Menu

Tien dagen alleen maar plantaardig eten: val je daarvan af?

Of ik mee wilde doen aan de Vegan Switch. Dat wil zeggen: 10 dagen detoxen met plantaardig voedsel. Mijn eerste gedachte: tien dagen sla eten om vegan te worden, waarom zou ik dat in hemelsnaam doen?  Dat bleek een misverstand. Bij de Vegan Switch is het niet het doel om een ​​planteneter te worden! En bovendien eet je niet alleen maar sla. Het doel is dat je meer energie krijgt door een tijdelijke switch naar plantaardig eten en bijkomend voordeel is dat je afvalt. Dat leek me wel wat zo rond de feestdagen.

Hoe werkt het?

Het idee is dat je in tien dagen afbouwt naar een volledig vegan dieet voor een aantal dagen, waarna je weer opbouwt naar een normaal dieet. Daarbij zorg je dat je al je maaltijden binnen tien uur eet (soort intermittent fasten maar dan op z’n veganistisch) en dat je regelmatig, liefst dagelijk sport. Met veel zweet. Ohja, over zweet gesproken, het is ook goed om naar de sauna te gaan en hete baden te nemen tijdens de kuur. In verband met het afdrijven van alle giftstoffen die vrij komen. En voor de nodige mental support en handige tips en adviezen, heb je eigen digitale coach. Mijn coach, Li-Ann, stuurde me iedere dag een appje om te vragen hoe het ging.

Oké, klinkt leuk maar hoe werkt dat allemaal in de praktijk?

Voor wie ook het tiendaagse sportvasten programma van Fittergy heeft gedaan: de Vegan Switch is echt vele
malen makkelijker. Ik kon me dan ook niet echt voorstellen dat ik met de hoeveelheden die ik mocht eten echt zou afvallen. M’n grootste challenge was dat ik geen snoep meer mocht eten. Ik verwerk iedere dag twee pakjes bubblicious kauwgom in de auto naar m’n werk, eet tijdens het werk een reep Tony Chocolonelly en ‘s-avonds Maoam snoep van de kinderen. Daarnaast zag ik op tegen tien dagen zonder koffie. Oh ja, ik zag ook best wel op tegen iedere dag sport. Coach Li-ann legde me uit dat je de Vegan Switch goed, beter en best kunt doen en dat als ik cafeïnevrije koffie met havermelk wilde drinken, dat dat dan nog wel in een “goed” variant paste. Dus dronk ik de eerste dagen nog koffie. De eerste dagen, dat is in mijn ogen dan ook direct het enige lastige aan de Vegan Switch. Man, wat had ik een hoofdpijn op dag een, twee en drie. Daarna was kennelijk het meeste gif wel verdwenen en begon het gevoel van “extra energie”. Ik had serieus op dag vijf het gevoel de hele wereld aan te kunnen. Misschien is het ingebeeld en voel je wat je wil voelen (op die hoofdpijn na dan) maar ik werd oprecht vrolijk en gelukkiger van het eten van plantaardig voedsel. Niet alleen qua energie maar ook omdat je tevreden bent over jezelf dat je zo goed en gezond bezig bent. Bovendien vond ik de maaltijden heel erg lekker en niet super ingewikkeld om te maken. Wel had ik af en toe nog honger ondanks de grote porties maar dat kan te maken hebben met de grote hoeveelheden die ik normaal gesproken wegwerk.

En? En? En? Afgevallen?

Absoluut! Na tien dagen was ik ruim twee kilo kwijt (vlak voor kerst, yes!) en mijn weegschaal beweerde dat 1,9 kilo daarvan puur vet was. Ik probeer nu nog steeds om al m’n maaltijden binnen tien uur te eten (intermittend fasting) en geen tussendoortjes en sindsdien ben ik (ondanks de feestdagen) nog eens acht ons afgevallen.

Tips (vooral voor de drukke carrière moeder)!

  • Doe dit Vegan Switch project niet middenin een drukke periode. Het bereiden van de maaltijden kost wat meer tijd dan het smeren van een boterham met kaas en bovendien kom je dan niet aan sporten toe.
  • Heb je ’s avonds weinig tijd om boodschappen te halen en het eten te maken? Doe dan in het weekend, voordat je begint, zoveel mogelijk boodschappen, of laat ze thuisbezorgen. Noten en peulvruchten zijn lang houdbaar, dus deze kun je alvast ruim inslaan. En je kunt ook alvast vooruit koken.
  • Op je werk eten? Mijn ervaring is dat iedereen jaloers is op je lunch. Het kost misschien wel even voorbereiding maar het ziet er heerlijk uit en smaakt beter dan het meeste kantine voedsel.
  • Als je tijdens de vegan Switch uit eten “moet”, hoeft dat geen probleem te zijn. Bemoei je met de restaurantkeuze en push je tafelgenoten richting een vegan restaurant. Of spreek af in een tentje waar ze vegan gerechten op de kaart hebben staan.
  • Eten met kinderen is geen enkel probleem: mijn pubers hebben gewoon vegan avondeten voorgeschoteld gekregen tien dagen lang en ze vonden het hartstikke lekker.

Persoonlijke favoriet: de ontbijtjes! En dan vooral de “carrot cake overnight oathie”.

Fittergy The Vegan Switch Ten days Detox Diet kost €149,- en is inclusief begeleiding, persoonlijk voedings- en trainingsprotocol, Vegan Switch suppletiestrip. Meer informatie vind je hier.

 

 

Yvanka (45)
Oprichtster Wine-up. Heeft co-ouderschap over haar drie kinderen van 11, 14 en 16 jaar oud. Ze is in haar dagelijks leven freelance fondsenwerver, auteur bij uitgeverij House of Books en schrijft columns voor verschillende tijdschriften. In 2018 verscheen haar debuutroman 19% kans op geluk.

Lees alles van Yvanka

 

Deel dit via:

, , , ,

No comments yet.

Geef een antwoord