Menu

Wortelcake en gemberthee

28875646 - young barley and chlorella spirulina detox superfood

Door: Anna (43)

Ik zit in een café te werken. Naast me zitten twee vriendinnen van een jaar of dertig. Eentje bestelt gemberthee met wortelcake: “Oh wortelcake, zoooo lekker. Ik heb gisteren trouwens een nieuw recept van gezonde kruidkoek geprobeerd. Echt te gek, met banaan en honing. Ik mail het je straks even”.

Lekkers is lekker
Ik grinnik hardop. Ik moet altijd lachen als ik mensen hoor praten over gezonde cake en taarten. In mijn optiek is het een bizar idee om ‘gezonde appeltaart’ te maken. Sowieso omdat honing of agavesiroop gewoon suikers zijn. Maar ook omdat ik denk: je eet toch geen appeltaart omdat het gezond is? Je eet lekkers omdat het lékker is. Laten we het dan vooral ook lekker maken. Wortel is in mijn optiek dus het enige ingrediënt dat prima geskipped kan worden uit een cake.

Te drukke kinderen door de suikers
De vrouwen naast me kletsen verder: “Ik had afgelopen weekend m’n neefje en nichtje te logeren. M’n zus, hun moeder, zegt altijd dat ze zo druk zijn, nou daar was bij mij niets van te merken. Ja ik weet natuurlijk niet of het aan het eten ligt, maar feit is dat ze thuis gewoon snoep krijgen en bij mij niets van suiker. Echt ze maalden er niet om. Geen centje pijn dit hele weekend”. Ik zucht. Jonge mensen zonder kinderen moeten hun mond houden over opvoeden. En al helemaal als ze nonsens verkondigen. Wat, vanwege gebrek aan ervaring, vrijwel altijd zo is.

Niets mogen, meer zeuren
Ik ben overigens geen voorstander van ongegeneerd suiker in je mond proppen, ik ben pro normaal doen met eten. Niet zo doorgeslagen gezond, dat leidt alleen maar tot obsessief gedoe. De vriendjes van mijn kinderen die thuis nooit snoep krijgen, zeuren er bij ons het meest om.

Normaal….
Ik heb de neiging om tegen de vrouwen in het café te zeggen dat ze eens normaal moeten doen. Maar…. wat is normaal tegenwoordig? De helft van m’n vriendinnen zit elke ochtend aan de havermout met Goijbessen en eet alleen nog salades met chiazaad of tarwegras. Zónder brood. Misschien ben ik wel niet normaal. Prijkt er over vijftig jaar op ieder pak hagelslag zo’n plaatje met: ‘suiker is vergif en leidt tot dikke, moeilijk opvoedbare kinderen’.

Man weet raad
Als ik man vraag wat normaal eten is, zegt ie: Niet zo veel praten en moeilijk doen, maar het gewoon lekker opeten. Dát is normaal. En daar ben ik het zo waar mee eens.

 

Deel dit via:

, , , , , ,

No comments yet.

Geef een antwoord