tafel gedekt, krijg ik dit. Ik laat me dit ook niet zomaar gebeuren.
‘Principes worden zwaar overschat’, zeg ik. Ik geef dochter geen enkele ruimte om er iets tegenin te brengen. ‘Mensen met principes zijn over het algemeen gewoon star en inflexibel. Die verschuilen zich achter het woord principes om geen oplossing te zoeken. Een vriendin van mij zegt bijvoorbeeld: ik koop uit principe geen kleding online. Dat is dus gewoon stom. Dat heet: niet met je tijd meegaan. Een ander vraagt ‘uit principe’ haar man niet ten huwelijk, maar wacht tot hij haar vraagt. Ze wacht al 20 jaar.
Uit principe iets (niet) doen klinkt als een weloverwogen, verstandige keuze; maar het is gewoon een excuus om lekker in je eigen gelijk te blijven hangen. Daar houd ik sowieso niet van’. Ik ben lekker op dreef.
‘Sterker nog…..  principes zijn de oorzaak van alle problemen in de wereld. Weet je wie principes hebben? Aanhangers van IS. En dat soort achterlijke bewegingen. Die moorden uit principe. Dus als jij hier aan het ontbijt even verkondigd dat ik geen principes heb, dan vind ik dat gewoon een compliment’.

Dochter kijkt me totaal verbouwereerd aan na deze tirade: ‘Zo, dat zit blijkbaar nogal hoog mam’.

‘Dat valt best mee,’ reageer ik snibbig. ‘Soms heb ik gewoon even geen zin in ongevraagde kritiek van jou’.

‘Eehh mam, kritiek is altíjd ongevraagd, anders heet het feedback’. Dochter kijkt enorm zelfgenoegzaam bij deze verbetering. Dat helpt niet.
Ze gaat nog even verder: ‘Jij zegt altijd dat als iemand heel fel reageert of zich ergens enorm aan ergert, het altijd iets zegt over degene zelf. Dus misschien moet jij toch even op zoek naar jouw issue met je gebrek aan principes.’

Ik zucht. Stomme puber. Deze dag begint helemaal verkeerd. Ik moet echt nog even een uurtje terug m’n bed in.

Niet veel later komt dochter boven met een kopje thee en een geroosterd broodje met Filet Americain.
‘Mam, de enige reden dat ik over principes begon, is dat ik vanaf nu graag vegetarisch wil eten en me bedacht dat wij helemaal geen regels hebben op dat gebied. Dat was geen oordeel, ik dacht er gewoon over na. Maar kijk’, ze wijst op het broodje, ‘al eet ik zelf dan liever geen vlees meer, ik ben voor jou over m’n principe heen gestapt. Omdat ik weet dat jij het zo lekker vindt.’

Lees ook: Ik ga op boksen, nee op voetbal, nee op tennis, nee op …

Deel dit via:

, , , , ,

No comments yet.

Geef een antwoord