Menu

Welke amuse eet je bij je wijn?

Amuses zijn aan een keiharde opmars bezig. Dit kleine hapje heeft niet voor niets het Franse woord voor plezier gekregen, met amuse valt veel te beleven. Niet in de laatste plaats omdat het hapje perfect combineert met onze favoriete bezigheid: borrelen! Als je van plan bent wat amuses toe te voegen aan je wijnmoment, let dan bij de amuse recepten even goed op welke wijn lekker combineert. Ga je bijvoorbeeld aan de geitenkaasballetjes of een zalmamuse, giet daar dan een Sauvignon Blanc of Chardonnay bij. Maak je van die heerlijke gegrilde courgette- en auberginerolletjes met roomkaas, schenk daar dan een zonnige en lichtkruidige witte of roséwijn uit Sicilië, Spanje of Zuid-Frankrijk bij. Vaak staat het wel bij het recept vermeld.

Naast deze specifieke combi’s, heb je 5 gouden regels waar je je aan moet houden wanneer je amuses combineert met wijn:

#1 Kies voor frisse wijnen

Een amuse is een hapje waarbij de chef zijn talenten wil laten zien. Amuses moeten de smaken neutraliseren tot een verfijnd geheel. De speekselklieren moeten gestimuleerd worden en het hapje moet trek geven in meer. Daarom raden we aan om altijd te kiezen voor een frisse wijn met frisse tonen. Denk dan aan een Riesling (maar niet zo’n vieze mierzoete!). Of een lekker bubbeltje.

#2 Wijn bij amuses mag een beetje zuur zijn

Een frisse wijn was dus een eerste vereiste. Maar met frisse wijnen kunnen we de gracht dempen. daarom gaan we nu iets specifieker zijn: een amuse is meestal fris, zuur of een klein tikkeltje bitter van smaak. heb je bijvoorbeeld een hapje gemaakt met witloof, neem dan ook een wijn met zelfde bittertje. Heb je een gerechtje gemaakt met grapefruit, kies dan voor een zurige ondertoon. Maar is je gezelschap van nature al wat zurige en verbitterd? Negeer dan deze tweede regel en kies voor een frisse, lichtzoete prosecco om de stemming wat op te pimpen.

#3 Probeer ook eens een Prosecco

Heb je ene amuse gekocht of geknutseld die lekker fris en fruitig is? Kies dan voor een bubbelende Prosecco. Je kunt dan natuurlijk nog kiezen voor een Frizzante of een Spumante. Huh wat?! Eigenlijk zit er nauwelijks verschil tussen, ook al beweren de kenners van wel, en is de Spumante gewoon wat duurder dan de Frizzante. Je kunt ook een Frizzante van de Lidl nemen en deze in een Spumante fles presenteren en wat dingen roepen als ‘deze Spumante komt voort uit een tweede vergisting in een druktank’ en je gezelschap zal je met open mond van bewondering aanstaren.

#4 Stem af op het gerecht

De belangrijkste tip: stem de amuse steeds af op de geserveerde wijn. Wil je aan de champagne? Serveer dan bijvoorbeeld warme oesters op een bedje van spinazie. Zit je aan een lekker witte Italiaan? maak dan lekker iets met gebakken champignons. Is het winter en zit je lekker aan de rode wijn? (wel een frisse rode wijn hè, zie regel 2) Maak er dan iets kruidigs bij zoals iets van eendenpaté.

Bon appetit!

Deel dit via:

, , ,

No comments yet.

Geef een antwoord