Menu

Sportvasten? Wij probeerden het 10 dagen en vielen 4,5 kilo af

Stel je hikt al jaren tegen een paar overtollige kilo aan. Stel je krijgt die kilo’s er maar niet af. Stel je wil een keer écht iets anders proberen en stel je bent niet vies van een beetje sporten. Dan is sportvasten misschien wel iets voor jou.

Sportvasten is geen dieet maar een trainingsmethode. Zó, dan is dat vast gezegd. En niet zomaar een trainingsmethode, nee, wetenschappelijk onderbouwd. Dus. In een periode van tien dagen ga je proberen de ‘switch’ te maken. Een woord dat je nog vaak zult horen tijdens de kuur. Het betekent dat je van suiker-naar vetverbranding gaat. Na de kuur gaan je spieren, als het goed is, meer energie uit vet halen en minder uit suikers. En daar val je van af.

Hoe werkt het?

Direct na je aanmelding, krijg je een coach toegewezen bij jou in de buurt. Wij kregen via Fittergy coach Freek van Movelife. Samen plan je een intake en dan zet Freek je op een weegschaal en meet je vetpercentage. Hij zegt daarbij dat het helemaal niet erg is wat de meter zegt, en dat je vanwege die hoge % juist aan het sportvasten begint. Daarna gaat hij je laten zweten op een hometrainer waarna hij zal proberen om je op een constructieve manier de dramatische staat van je conditie uit te leggen. Vervolgens krijg je een ‘Make the switch’ doosje met alle spulletjes die je tijdens het sapvasten nodig zult hebben zoals vitaminepillen en zogenaamde ‘plasstrookjes’.

Salades, pistachenootjes, fruit, sap en heel veel niks

De kuur duurt tien dagen. In drie dagen bouw je af, dan zijn er drie sapvastendagen en vervolgens bouw je in vier dagen weer op. De afbouwdagen zijn prima te doen: je mag fruit, een salade, gebakken groenten en tussendoor wat pistachenootjes. De derde afbouwdag is eigenlijk al een sapdag want dan mag je alleen sap. De vierde, vijfde en zesde dag zijn “echte” sapvasten dagen en best zuur. Daarna bouw je weer op en ga je weer aan de salades en de groentes en bovendien voeg je dingen als kip en vis toe. Verder mag je hier onbeperkt koffie en thee bij (maar geen cappuccino natuurlijk!) en slik je drie keer per dag vitaminepillen. En laten we niet het belangrijkste vergeten: je drinkt drie maal daags een aardbeien drankje (in water opgeloste aminozuren) die bijdragen aan het proces van ‘the switch’.

Zweten als een otter

Daarnaast sport je iedere dag een half uur op een hartslag niveau dat Freek tijdens de intake bepaald heeft. Alleen maar sapjes drinken gedurende drie dagen vonden we nog wel pittig, iedere dag sporten niet. Na een paar dagen ben je het gewend en bovendien is een half uur zo voorbij. Bovendien raak je erg gemotiveerd doordat je ‘s ochtends over een strookje plast waarop je ziet hoe de situatie qua vetverbranding ervoor staat. Na een dag of drie begint het strookje te verkleuren en zie je dat je vet aan het verbranden bent. Hoera!

Tijdens deze hele periode stuurt Freek je berichtjes over je resultaten en vraagt hij hoe het gaat. We weten niet hoe de andere sportvasten coaches zijn maar Freek was echt fantastisch betrokken.

Lekker combineerbaar?

Kan je tijdens de tien dagen sportvasten gezellig naar borrels, lunches en etentjes? No way. Je voelt je soms wat slap de eerste dagen maar veel belangrijker: je denkt veel aan eten. Als jij alleen sap drinkt en voor je neus staat wijn en een schaal bitterballen dan gaat het natuurlijk helemaal mis. Dus isoleer jezelf die week zo veel mogelijk en ga lekker een filmpje kijken en vroeg naar bed.

Sportvasten de hel?

Hoe leuk is sportvasten? Nou, de eerste dagen vonden wij pittig. Dus het afbouwprogramma. Dat kwam ook omdat we uit een M&M’s fase kwamen wat de overgang naar salades nogal groot maakte. Maar de min 4,5 kilo en min 7 cm rond de buik, waren het meer dan waard. Bovendien voelden we ons superfit en energiek. Als je het écht wilt, is het gewoon een kwestie van even doorzetten. En wij gaan proberen het regelmatige sporten vol te houden want het geeft toch wel een heel fit en fijn gevoel.

Hoe ga je sportvasten?

Sportvasten kun je het beste via een coach doen en niet zelf. De sportvasten coach begeleidt je en geeft je alle supplementen. Bovendien vertelt de coach je achteraf precies hoeveel vet je verloren hebt en hoeveel extra spiermassa je hebt opgebouwd. Een kuur kost ongeveer € 235,-. Meer informatie: https://www.fittergy.nl/sportvasten/

Deel dit via:

, , ,

No comments yet.

Geef een antwoord