Menu

Papa’s kleine meisje

5708650_sDoor: Caro (40)

Hoe oud je ook bent, in de ogen van je vader blijf je altijd een klein meisje. Of je nou 40 bent of 6, vaders zijn als de dood dat er iets met hun oogappeltjes gebeurt. Zeker onze vaders. Die zijn nog opgevoed met het idee dat je voor een vrouw moet zorgen.

Je achterlicht moet nodig gerepareerd
Vorige week kwam mijn vader oppassen. Hij kwam alleen want oma was ziek. De kinderen hadden een prachtige middag en avond. Terwijl opa druk in de weer was om ongevraagd allerlei herstelwerkzaamheden aan m’n huis te verrichten, had oudste (11) eindelijk The Hungergames gekeken en had zoon (9) tijdens het 20.00 journaal een filmpje van “een meneer met een baard van Al Qaida gezien die Nederland bedreigde”. Het goede nieuws was wel dat m’n vader:

  • alle fietsen had gecontroleerd (“je achterlicht moet gerepareerd worden”)
  • alle lampen had vervangen van 35 Watt naar 70 Watt (“anders zie je niks en dan gebeuren er nog ongelukken”)
  • de stopcontacten had voorzien van veiligheidsplaatjes (“levensgevaarlijk die stopcontacten van jou”)
  • extra brandmelders had opgehangen (“je weet nooit of die van jou het doet als de nood aan de man is”)

Naast al deze drukke werkzaamheden had hij ook nog tijd gevonden om overal gele post-its op te hangen met instructies. Bijvoorbeeld op de vaatwasser: “is klaar kan uitgeruimd worden.” Tja zonder zo’n goede tip van opa hadden we dat waarschijnlijk nooit geweten.

Wie moet er nu voor je zorgen nu je man weg is
De zorg van vaders voor dochters neemt in bepaalde situaties nog veel grotere vormen aan. Als je ziek bent bijvoorbeeld of, nog veel erger, “van je man af”. Want… wie moet er dan voor je zorgen? M’n vader richtte zich vroeger bij echt belangrijke zaken altijd tot m’n ex. Als het over (onderhoud aan) huizen ging, hypotheken, verzekeringen , beleggingen, dus bij de – in zijn ogen- mannenzaken. Dan kon ie rustig tegen hem zeggen, terwijl ik er naast zat: “Hoe heb je haar verzekerd? Heeft ze ook een aanvullende tandartsverzekering?” “Halloooo!” riep ik dan verontwaardigd, “debieltje kan zelf ook praten hoor.” Waarna m’n ex dan waarschijnlijk iets zei in de trant van “ja en meer dan me lief is…”

Een vrouw weet per definitie niets over auto’s
Het enige waar mijn vader inmiddels een klein beetje vertrouwen in heeft, is m’n mening over auto’s. Dat komt omdat ik hem daarin het beste van z’n vier dochters naar de mond praat. Ik weet dat ik bij de aanschaf van een nieuwe auto helemaal moet zitten op veilig, solide, weinig kilometers, betrouwbaar etc. Geen woorden gebruiken als hip of gaaf. En zeker niets zeggen over de kleur. Dat zou een vrouw namelijk doen en die weet per definitie niets van auto’s. Dus ik doe als een man en vertel m’n vader dingen als “uiteraard heb ik een remmentest gedaan tijdens de proefrit, de onderhoudsboekjes doorgenomen en even onder de motorkap gekeken.”
Dan knikt ie tevreden. En je ziet ‘m denken: ‘Die oudste van mij van, dat begint al echt een grote meid te worden..”

Lees ook: Moeders met zonen hebben toch maar geluk.

Deel dit via:

, , , ,

One Response to Papa’s kleine meisje

  1. Marion 26 januari 2015 at 21:34 #

    Heerlijk, kon ik nog maar mijn vaders kleine meisje zijn. Helaas hij overleed 20 jaar geleden op 53-jarige leeftijd.

Geef een antwoord