Menu

Zeg vaker JA tegen een weekendje samen weg in eigen land

In feite bestaan er twee soorten mensen. Zij die gruwelen van vakantiehuisjes in Nederland en zij die er van smullen. Toen Center Parcs ons vroeg om hun parken te testen, besloten we dat te laten doen door een gruwelaar en een smuller. Dus stuurden we twee wine-up dames met kroost op pad richting De Eemhof en De Kempervennen.

Center Parcs, bij de meesten bekend van de weekendjes weg uit onze jeugd, de wilde weekendjes uit je studietijd en de eerste “vakantie” met je new born baby. En misschien van de recente campagne ‘Zeg vaker JA tegen wat ertoe doet’. Een campagne die ons vertelt dat je niet de hele dag naar je laptop moet loeren en kssst kssst tegen je kinderen moet zeggen. Dat ze maar één keer jong zijn en dat je later als je … enfin, je snapt het idee.

Wij hebben Tien tips op rij gezet om volmondig JA tegen te zeggen.

#1 Zeg JA tegen een weekendje Center Parcs. Neem je kinderen mee en eventueel een vriendje of vriendinnetje voor ze en beloof je kinderen, en vooral jezelf, dat je daar zoveel mogelijk JA zal zeggen tegen alle leuke dingen die daar te doen zijn. Alleen met deze instelling wordt het weekend een succes want believe me, bij binnenkomst in het grote park hoor je je innervoice best even aarzelend ‘Nee’ in plaats van JA fluisteren. Het park is gróót en bestaat uit blokken en velden vol dezelfde huisjes. Op het eerste gezicht dan, want we ontdekten dat er toch een groot verschil in luxe bestaat binnen in de huisjes. De voorkant van alle huizen is grijs, blokkig en niet heel uitnodigend, maar de verrassing zit van binnen en aan de achterkant; ons huisje was super licht met veel ramen (niet te zien vanaf de voorkant) en er was zelfs een terrasje óp het water! Dat in combi met heerlijke boxspring-bedden snoerde de negatieve fluisterstem al snel de mond. En het werd een volmondig JA bij het zien van de ruime badkamer (met sauna!).

#2 Zeg JA: ik pak de koffers en de auto in. Het is heel belangrijk, echt héél, om een goede paklijst te maken voor dit weekend. Het thema voor ons was Bring your own …. Dus pak die auto/koffers vol met alles wat je anders in een weekend ook nodig hebt. WIJN dus. En chips. Vooral wijn is BELANGRIJK want je zit op een park en komt daar de komende pak-‘m- beet 48 uur niet af. Eén fles is géén fles in dit kader. Echt, bezuinig niet op je wijnvoorraad. Voor de übermoeders onder ons die bij het pakken zichzelf weer eens vergeten: geen wijn mee betekent niet je dood, er is gewoon een supermarkt op het park. Die verkopen werkelijk alles. Maar je zult zien dat ze JOUW lievelingswijn daar net niet hebben. Dus neem GEEN onnodige risico’s met wijn, want het is zo al avontuurlijk genoeg. Vergeet ook de hagelslag, knakworstjes, chips en waxinelichtjes niet voor de avonden. Want zelfs de drukste kinderen zullen heerlijk willen chillen ‘s avonds in het huisje. Na een dag vol JA zijn ook zij moe, echt waar.

#3 Zeg JA tegen een degelijk badpak. Zo’n oma ding. Of beter: een wedstrijd-zwemmers-pak. Van Speedo ofzo. Je moet dat echt aan hier, dus koop of leen er eentje. Beloof je man of vriend dat het alleen voor dit weekend is want het staat afschuwelijk. Maar het is zeker de investering waard. Mijn panter-bikini met hippe gouden bandjes bleek niet glijbaan-proof te zijn en alhoewel ik toch duidelijk wat enthousiaste reacties van (vooral) vaders in het zwembad hoorde, bestond mijn bikini na een middag zwembad opeens uit vier delen in plaats van twee en kon ie onmiddellijk de prullenbak in. Doodzonde.

#4 Zeg JA tegen een middag in het zwembad. Hoe erg NEE dat ook voelt. Het ís ook erg als je geen negen meer bent of Pamela Anderson. Maar de chloorlucht valt enorm mee, deze wordt overruled door de geuren van heerlijke frietjes (die smaken echt heel lekker na zes liter chloor in je mond). De herrie valt ook best mee, want je begeeft je meer ónder dan bóven water en geluid wordt goed gedempt met oren vol wildwater-golven. Dus niet zeuren, dompel je onder in dit watergeweld.

#5 Zeg JA tegen de glijbanen. ‘Zwembad’ is een understatement voor dit Center Parcs-visitekaartje; een zwemwereld is een beter woord; als je al die vervelende drukke kinderen en ouders wegdenkt, waan je je werkelijk in een tropisch oord met palmbomen, prachtig helder water en jungle-geluiden. Oh wacht, dat is een vader die drie kinderen op zijn nek heeft. En terwijl je achter de kinderen aan een van de zovele glijbanen afdendert in een rubberen band (waar ook wij best in pasten), voel je je de koningin van de Jungle en weet je zeker dat je dat wijntje straks dubbel en dwars verdient. En het verzacht ook de pijn van alle blauwe plekken van het butsen tegen die harde randen en kinderen. Stil maar mama.

#6 Zeg JA tegen alle kinderactiviteiten die daar voor ze worden geregeld, want JA tegen een activiteit betekent soms ook opeens wat tijd voor jezelf. En nee, klimmen aan een tuigje tussen twaalf bomen door (op vier meter hoogte) dat is echt niets voor mama, dat weten jouw kinderen ook wel en dat hoeft ook echt niet. Maar zij vinden het fantastisch en laten graag hun trucjes zien, al schreeuwend vanuit de hoogte. En als je je dan weet te vermannen en na dertig keer ‘Voorzichtig!!!” gegild te hebben, uitgeput op een bankje zijgt, dan kan het nog best lekker worden. Zo kwam het dus dat de mama leuke filmpjes en foto’s mocht maken op een terrasje onder de klimbomen. Met een biertje. In het zonnetje. Jaaaaa!

#7 Zeg JA tegen een potje basketballen met je kinderen. Ik weet het, een NEE is zo gezegd, maar dat mocht dus dit weekend niet. En al dribbelend met een basketbal kwam het kind in mama ook weer naar boven; wat is dat eigenlijk leuk! Dat de jongste al snel in tranen was omdat mama niet naar haar passte en helemaal haar eigen solo show opvoerde (met uiteindelijk NUL punten) mocht de pret niet drukken. Nou ja, een beetje dan. Maar niet voor de mama. Zelfde geldt trouwens voor het voetballen, de virtuele dj-draaitafels en andere hippe speeldingen in het park. Best leuk als je eraan toegeeft. En dat moet je doen.

#8 Zeg JA als ze de eendjes willen voeren (of van die zwarte dingen met zo’n witte snuit), die echt voor het terras van je huisje zwemmen. Ja hoor, dat mag hier. Ook als dat de net gebrachte verse croissantjes zijn. Wat maakt het uit. Je las het goed trouwens. Gebráchte broodjes ja, want er is dus een verse-broodjes-voor-het-ontbijt-breng-service; je zet een Center Parcs-trolley voor de deur ‘s-avonds en in de ochtend als je wakker wordt, zitten er genoeg lekkere verse broodjes in… Waarschuwing: dit werkt alleen in het park, thuis is dit slechts een sprookje!!).

Eendjes voeren mag dus, vanaf je eigen terras. Heel leuk dat de familie eend daarna zo enthousiast werd, dat ze zelfs een kijkje IN ons huisje kwamen nemen. Heel goed ook voor je zelfredzaamheid, want er zal toch iemand die eenden de deur uit moeten bonjouren. Kinderen trots, mama met rode wangen van de stress. ‘Echt leuke beestjes die eenden he? Nee joh, die bijten niet… dat is gewoon een soort knuffel…’

De natuur daar is sowieso wel een heerlijk puntje, het was een eye-opener om te merken dat we te weinig naar buiten gaan thuis. Hoe lekker om zoveel buiten te zijn samen. Kindjes met rode wangen en vieze knietjes van het klimmen in de bomen…..Het hele weekend is er geen iPad uit de tas gekomen. Veel groen, veel water en dus veel eendjes. De eerste ochtend werden we zelfs wakker van luid eenden-gekwaak. Verbaast keken de kinderen naar buiten, waar de opper-eend op ons terrasje zat. “Grappig, een échte eend,” zei een kind. “Ik dacht dat mama een nieuwe ringtone had”.

#9 Zeg JA tegen fietsen huren in het park. De parken zijn groot. Heel groot. Alle dingen die je er kan doen liggen wel centraal en bij elkaar, maar ons huisje stond aan de rand van het park, dus al op dag 1 droeg ik alle zwemspullen inclusief een lui en zeurend kind het laatste stuk naar het huisje. Dat kon niet de bedoeling zijn van JA zeggen. De ‘Kunnen we niet gewoon met de auto?- vraag’ is in een half uur meerdere keren gesteld. Wat overigens meer over onze kinderen zegt dan over het park. De huurfietsen zijn stoer en hip (voor de kinderen) en ook praktisch (voor de moeder, met mand en fietstas). En doordat je toch wat mobieler bent, konden de kinderen ook lekker zelf toeren door het park. Kon mama even ‘het huisje opruimen’ met de Linda. en een wijntje op het water-terrasje.

#10 Zeg JA tegen alles wat er in het huisje te doen is. Het is verleidelijk om te zeggen: ‘Nergens aanzitten jongens, en spoel dat bekertje maar even om anders moet ik weer afwassen.’ Maar dat hoeft dus niet want er zit van alles in het huisje. Een afwasmachine bijvoorbeeld. En een sauna (nog geen minuut hielden ze het vol, maar het is wel iets dat ze vol trots op school vertelden: een huisje met een sauna). Een groot bad (pasten we best met z’n allen in), een lekkere bank met open haard (ja, die kreeg ik makkelijk aan) en een grote tafel om spelletjes aan te doen (die had ik mee; denk aan de paklijst). Een avondje Monopoly of Rummie, dat was best lang geleden. En afhaken of ‘Doen jullie maar’ was geen optie, waardoor Echt Even Samen ook echt even samen was. Een spelletjes avond met chips en cola (en wijn natuurlijk), eindigend in de slappe lach en met z’n allen in mama’s grote boxspring bed: het was ook echt zo kneuterig als het klinkt.

Kost dat?

Vanaf 279,- zit je een weekendje in een 4-persoons cottage in De Eemhof (laagseizoen) en vanaf 379,- in De Kempervennen. Ook slim om de Last Minute aanbiedingen in de gaten te houden, dan kun je soms in een VIP huisje zitten voor weinig geld.

Lees ook: 10 redenen om met tieners naar de Franse Alpen te gaan

 

Deel dit via:

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie