Menu

Skiën in een sprookje

Stampende après-ski en knödels met kaiserschmarren: Jorinde (42) wóónde het liefst op de Oostenrijkse piste. Tot ze ging skiën in de boerendorpen van Les Portes du Soleil – en nu wil ze nooit meer anders. 

“Apres-ski? Eh, er is een aantal restaurants waar je uitgebreid kunt dineren, natuurlijk hebben die ook wijn.” Ik moet even slikken wanneer de receptionist van mijn hotel in het Franse Morzine me troostend aankijkt. “Uiteraard schenken wij hier ook een príma Savoie”, voegt hij haastig toe. Even twijfel ik. Mijn hotelkamer is groter dan het gemiddelde chalet, ik kán een avondje ontspannen, na de nodige kilometers op de piste. Dan bedenk ik me, en stap linea recta naar restaurant met legendarische designkaaskelder La Chamade, gerund door kunstenaar Thierry Thorens en zijn vrouw Valérie.

Dorpspleintjes

Naar Les Portes Soleil ga je niet om te hossen op Der Anton aus Tirol – bergdorp Morzine, dat vooral veel Engelsen trekt, daargelaten. Wel om er romantisch op uit te zijn, en écht lekker op de latten te staan. Met zeshonderd pistes is het een van de grootste wintersportgebieden ter wereld. Maar anders dan in trekpleisters als Val Thorens en Les Menuires, waan je je hier in Dickens-tijden. Dorpspleintjes met schaatsbaan, carrousel en kerstboom. Kleine restaurants met een sublieme kaart (foie gras onontkoombaar). Geen hoogbouw of kolossale appartementencomplexen, maar chalets en comfort. Ik vraag me af wat ik in godsnaam al die jaren deed in de file over de Oostenrijkse Fernpass.

Aperitief

Een week lang ski ik tussen de dorpen Les Gets, Morzine, Avoriaz (net over de grens in Zwitserland) en Châtel. Een experiment dat goed uitpakt; de lokale toerismebureaus bieden het inmiddels aan als pakketreis, met twee overnachtingen per locatie
(doen!). De romantiek van Les Gets, het uitgaansleven van Morzine, het boerenleven van Châtel (vraag die leuke skigids of -leraar even door naar chèvre, een lokaal aperitief dat de Fransen alleen aanbieden aan vrienden, en dat achterin één van de skishops wordt gestookt); het is alles wat je wilt, en meer.

Rupsbanden

Vreemde eend in de bijt is het autovrije, futuristisch ogende Avoriaz. De enorme appartementencomplexen zijn bekleed met rood cederhout, het vervoer gaat per arrenslee (‘chenillette’) óf rupsbandvoertuig damuse. Weet ik aanvankelijk niet of ik het nu wel zo charmant vind, deze plek ver van de bewoonde wereld, eenmaal met een biertje in La Folie Douce (toch nog apres-ski!) weet ik zeker dat ik hier nog een keer terugkom. Al besluit ik dat na de zoveelste wijn in Igloo, een ijshut in de bergen waar je ’s avonds per damuse heen dendert, en die bij nacht elk droomplaatje van dineren in de sneeuw doet verbleken. O, saillant detail: tussen de middag eet je in de Haute-Savoie goedkoper dan ’s avonds, met in een enkel twee-sterrenrestaurant zelfs een menu onder de veertig euro – natuurlijk altijd vergezeld door één van de vele lokale wijnen.

Hondenslee

Het is maar goed dat ik de volgende dag een ochtend sneeuwschoenwandelen heb gepland. Nee, geen uitje voor bejaarden, maar een geweldige manier om van de natuur te genieten. Les Portes du Soleil biedt hoe dan ook veel alternatieven voor skiën. Hondensleeën bijvoorbeeld , langlaufen en hiken. In Les Gets bestaat zelfs heuse bergyoga. Geen betere weersvoorspelling dan een ochtendsessie met uitzicht op de Mont Blanc, volgens yogalerares Barbara van Keolan Yoga: “Als het gaat sneeuwen, draagt de berg een wolk als hoed.” Maar who cares, want het belangrijkste: na zo’n sessie ben je niet alleen fit en voorbereid, maar bovenal van je kater af.

Dít wil je

Les Gets
Doen: Yogasessie op de berg bij Barbara van Keolan Yoga.
Proeven: Lokaal aperitief ‘Marquisette’ en kaasspecialiteiten (vooral de fondue met champignons is een must) bij herberg La Fruitière des Perrières.

Morzine
Doen: In het donker – in groepsverband – van de piste sleeën.
Zien: Het uitgaansleven dat alleen in dit dorp in de regio aanwezig is.
Proeven: De kazen in de kelder van La Chamade, gerund door kunstenaar Thierry Thorens en zijn vrouw Valérie.

Avoriaz
Doen: Aan de chenilette, een arrenslee met paarden en het enige vervoer in het autovrije Avoriaz, valt niet te ontkomen. Maar rupsbandvoertuig dameuse is speciaal ontworpen voor de pistes rond het dorp, en brengt je naar Igloo, waar je kaasfonduet in een iglo. Niet voor koukleumen: je kunt er ook overnachten. Een dagje zwemmen kan in Avoriaz overigens ook prima.
Proeven: Tartiflette en croute, dé specialiteiten van de Haute-Savoie.

Châtel
Doen: Sneeuwschoenwandelen tussen de naaldbomen, en daarna naar kaasboerderij Barbossine, om de beroemde Abondance-kaas te proeven.
Proeven: Chèvre, een lokaal, schuimend aperitief met appelsmaak, dat alleen geserveerd wordt bij speciale gelegenheden.

 

Deze reis werd aangeboden door France Montagnes, in samenwerking met de deelnemende dorpen.

Tekst: Jorinde Benner

Deel dit via:

,

No comments yet.

Geef een reactie