Menu

Vol gas over de Grote Oceaan

Zondagmiddag, 12.15 uur, ergens op de Grote Oceaan. Na een ontbijt met bloody mary’s en scrambled eggs, kijkt de ober me triomfantelijk aan wanneer ik met een “no, thanks” excuserend mijn hand boven mijn wijnglas houd. “Come on, ma’am”, sust hij, en duwt mijn hand met een zachte dwang weg. “It’s not that you’re driving.”

Kleine kanttekening: nog geen veertien uur geleden had ik mijn voet op het gaspedaal. Helm op mijn hoofd en verstand op nul, want wie verzint het om tegen middernacht te karten op de Grote Oceaan? De Norwegian Joy, die ons in drie dagen van Vancouver naar Los Angeles zal varen, heeft overigens niet alleen een heuse kartbaan aan boord, maar ook een lasergaming-arena. Plus een waterglijbaan die je via een looping net even overboord laat vliegen, voor de echte daredevils. Het mag duidelijk zijn: cruisen is al lang niet meer iets voor bejaarden.

Glitter & Glamour

Norwegian Cruiselines, een Amerikaanse rederij die wereldwijd vijftien schepen heeft varen, liet de Norwegian Joy in 2017 voor 350 miljoen dollar bouwen voor de Aziatische markt, maar besloot het schip twee jaar later naar Seattle te halen, en het te ‘verwesterlijken’. Kosten: nog eens 50 miljoen. Directeur Andy Stuart vertelt het met enige trots. “We hebben zwembaden aangelegd op het bovendek, want daar was in Azië geen interesse voor, en de casinoruimtes juist gehalveerd.” Ook vernieuwde de rederij alle tapijten en legde dertien nieuwe bars en lounges aan. Resultaat: nog steeds een hoop glitter en glamour, maar je vaart er onder andere wél mooi mee naar Alaska. Overigens is de Joy sindsdien bijna een kopie van haar ‘zus’: de Norwegian Bliss.

20 Scheepsdekken, 3800 passagiers

De huidige cruise van Vancouver naar Los Angeles is bedoeld ter inhuldiging van het kolossale schip, dat met dik 1900 hutten en twintig scheepsdekken ruimte biedt aan een goeie 3800 passagiers. Het benodigde personeel daarvoor: ruim 1800 man.

In drie dagen tijd beleef ik een programma waarmee je met gemak een week kunt vullen. In het virtual reality-gamingpaviljoen The Galaxy vlieg ik in een drone door de kosmos, en balanceer misselijkmakend op een balk tussen twee wolkenkrabbers in New York. Tijdens de musical ‘Footloose’ in het enorme theater, vergeet ik dat ik me op een schip bevind, tientallen kilometers verwijderd van de Amerikaanse kust. Ik bezoek de acrobatische show ‘Elements’, doe een wijnproeverij (waar eveneens een show bij hoort: ‘Wine Lover; the musical) en in één van de negentien bars en lounges treedt een heuse Beatles-coverband op. Je kunt het zo’ gek niet bedenken, of het is aan boord, inclusief óók nog eens achttien restaurants met – het mag gezegd – fantastisch eten. Het voelt een beetje surrealistisch, allemaal.

Yes: wifi

Eén ding is zeker: een reis met de Norwegian Joy overtreft een verblijf in een luxe all-inclusive resort, al zou je wel gek zijn de boot niet te verlaten op de tussenstops. Zo heb je de ervaringen van een verre reis, maar óók het comfort van een compleet verzorgde vakantie. Ideaal met kleine kinderen én pubers, want iedereen komt aan zijn trekken. Er is zelfs een Splash Academy-entertainmentprogramma voor kinderen tot twaalf jaar, en een Teen Club voor de dertien- tot zeventienjarigen. En ja: er is ook wifi. En Starbucks. Hadden we je de boekingspagina al gegeven?

De hutten hebben het gemak van een gewone hotelkamer, hoewel met natuurlijk vele malen spectaculairder uitzicht. Voor wie graag meer wil uitgeven, heeft Norwegian Cruiselines een aparte premium-sectie ingericht: The Haven, inclusief privézwembad. De duurste suite kost tienduizend dollar per persoon per week, maar dan heb je wél hetzelfde uitzicht als de kapitein.

Safety drill

Slapen op zee is even wennen, zelfs al deint het schip dankzij stabilisatoren nauwelijks. En de verplichte safety drill (“Wandel rustig, maar direct naar jouw aangewezen ‘mud station’ in case of emergency”] hoort er natuurlijk bij, maar stemt niet helemaal gerust voor een first time cruiser– zelfs al mag je er gewoon een wijntje bij. Dat deze maand nog een vrouw overboord sloeg van een ander schip van deze rederij, wuif ik voor het gemak weg; zoiets lukt onmogelijk zonder een acrobatische klimpartij.

Wanneer ’s avonds op het bovendek van de Joy een heuse rave plaatsvindt, slurp ik gelukzalig van mijn gin-tonic. Van de deining voel ik niks meer, ik herinner me alleen de woorden van de ober: ik hoef voorlopig niet te rijden, en leg tóch een paar duizend kilometer af. Dat cruisen: ik kan er wel aan wennen.

Niet vergeten: voor een reis naar de USA heb je een ESTA nodig!

Wine-Up voer met de Norwegian Joy van Vancouver naar Los Angeles op uitnodiging van Norwegian Cruiselines. De rederij biedt ook cruises aan op de trajecten Western Caribbean – Miami, Eastern Caribbean – Miami, Panamakanaal tussen Los Angeles en Miami, Mexican Riviera – Los Angeles, Bahama’s – Miami, Bermuda – New York, en New England (Canada) – New York.

Auteur: Jorinde Benner

 

Deel dit via:

, , , , ,

No comments yet.

Geef een antwoord