Menu

Wie glamoureus wil skiën gaat naar Ischgl, wie van gemütlich houdt naar Galtür

Ischgl is het het meest prestigieuze skiresort en de lifestylebestemming van Oostenrijk. Ideaal to wine-up. De champagne-omzet is in dit voormalige boerendorp de hoogste van Oostenrijk en er komt meer cash uit de geldmachines dan uit de pinautomaten in het centrum van Wenen. Patricia had het genoegen om Ischgl in haar zalmroze skipak vanuit het Schlosshotel op wijnbaarheid en pistes te checken.

Het skigebied Paznaun in Tirol bestaat uit vier dorpen; Galtür, Kappl, See en Ischgl. Maak je niet druk om je uitspraak van laatstgenoemde. Of je veel of weinig hebt gedronken, de medeklinkers rollen in elke omstandigheid prima uit je mond. Waar Ischgl mikt op kapitaalkrachtig publiek met haar highclass uitgaansleven, een bovengemiddels aantal luxe hotels en dure restaurants, zijn bij families de meer authentieke en betaalbare dorpen Galtür, Kappl en See favoriet. In Galtür heb je zelfs een kinderhotel ‘Ballunspitze‘ waar je je kind vanaf zeven weken kunt droppen. Maar ook voor peuters, kleuters en pubers is het er echt genieten in dit knusse dorp, dat bekend staat als Luftkurort, ofwel de schoonste lucht van Oostenrijk heeft. Aanrader is Hotel Almhof in Wirl, waar je ook heerlijk kunt lunchen op de piste in het bijbehorende restaurant Panorama Tenne en genieten van de traditionele Kasespatzle.

Formule 1 stoeltjesliften en 99% kans op sneeuw

De lucht is strakblauw en het is koud. Mijn billen worden verwarmd door het zitje van de snelle achtpersoons stoeltjeslift van de nieuwste Visnitzbahn. In vijf minuten vlieg je, net als met de moderne Velilleckbahn, van 2200 naar ruim 2600 meter. Met de komst van de snelste liften van de Silvretta Arena zijn er geen wachtrijen en kan ik mooi al zoevend boven de sneeuw even kijken of de foto is gelukt van de ijssculptuur van Pink: Hurts to 2B human. Het tien meter hoge kunstwerk maakt deel uit van elf ijssculpturen van supersterren met de naam Shapes in white. Internationale kunstenaars kregen vijf dagen de tijd om verspreid 239 kilometer aan pistes te verfraaien. Omdat de kunstwerken op 2000 meter boven de zeespiegel staan, kunnen de wintersportliefhebbers er net zo lang van genieten totdat de natuur ze laat verdwijnen. 

Smokkelaarsroute naar Zwitserland

Op het hoogste punt met zicht over de Zwitserse Alpen bepaalt Daniel, een knappe skileraar of ons klasje voor de gouden-, zilveren- of bronzen smokkelaarsroute gaat. Ik observeer Daniel. Er valt niks aan te doen dat ik aan de Heineken reclame moet denken. Maar dat heb ik bij elke skileraar, dat zegt niks over Daniel. We nemen de zilveren tour van 40- in plaats van de gouden van 62 kilometer piste. Gemiddeld vier uur skipret in het 239 kilometer skigebied van Paznaun. Overigens is het niet noodzakelijk een goede skier te zijn. Bijna overal kun je voor een blauwe, rode of zwarte kiezen. Daniel vertelt dat de eeuwenoude smokkelaarsroute zijn naam dankt aan de smokkel van sigaretten, drank en parfum vanuit Zwitserland naar Oostenrijk. Je skiet zo naar Zwitserland op je skipas en op de piste zelf wordt al aangegeven dat je er taxfree kunt shoppen. Of je je creditcard dus niet wilt vergeten.

Flying Hirsch, Vodka Pfeige oder Willie’s

Verheugen is het halve werk. Als wine-upper kijk ik ‘s-ochtends na het ontbijt al uit naar de lunch en de apres-ski. Na een formidabele lunch in het culinaire centrum van de piste: restaurant Alpenhaus op de Idalp, en een dag kamikaze skien, is het tijd voor de apres-ski. Ik beland in de meest fameuze Stube van Ischgl, de Kuhstall, praktisch onderaan de Silvretta-Fimbabahn midden in het dorp.  Om de muziek te weerstaan, voornamelijk schlagers, sla ik meteen een vodka Pfeige achterover. En nog een. Voordeel: mijn schenen voel ik hierdoor ook steeds minder. Van meezingen en hossen komt het vooralsnog niet. Misschien met nog een Flying Hirsch of een Willie’s? Of zal ik naar de Schatzibar gaan? Ik heb even een Wicky de Viking moment en besluit anders.

To wine-up

Ischgl staat bekend om zijn highclass uitgaansleven, ook wel het ‘Ibiza van de Alpen’ genoemd. Vijf minuten later sta ik in de Champagnerhutte aan de bubbels en nog geen uur later in de Trojana Alm ernaast. Op aandringen van het gezelschap probeer ik een Flying Hirsch (ik zou het niet verzinnen: Jagermeister met Red Bull). De muziek is veel beter en in mijn nineties skipak dans ik heerlijk weg op Andre Hazes’ Leef! Opvallend is dat er meer mannen dan vrouwen aanwezig zijn, ook op de pistes en dat ze aanvallen als hongerige wolven op de schaarse vrouw die er rondloopt. Ik zoek dekking bij een van de heren in mijn gezelschap. Het blijkt dat januari nog te koud is voor de meeste dames. Dus als je single bent, ga dan vooral in deze periode. Of het meteen de man is waarmee je gaat trouwen weet ik niet. Maar wie ben ik om dat te adviseren na alleen maar mislukte relaties? Ik bestel nog maar een Flying Hirsch en langzaam word ik er ook een.

To un-wine

Om van mijn Flying Hirsch af te komen duik ik de Spa in van het Schlosshotel en zweet alles eruit in het Turkse bad en de Finse sauna, voordat we op sjiek Smokey Glamour cocktails gaan drinken in Bar 67 van Hotel Post.

Culinaire hotspot Ischgl

Gault Millau beschrijft in zijn invloedrijke restaurantgids A la carte de regio Paznaun-Ischgl als ‘het culinaire Mekka van de Alpen’. Ischgl kent maar liefst vier restaurants (en het dorp is klein met haar 1700 inwoners) met drie koksmutsen van Gault Millau (vergelijkbaar met drie Michelin-sterren). Na Bar 67 schuiven we aan in restaurant Stüva in hotel Yscla, goed voor drie koksmutsen. Gault Millau-kok van het jaar, de 27-jarige Benjamin Parth, is een ware keukenprins en kunstenaar en ik kan mij niet herinneren zo exquise te hebben gegeten. Daarbij was het ook niet zo dat de gerechten bij elk zuchtje wind van je bord waaiden of smaken elkaar verdrongen. We dronken witte en rode Oostenrijkse wijn uit Burgenland, waarvan een romige Velich, en deze deed niet onder voor een Puligny Montrachet (Bourgogne) Kortom, restaurant Stüva met haar minimalistische ambience mag je echt niet missen.

Last but not least: rodelen

Natuurlijk kun je in Ischgl ook ‘normaal’ eten en slapen. Een van de leukste afsluiters van je skivakantie is bijvoorbeeld ‘s-avonds met de Silvrettabahn omhoog, een slee voor 14,50 huren, dan eerst even honderd meter naar beneden sleeën voor een overheerlijke kaasfondue in restaurant Videralp (wel voorzichtig en niet zoals ik bijna met je hoofd door het raam van Videralp) om daarna zeven heerlijke kilometers naar het dorp te rodelen. Ideaal met pubers, want die hebben geen tijd om op hun iPhone te kijken, ook ideaal wanneer je in een huwelijkscrisis verkeert, want die vergeet je meteen, en nog idealer, het maakt het kind in je los.

Leuk weetjes!

⇒ 6 daagse skipas in Ischgl (Silvretta-Paznaun-Samnaun) kost 307,00 voor volwassenen en voor kinderen 174,00
⇒ 6 daagse skipas in Galtur (Silvapark) kost 555,00 voor twee volwassen en twee eigen kinderen (mits 19 jaar of  jonger)
⇒ De Silvretta-/Fimba-seilbahn ligt midden in het overzichtelijk dorp, dus eindeloos met je spullen zeulen is er niet bij. De skischool zit ernaast, waar je ook skies en alle toebehoren kunt huren. En anders biedt het dorp tal van fancy sportwinkels.
⇒ iSki Ischgl app. Deze app bevat een pistekaart en je kunt er precies op zien waar de liften lopen, hoe de sneeuwcondities en kwaliteit van de pistes zijn, hoe het weer is en nog belangrijker, waar er gewijnd kan worden. En mocht je daarna het spoor bijster zijn, in geval van nood biedt de app een tracker. Moet je wel je gps aan hebben staan. De app werkt ook met Android.
⇒ Klimaatneutraal Ischgl is sinds dit winterseizoen het grootste klimaatneutral skigebied in de Alpen. Om de CO2 uitstoot te reduceren heeft Silvrettaseilbahn AG zich gecommiteerd om de onvermijdelijke koolstofemissies te compenseren met een programma voor herbebossing in het Paznaundal. Ook komen er hybride piste bullies die 20% minder brandstof verbruiken dan de conventionele machines.
⇒ Rode ‘sneeuw’ogen Kou en wind kunnen met een gewone bril hun tol eisen. Leg een rauwe en gekoelde aardappelschil met de gele kant onder op je ogen. Blijf voor dertig minuten liggen en denk maar aan die spannende skileraar.
⇒ Silvretta Spa In de winter van 2022/2023 opent in Ischgl Silvretta Spa en zal grotendeels door aardwarmte verwarmd worden.
⇒ Top of the mountain concerts Al twintig jaar aan de start van het wintersportseizoen met Pasen en als afsluiting van de skipret vindt er een serie van drie popconcerten plaats. Grote sterren als Rihanna, Tina Turner, Robbie Williams en Zucchero traden er al op. Op 2 mei aanstaande komt Eros Ramazotti deze eer toe.
⇒ Vliegen of auto? Ischgl ligt op 900 kilometer van Utrecht. Je vliegt in ruim een uur naar Innsbruck en met een taxibusje ben je in vijf kwartier in Ischgl. De internationale trein naar Innsbruck is ook altijd nog een optie.

Deze reis is een samenwerking van Wine-up & Ischgl.

Tekst: Patricia Snel

Deel dit via:

, , , , , , ,

One Response to Wie glamoureus wil skiën gaat naar Ischgl, wie van gemütlich houdt naar Galtür

 1. Dijckmans Theo 10 februari 2020 at 15:14 #

  Dijckmans Theo
  themdpe@skynet.be

  Je leest dat iemand als skiër en ook als schrijfster moet eindigen. Het plezier de ambiance druipt er gewoon vanaf.
  Voor ons prettig om te lezen.
  Ik denk dat dit beter is dan het raadplegen van welke gids ook!!
  Nog veel plezier, maar vergeet het schrijven niet.

Geef een antwoord