Menu

‘Mam, wat is een slesbi?’

7104376 - two women kissing in the sun

Door: Anna (44)

“Mam, wat is een slesbi?” Jongste dochter (6) kijkt me nieuwsgierig aan. Ze heeft een neus voor woorden waarvan ze vermoedt dat die een enigszins beladen betekenis hebben. “Bedoel je Lesbi”, vraag ik. Ze haalt haar schouders op: “weet niet”.

Ik vind jongens stom
“Een Lesbi is een vrouw die verliefd is op een andere vrouw”, leg ik uit. “Dus niet op jongens”, voeg ik eraan toe. “Ik vind jongens stom”, zegt jongste. “Nou” zeg ik, “Misschien ben jij dan wel Lesbisch”. “Neeeeee” zegt ze snel. Ik weet niet waar ze het woord slesbi precies heeft opgepikt, maar blijkbaar heeft ze het gevoel dat ze dat niet moet zijn. Ik zit direct rechtop om haar, heel open-minded en grootstedelijk, te vertellen dat dat voor mij niets uit zou maken. Zolang ze maar gelukkig is.

Wel graag kleinkinderen
Oudste dochter heeft een feilloos gevoel voor situaties waarin ik nogal politiek correct uit de hoek kom. “Echt waar mam…  Zou je dat helemaal niets kunnen schelen?”.  Hmmm. Ik denk er voor het eerst eens echt over na. ”Nee”, zeg ik uiteindelijk, “het zou me werkelijk niets kunnen schelen, als het een leuke vrouw is. Mijn enige bezwaar is dat ik wel graag kleinkinderen wil. Dus als jongste later met een vrouw gaat. Moeten jij en zoon voor de kleinkinderen zorgen”. “Of ze moeten het kunstmatig regelen”, zegt oudste. “Ja, of met een bevriend homostel als donors, dat hoor je ook best vaak”, zeg ik. Oudste knikt, een vriendin van haar heeft precies zo’n samengesteld ouderpaar.
De zesjarige slesbi-in-spe, staat ernaast en begrijpt er niets van

Later lesbisch worden
Oudste vervolgt: ”het kan ook dat je pas later lesbisch wordt, nadat je kinderen hebt gekregen met een man. Hoe zit dat dan?”. Ik snap haar vraag. Zowel de moeder van een vriendin van haar, als een vriendin van mij hebben na hun scheiding, een relatie gekregen met een vrouw. “Tja”, zeg ik. “Dat weet ik ook niet precies. Volgens mij was was het bij hen niet zozeer een onderdrukt gevoel. Ze hebben niet al die jaren met hun man, stiekem naar vreemde vrouwen gesmacht totdat ze eindelijk uit de kast konden komen. Meer een soort nieuwsgierigheid: ‘hoe zou het zijn met een vrouw’.  Dat hebben wel meer vrouwen”, zeg ik. “Heb jij dat ook?” Oudste is benieuwd. “Ik heb dat niet, nooit gehad ook” antwoord ik. “Maar vrouwen vallen op een of andere manier ook nooit op mij”, voeg ik er onnodig aan toe.

Het ligt aan de man
“Het kan natuurlijk ook aan de Nederlandse man liggen”, vervolg ik grappend. “Mannen praten niet over hun gevoelens, liggen op de bank te zappen en kijken voetbal met een hand in hun broek. Of ze zijn juist veel te soft. Dus tja, wat moet je dan als vrouw”. Oudste lacht mee.

Zo leuk van die gesprekken met je kinderen
Leuk om met je kind dit soort gesprekken te voeren, denk ik later. Dat kan nu echt. Ze snapt ook nuances en grappen.
Zij wel.

De volgende dag loop ik geïrriteerd naar de keuken als man bij het eten de Ipad op voetbal zet. Terwijl ik wegloop hoor ik jongste verschrikt fluisteren: “Pas op papa, anders wordt mama misschien een Slesbi”.

Lees ook: Een plekje in jezelf kunnen vinden

 

 

 

Deel dit via:

, , , ,

No comments yet.

Geef een antwoord