Menu

ZOMERVERHAAL: Vakantie vieren met kinderen. Wat niemand je vertelt.

Wine-up is deze zomer van iedereen!

Vakantie, met veel wijn en pubers die de hele dag in je buurt hangen, is over het algemeen een grote inspiratiebron voor mooie, grappige en herkenbare verhalen. Wij vroegen onze lezers hun verhalen in te sturen. Vandaag het verhaal van Lot (40).

Vakantie vieren met kinderen. Wat niemand je vertelt.

Vakantie vieren met kinderen. Het is één van die over het hoofd geziene dingen waar niemand met kinderen je vooraf over vertelt. En ik was – door een aantal net iets oudere vriendinnen die iets verder waren in het kinderproces – toch echt gewaarschuwd voor heel wat baby zaken. Deze was vergeten. Dus togen wij, nu zes jaar geleden, met 9 maanden oude baby A naar warm en zonnig Zuid Frankrijk. Nét buiten het seizoen; die tip hadden we wel gekregen. We hadden vooraf 2 huisjes geboekt: op 2 mooie plekken, zodat we zelf ook nog iets konden zien..

De weg ernaartoe bleek al een hele klus: waar ‘normale’ baby’s volgens anderen uren slapen in de auto (‘zet haar in de maxi cosi en ga rijden en ze slaapt’) bleek A bij de grens van België al genoeg te hebben van de rit en zette het op een krijsen. Na een tijdje door het gekrijs heengereden te hebben (ze had immers net gegeten, gedronken, en zou echt moeten slapen rond deze tijd) gaven we toch maar toe aan haar behoefte om even ‘de benen te strekken’ op een kleedje … En dat vervolgens om de 2 a 3 uur.

Veel later dan gedacht kwamen we aan op de 1e plaats van bestemming, en daar bleek het heet, heel heet. Daar hadden wij wel zin in, na maanden regenachtig Nederland. Baby A bleek evenwel zowel allergisch voor de warmte (en zat dus meteen helemaal onder warmtebultjes) en moest, vanwege haar heel blonde koppie en lichte huid, elk half uur ingesmeerd worden met factor minstens 50. Of beter nog: niet in de zon. Gelukkig voor ons was er een zwembad bij het huisje: zo konden wij af en toe afkoelen en baby’s vinden zwemmen ook zo leuk. Twee vliegen in één klap!

Dit zwembad bleek echter behoorlijk koud (want begin van het seizoen) en baby A vond dit ook. Ook daar waren we naïef: als we haar in een babyfloat laten zwemmen met papa, dan vindt ze het vanzelf leuk, toch? Dit bleek niet het geval. De rest van die week hebben we haar in een lauwwarm babybadje en box in de schaduw buiten laten spelen. Eten was ook niet echt succesvol – hoewel we wel na een paar dagen goed waren geworden in het uithollen van stokbroden zodat tandeloze A de binnenkant kon eten. En dan was daar nog het slapen: ze bleek nogal te moeten wennen aan de nieuwe slaapomgeving en het oude, krakerige huisje. Minstens een halve week was ze nachtenlang wakker (en wij dus ook)… Keer twee dus, want we verhuisden zo leuk naar een ander huisje halverwege de vakantie…

Geen druppel wijn minder

Wij lieten ons er niet door uit het veld slaan: we waren immers een jong en energiek stel met onze 1e prachtige baby! We maakten lekker eten bij het huisje, dronken er geen druppel wijn minder om (eerder meer, was aan het eind van de vakantie de conclusie toen we de lege flessen wegbrachten) en genoten evengoed van alles. We maakten het nog steeds laat, met goede gesprekken, filosoferend onder de sterrenhemel. Toen we echter weer terug in Nederland waren, vroegen we ons wel af wie nu eigenlijk vakantie had gehad; wij waren eraan toe. In de jaren die volgden hebben we het bij vakanties in Nederland gehouden. Steeds max twee weken, met minimale reistijd, op één plek, in één vrij nieuw, niet krakerig, huisje.

Oorontsteking, allergie en friet

Twee jaar geleden gingen we voor het eerst sinds jaren met de, inmiddels drie, meiden naar Zuid Frankrijk. Oudste A van bijna 5, Middelste R van 2,5 en baby L van 9 maanden. Nu waren we getraind en voorbereid! Niets bleek minder waar. A bleek nog steeds warmte allergie te hebben. L kreeg oorontsteking en bleek allergisch voor Franse antibiotica. En R vond alleen de frietjes van de camping en stokbroodjes zonder korst (die binnenkant!) met Nutella lekker. En ging alleen het heel warme baby/peuterbadje in. En wij? Wij lasten vooral meer dutjes in de hangmat en meer borreltjes met Franse kaasplanken in. En waren inmiddels zo gewend aan nachten niet slapen dat het alles bij elkaar nog best op vakantie leek.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Over een paar weken gaan we weer naar Zuid Frankrijk. Oudste A heeft inmiddels haar zwemdiploma’s en vindt zwemmen ‘het allerleukste ooit’, Middelste R is de enige van de drie die ook ‘ander eten’ uitprobeert en jongste L heeft vooral veel zin in ‘met ajemaaj op tatantie’. Dus dat gaan we doen, met z’n allen zijn. En ik neem me ook dit jaar weer voor om a. dit keer écht minder mee te nemen, b. uitgerust aan de vakantie te beginnen, dus niet tot 1 uur ’s nachts  de auto in te pakken, c. meer samen te dóen, en vooral, om d. ook zelf vakantie te vieren. Meer te lezen bijvoorbeeld. En te schrijven!

Lees ook: Ieeeuuuw je moeder heeft een tattoo!

Deel dit via:

, ,

2 Responses to ZOMERVERHAAL: Vakantie vieren met kinderen. Wat niemand je vertelt.

  1. Ria Geurts 25 juli 2017 at 09:36 #

    Wat een ellende vakantie vieren. Leuk geschreven en ben heel benieuwd naar het vervolg, m.n. Of alle goede voornemens ook uitgevoerd zijn.

  2. Valérie 26 juli 2017 at 21:57 #

    Oh ja… slapen op vakantie. Zucht. Fijne “tatantie”!

Geef een antwoord