Menu

Spy my spouse en andere manieren om uit elkaar te gaan

Door: Patricia Snel (48)

Het eerste wat mij opviel toen ik in Singapore landde was de reclame op bijna elke taxi: Spy my spouse. Mijn geliefde en ik moesten er hartelijk om lachen. De taxichauffeur vertelde dat scheiden niet zo gemakkelijk is in Singapore. Hij bedoelde dat het sociaal gezien nog niet geaccepteerd is, tenzij je je partner van ‘adultery’ kunt betichten, ofwel ontrouw. Voor mij en mijn geliefde was dit een ver-van-ons-bedshow, en gelukkig ook niet relevant. We staken onze tijd in het vinden van een fijne woonplek en wilden ons nieuwe land en haar cultuur leren kennen. En: Waar was de beste streetfood te vinden? Wat waren de places to be voor wining and dining?

Het wennen ging vrij snel. Alle expats zitten in hetzelfde schuitje: je laat huis en haard achter voor het buitenlandse avontuur en dat schept een band. Je wordt door andere expats wegwijs gemaakt, uitgenodigd voor feestjes, bbq’s en lome zondagmiddagen aan het zwembad of op het strand. Singapore bleek een expatland voor dummies: het was niet moeilijk om te wennen aan het luxe leven in dit goed georganiseerde land.

Op een feest vertelde een psychiater dat alles zijn prijs heeft, ook het luxe expatleven. De deugdzaamheid van veelal getrouwde mannen wordt hier in Azië op de proef gesteld en maar liefst tachtig procent van de expathuwelijken strandt, vertelde hij. Mijn gedachtes dwaalden af naar Orchard Towers en de Brix in het Hyatt, waar dames van lichte zeden en masse hun opwachting maakten. Plekken waar half Singapore ‒ expats en zakenlieden ‒ zich vermaakten met de prachtigste vrouwen en konden dansen tot in de kleine uurtjes. Ik haalde er zelfs mijn inspiratie voor mijn bestseller De expat (ruim 85.000 ex. verkocht)vandaan. De psychiater meende dat eigenlijk elke werkgever zijn medewerkers van de volgende drie valkuilen op de hoogte zou moeten stellen voordat zij naar het buitenland vertrokken:

  1. Verveling. De vrouw zegt haar baan op voor de carrière van haar man en neemt de opvoeding van de kinderen voor haar rekening. De hulp neemt haar een groot deel van de huishoudelijke taken uit handen, dus er blijft weinig ‘werk’ over.
  2. Macht. Men (nog steeds vooral mannen) gaat relatief meer geld verdienen en heeft meer aanzien dan in Nederland. Macht erotiseert.
  3. Aziatische vrouwen willen graag een westerse man aan de haak slaan.

Tel 1 en 2 bij elkaar op en 3 wordt vanzelf werkelijkheid, zei hij. Ik lachte. Mijn geliefde en ik waren toch happy? Dit waren problemen van andere expats. Ik verveelde me allerminst en was druk met het schrijven van De expat, en mijn geliefde was geheel gericht op zijn carrière.

Misschien heb ik de prestatiedruk onderschat en niet goed opgelet. In no time behoorde ik ook tot de tachtigprocentgroep.

Spy my spouse. Toen ik die tekst op de taxi’s voorbij zag komen was het allang te laat.

 

Patricia Snel is columniste voor Wine-up. Deze column verscheen eerder op Linda.nl. Patricia was een van de auteurs in de serie Wereldwijven.

Deel dit via:

, , , ,

No comments yet.

Geef een antwoord