Menu

ZOMERVERHAAL: Vakantiestrijd

Wine-up is deze zomer van iedereen!

Vakantie, met veel wijn en pubers die de hele dag in je buurt hangen, is over het algemeen een grote inspiratiebron voor mooie, grappige en herkenbare verhalen. Wij vroegen onze lezers hun verhalen in te sturen. Vandaag het verhaal van Maaike Sneekes (40).

Vakantiestrijd

Kom op, praat ik mezelf moed in vanuit bed. Het fijne van de vakantie is dat je meteen na het opstaan die crosstrainer op kunt. Mijn pré puber meisje van 11 en zoon van 8 zitten beneden heerlijk op een liga te knagen en een schreeuwerig programma op Nickelodeon te kijken. Niemand heeft haast. Ideaal moment om zelf op die stomme crosstrainer te springen. Dan is het maar gedaan, zo is het ook. Dan bedenk ik me dat het apparaat er over 10 minuten waarschijnlijk ook nog wel staat en draai ik me luid geeuwend om. Plots klinkt er beneden een oorverdovend kabaal.

Zoon gilt moord en brand. Niks mis met die stembanden, bedenk ik me terwijl ik half struikelend de trap afren. Aan het volume van zijn gil te horen, zullen de buren een brand of ontvoering niet uitsluiten. Ikzelf weet inmiddels beter.

Beneden gekomen, zie ik mijn zoon met een behuild gezicht, beschuldigend naar mijn dochter wijzen. ‘Mama, ze had beloofd met me te spelen en mijn zin te doen, maar na 1 minuut stopt ze al!’ Zoon zet zijn woorden kracht bij door twee keer flink op de grond te stampen. Mijn dochter is niet onder de indruk van het schouwspel.

‘Je bent irritant, daarom speel ik niet meer met je.’ Een kort en bondig verslag. Ze kijkt onverstoord naar de tv.

Nog niet zo lang geleden speelden ze nog regelmatig samen, maar dochter is inmiddels groot. En dan ga je je ergeren aan je kleine broertje die samen boeven wil vangen of schooltje wil spelen. En zoon snapt niet waarom zus opeens is afgehaakt. Verwarring alom. Aan mij de schone taak om dit in goede banen te leiden. Zes weken op elkaars lip zitten… ik voel de fijne compromis gesprekjes al aankomen.

Later die dag heb ik mezelf zowaar nog op de crosstrainer gehesen en volgden er nog vier ruzies tussen broer en zus. Na het zoveelste opvoedkundige gesprek, voelde ik me rijp voor een retraite. Of op z’n minst een doorzak avondje met een begripvolle vriendin. Bij het naar bed brengen slaat mijn zoon zijn armen om mij heen en fluistert: ‘Ik vind dat je ons heel goed opvoedt, mama.’ Mijn hart maakt een sprongetje van blijdschap; zou hij echt begrijpen dat ik gewoon het beste voor hem wil iedere keer als ik hem streng moet toespreken?

‘Meen je dat echt lieverd?’ vraag ik.

‘Ja,’ knikt hij. ‘Jullie hebben mij als baby gewoon leren praten, dan ben je echt goed in opvoeden.’

Lees ook: ‘Hallo mama, ik zie je borsten!’

Meedoen?
Heb jij ook een zomerverhaal dat een podium verdient op Wine-up? Stuur het ons! Lees hier hoe je mee kunt doen.

 

Deel dit via:

, , ,

One Response to ZOMERVERHAAL: Vakantiestrijd

  1. Nanda Clarisse 3 augustus 2017 at 21:42 #

    Herkenbaar die eeuwige strijd tussen broers en zussen. Opvoedkundige uitdaging idd

Geef een antwoord